Vánoční aromaterapie

 

Jaká vůně se vám vybaví, když pomyslíte na Vánoce? Nalaďte se na kouzelnou vánoční atmosféru už teď s pomocí aromaterapie!

Když vůně škodí

Není nad to večer ztlumit světla, zachumlat se do peřin a k pohodovému oddechovému filmu dokouzlit atmosféru zapálenými svíčkami. Problém je v tom, že většina běžně prodávaných voňavých svíček kromě příjemné vůně do vzduchu uvolňuje také řadu toxických látek.

Většina svíček je vyrobena z parafínu, který je produktem ropy. Při hoření svíček vznikají saze, které mohou obsahovat zdraví škodlivé látky jako je acetaldehyd, formaldehyd, toluen, benzen či akrolein. Tyto látky se dostávají až na samé dno našich plic a do dolních dýchacích cest, a vzhledem k jejich opravdu malé velikosti se mohou dostat i do krevního oběhu a přispívat ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění. 

1575831657lighted-christmas-tree-1708601

Přírodní svíčky

Ne všechny svíčky jsou nutně špatné. Kromě parafínových svíček můžete pořídit také svíčky z včelího nebo sójové vosku. Ty při hoření vylučují podstatně méně škodlivých látek a co víc, včelí vosk je dokonce známý tím, že při hoření vzduch čistí od škodlivin. Při koupi svíček se také dívejte na samotné vonné látky a upřednostněte čisté esenciální oleje namísto umělých parfemací.

Alternativní řešení

Pokud chcete provonět svůj dům a nepoužívat přitom svíčky, alternativou mohou být aromalampy nebo difuzéry. Ty šetrně uvolňují přírodní esenciální oleje do ovzduší. Můžete si být jisti původem vonných směsí (a namíchat si i svůj vlastní mix), i bezpečností pro vaše zdraví. Vyzkoušet můžete například tyto typy aromalamp a vonné keramiky:

  • Mlhový aroma difuzér - kromě aromaterapeutického účinku jemně zvlhčuje vzduch, což pomáhá lepšímu dýchání, předchází kašli i vysušené pleti. Olejíčky šetrně vypařuje pomocí ultrazvuku, díky čemuž si oleje zachovávají všechny blahodárné vlastnosti.
  • Keramická destička - nese jemnou vůni olejíčku, kterou můžete podle potřeby doplňovat a měnit. Můžete ji zavěsit nad pracovní stůl pro podporu koncentrace při práci, do koupelny pro osvěžení vzduchu nebo pro udržení příjemné vůně oblečení ve skříni.
  • Zen difuzér - vytváří suchou studenou mlhu a olejíčky tak šetrně odpařuje. Je vybavený automatickým vypínáním a volbou cyklického odpařování, které si můžete nastavit podle svých potřeb.

Esenciální olejíčky můžete využít i v péči o pleť, pro přípravu voňavých relaxačních koupelí nebo vlastních masážních olejových směsí.

Vánoční aroma-recept:

  • Skořice - má antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti, posiluje imunitní systém, napomáhá správné cirkulaci krve, zvyšuje energii a pomáhá proti mírné depresi
  • Borovice - má antimikrobiální účinky (podobně jako tea tree olejíček), pomáhá snižovat zánět v kůži, zlepšuje dýchání, uvolňuje ucpané dutiny, čistí vzduch
  • Cedr - má uklidňující, uvolňující účinky, zmírňuje astma, škrábání v krku a kašel, uvolňuje ztuhlé a bolavé svaly
  • Hřebíček - má antibakteriální vlastnosti, zlepšuje cirkulaci krve, účinně posiluje imunitu a skvěle pomáhá také při ucpaných dutinách či bolestech v krku 
  • Jedle - pozvedá náladu, navozuje pocit relaxace a klidu, zmírňuje stres, zklidňuje rozbouřené emoce a ulevuje namoženým svalům