Květové vody pro komplexní péči o pleť

Květové vody jsou přírodním kosmetickým produktem s mnoha možnostmi využití. V létě příjemně osvěží po dlouhém dni na sluníčku, v zimě zklidní suchou pleť, podrážděnou větrem a nízkými teplotami. Oblíbíte si je při odličování a tonizaci pleti, přípravě domácích pleťových masek nebo pro fixaci make-upu. Jak se pleťové vody vyrábí a jak si vybrat tu pravou?

kvetove-vod (1)

Pleťová, květová nebo květinová?

Květové vody neboli hydroláty vznikají při destilaci listů nebo okvětních lístků vonných rostlin a bylinek. Jde o proces, kdy se pomocí vody nebo páry začnou uvolňovat látky rozpustné v tucích a látky rozpustné ve vodě. Po destilaci se oddělí silně koncentrovaný éterický olej, který se začne hromadit na hladině. To, co zbyde, je hydrolát, jinak nazývaný jako květová voda. 

Protože se do vody při destilaci uvolňují jen některé z látek, vlastnosti olejíčků a hydrolátu ze stejné rostlinky se mohou lišit. Poznat to můžete i z jejich vůně, která se může lišit od vůně olejíčku ze stejné rostlinky. Květové vody mají také podstatně nižší koncentraci obsažených látek a jsou tak zcela bezpečné i pro citlivou pleť, pokožku dětí a starších osob.

Při nákupu přírodní kosmetiky se můžete setkat s pleťovou vodou, květovou vodou a květinovou vodou. "Klasická" pleťová voda může obsahovat stejně jako květové vody hydrolát určité bylinky, ale může také obsahovat přidané esenciální olejíčky a další složky. Květové i květinové vody obsahují pouze rostlinný hydrolát a lišit se v jediné věci -  květinové vody obsahují kromě přírodních výtažků jako konzervant také malé množství alkoholu. Pokud máte velmi citlivou pleť a snažíte se alkoholu v kosmetice vyhýbat, volte raději květové vody. 

(Označení květová x květinová voda nemusí být dodržováno všemi výrobci. Při nákupu si tak pro jistotu zkontrolujte složení produktu)

nobilis-hermanekJak květové vody využít?

Květové vody našly nejčastější využití v kosmetice a péči o pokožku celého těla. Používají se samotné jednodruhové vody, dají se libovolně míchat podle typu pleti a problému, kterému čelíte, nebo se do produktů přidávají k dalším složkám.

Květové vody využijete… 

✔︎ pro šetrné odličování

✔︎ jako pleťový toner (pro vyrovnání pH pleti po čištění)

✔︎ pro osvěžení pleti po pobytu na sluníčku

✔︎ pro zklidnění po bodnutí hmyzem nebo po spálení

✔︎ pro hydrataci (a navlhčení pleti před nanesením oleje/séra)

✔︎ proti otokům

✔︎ jako fixační sprej pro delší výdrž make-upu

✔︎ pro zklidnění pokožku po holení

✔︎ pro osvěžení vzduchu

✔︎ pro dochucení pokrmů a nápojů (oblíbené pro kuchyni Středního východu a severní Afriky)

 

Květové vody jsou skvělým mezičlánkem minimalistické kosmetické rutiny. Vystačíte si se třemi základními kroky - očistit, tonizovat, hydratovat. Pleť očistěte přírodním pleťovým mýdlem, gelem nebo balzámem, přestříkejte květovou vodou a ještě za vlhka naneste na pleť vybraný pleťový olej. Pleť tak získá veškerou výživu a hydrataci.

Oblíbené pleťové vody

Růžová voda

Voda z damascénské růže obsahuje širokou škálu vitamínů a antioxidantů. Má skvělé hydratační schopnosti a je tak vhodná zejména pro suchou pleť. Urychluje léčbu poranění a zánětů, napomáhá při léčbě jizev, popálenin a říznutí.  Díky svým protizánětlivým vlastnostem pomáhá zklidňovat podráždění a napomáhá při léčbě akné, ekzémů a růžovky.  Zbavuje pleť začervenání a opuchnutí.

Stejně jako esenciální olejíčky, i hydroláty mají aromaterapeutické účinky. Růžová voda tak kromě účinků na pleť pomáhá zklidňovat mysl, mírní úzkost a depresi, zklidňuje nervový systém a napomáhá proti bolestem hlavy.

Mátová voda

Máta má silné antibakteriální schopnosti a obsahuje navíc kyselinu salicylovou, což z ní dělá skvělého pomocníka pro léčbu akné. Obsahuje vitamín A, který napomáhá kontrole produkce kožního mazu, čistí póry a zabraňuje tvorbě pupínků. Pomáhá také zesvětlovat jizvy po akné a kruhy pod očima, díky svému vysokému obsahu antioxidantů. 

Zjemňuje a zklidňuje suchou, svědivou pleť, zlepšuje cirkulaci krve a zajišťuje tak pleti dostatečnou výživu.

Heřmánková voda

Tak jako heřmánkový čaj pomáhá zklidnit psychiku a uložit nás ke spánku, heřmánková voda pomáhá zklidňovat podrážděnou pleť, zmírňuje projevy akné a vyrážky. Má antibakteriální, antiseptické a antimykotické vlastnosti, působí také jako dezinfekce a urychluje hojení drobných ran. Je také účinným pomocníkem při péči o zralou pleť, protože díky vysokému obsahu antioxidantů pleť chrání před dalším oxidačním poškozením (a tím zabraňuje předčasnému stárnutí kůže). 

Je vhodná i pro péči o citlivou pokožku malých dětí.

Levandulová voda

Levandule je známá stejně jako heřmánek svými zklidňujícími a relaxačními vlastnostmi. V kosmetice se používá pro šetrné čištění, zklidnění a hojení pokožky. Osvěžuje a příjemně ochlazuje pleť, napomáhá regeneraci vysušené pokožky od sluníčka, větru nebo klimatizace. Levandulová voda je vhodná pro citlivou pleť, používá se i v péči o pleť dětí a při intimní hygieně. 

Její antiseptické vlastnosti urychlují hojení pleti a zabraňují další infekci. Své místo má také v péči o vlasy - usnadňuje rozčesávání, povzbuzuje růst a je skvělá při relaxační masáži hlavy.

Hřebíčková voda

Hřebíčková voda je vhodná pro pleť poznamenanou ekzémem, akné nebo kožními vyrážkami jakéhokoliv původu. Pomáhá proti svědění při štípnutí hmyzem, zbavuje začervenání a usnadňuje hojení drobných ranek. Reguluje tvorbu kožního mazu a pomáhá předcházet ucpávání pórů. 

Je vhodná pro čištění pleti i pro regenerující obklady.