8 důvodů, proč si zamilovat bambucké máslo

Bambucké máslo je známé pod mnoha názvy - shea, karité, kpakahili nebo taama. Vyrábí se ze stromu máslovníku afrického a je po staletí využíváno pro péči o pleť, vlasy i pro přípravu tradičních afrických pokrmů.

Máslovník africký roste v suchých savanách Západní Afriky. Jeho účinky znala už Kleopatra ve starověkém Egyptě a svou popularitu si udržel i ve středověku, kdy byl předmětem obchodu mezi Západní afrikou a pobřežními regiony. V současnosti bambucké máslo najdeme v mnohých krémech, balzámech na rty, vlasové kosmetice i v některých čokoládách jako náhradu kakaového másla. 

1577456434woman-wearing-brown-sleeveless-top-819808

Rafinované vs nerafinované

Nerafinované bambucké máslo je extrahováno tradičními západoafrickými metodami, bez přidávání chemikálií a tepla. Zachovává si tak obrovské množství vitamínu A, vitamínu E, mastných kyselin a dalších důležitých živin. Barva (slonovinová, mírně nazelenalá nebo nažloutlá), vůně i konzistence se tak může u každého výrobku trochu lišit. 

Při procesu rafinace je máslo zbaveno zabarvení i vůně, ale zároveň z něj mizí také některé důležité živiny - udává se, že při rafinaci se zničí až 75 % bioaktivních látek. Pokud chcete své pleti a vlasům dopřát co nejlepší výživu, vždy volte nerafinované bambucké máslo v jeho nejčistší formě.

Účinky a využití

Jak používat máslo na kůži: Stejně jako rostlinné oleje, i bambucké máslo pomáhá uzamykat vlhkost v pleti. Vždy ho proto nanášejte na navlhčenou pokožku, ideální nahřátou po koupeli.

Vyživuje bez pocitu mastnoty

Základní vlastností bambuckého másla je jeho schopnost vyživovat a zvláčňovat pleť. Obsahuje mastné kyseliny jako je kyselina linolová, olejová, stearová a palmitová. Po aplikaci se tyto látky rychle vstřebávají do pokožky a zabraňují ztrátě hydratace. Obnovují bariéru před vnějším prostředím a chrání tak pleť před vysoušením.

Obsažené kyseliny se navzájem vyrovnávají, díky čemuž se máslo do pleti snadno a rychle absorbuje a nezanechává mastný pocit. 

Je dokonalým pomocníkem pro zimní období

Nízké teploty, vítr, mráz - to vše se negativně podílí na stavu naší pokožky. Mnoho lidí tak má v zimním období problém s vysušenou, šupinatou kůží, která může být citlivá a bolestivá na dotek. Bambucké máslo dodá kůži potřebnou výživu a ochranu nejen v zimních měsících. Výborné je také pro péči o popraskané rty i suchou nehtovou kůžičku. 

Zpomaluje stárnutí pleti

Bambucké máslo je jednou z nejlepších ingrediencí v péči o zralou pleť. Stimuluje produkci kolagenu, který pleť udržuje pevnou a pružnou a díky obsahu vitamín E a A pleť udržuje zářivou a vyživenou. Při pravidelném používání pomáhá mírnit vrásky, zlepšuje cirkulaci krve a podporuje obnovu kožních buněk.

Ke stárnutí pleti dochází nejen vlivem přibývajícího věku, ale i dalších faktorů. Jedním z nejvýraznějších je sluneční záření, které způsobuje v těle uvolňování volných radikálů, které vedou ke stárnutí organismu. Složení bambuckého másla pomáhá tomuto procesu (oxidativní stres) předcházet a zabraňuje tak předčasnému stárnutí pokožky.

TIP:

Vyzkoušejte voňavá bambucká másla s esenciálními oleji od BEBUTTER!

grep

 

Grep a rozmarýn

✔︎ vhodný pro suchou a namáhanou pokožku

✔︎ pomáhá proti celulitidě

✔︎ ulevuje od stresu a únavy

lemongrass

 

Citronová tráva a meduňka

✔︎ uvolňuje namožné svaly

✔︎ prokrvuje pokožku

✔︎ povzbuzuje, zlepšuje koncentraci, snižuje únavu

levandule_1

 

Levandule a měsíček

✔︎ vhodný pro suchou a namáhanou pokožku i vlasy

✔︎ zmírňuje podráždění od sluníčka

✔︎ uvolňuje a zklidňuje

 
rakytnik

Rakytník a pomeranč

✔︎ pečuje o suchou, podrážděnou a namáhanou pokožku

✔︎ vhodný i pro problematickou a zralou pleť

✔︎ osvěžuje, povzbuzuje, zlepšuje náladu

 

Zklidnění ekzematické pleti 

Ekzém je jedním z nejrozšířenějších kožních onemocnění. Největším problémem u ekzému je nedostatečná hydratace, která způsobuje nepříjemné svědění a chronicky suchou, hrubou pokožku. Bambucké máslo pomáhá vytvářet ochrannou vrstvu a hydratuje pokožku do hloubky. Díky obsahu mastných kyselin a svým antibakteriálním schopnostem pleť navíc zklidňuje a zjemňuje. 

Pomáhá proti pupínkům

Bambucké máslo je nekomedogenní, tedy neucpává kožní póry. Na stupnici komedogennost je úplně na nule, takže je skvělou volbou pro aknózní pleť. Pomáhá redukovat zánět v těle, který stojí i za vznikem otravných pupínků a vyrážek a díky obsahu vitamínu E napomáhá rychlejšímu hojení kůže. Kyselina stearová a alantoin, obsažený v másle, podporuje buněčnou regeneraci a zabraňuje vzniku drobných jizviček.

.. i proti ucpanému nosu

Zapomeňte na spreje do nosu! Studie z roku 2010 prokázala, že je bambucké máslo účinné i při rýmě a nachlazení. Při nanesené trochy másla dovnitř nosu pomají obsažené látky uvolnit dýchací cesty a ulevují ucpanému nosu. Bambucké máslo můžete zkombinovat s kapkou mátového nebo eukalyptového esenciálního olejíčku pro silnější účinek. 

Urychluje léčbu poranění

Bambucké máslo pomáhá při většině drobných poranění, ať už jde o říznutí, popáleniny nebo bodnutí hmyzem. Máslo rychle proniká hluboko do pokožky a snadno tak napomáhá léčení ran.

Posiluje a vyživuje vlasy

Stejně jako napomáhá hydrataci pleti, dokáže bambucké máslo vyživovat i vlasy. Zabraňuje tak jejich vysoušení, které vede k roztřepení konečků a lámání vlasů. Antibakteriální vlastnosti bambuckého másla zmírňují podráždění pokožky hlavy, které může způsobovat lupy a nepříjemné svědění. Snadno se vstřebává a neucpává póry pokožky. 

Je výborné především pro vlnité vlasy, které mají mnohem vyšší tendenci se vysoušet, než jiné typy vlasů. 

Máslo nanášejte vždy na navlhčené vlasy - buď trochu naneste na konečky po umytí nebo na celou délku vlasů jako výživnou masku, kterou necháte působit přes noc a ráno vlasy umyjete přírodním šamponem. Máslo můžete použít také jako ochranu před teplem při fénování, natáčení nebo žehlení vlasů.