Jak zpevnit vlasy přírodní cestou

Polámané, unavené, zničené… Potřebují vaše vlasy dodat trochu života? Podpořte jejich pevnost a krásu přírodní cestou!

Nezaměřujte se na jediný problém

Ať už jde o péči o pleť nebo o vlasy, mnoho z nás dělá zásadní chybu - zaměřujeme se na problém, namísto podpory celkového zdraví a rovnováhy. Bojujeme proti nadměrné produkty kožního mazu, proti roztřepeným konečkům vlasů, proti akné a kruhům pod očima… ale zapomínáme na to, že původce problému může být úplně jinde. 

Při péči o vlasy se tak zaměřte raději na kompletní podporu jejich zdraví a kvality. Jen tak můžete docílit lesklých, hustých, pevných vlasů bez zbytečných vedlejších účinků.

1578218023

Myjte vlasy méně často

Jak často je vlasy potřeba mýt, záleží na konkrétním typu vlasů. Vlasy se silnějšími prameny vydrží déle bez mytí, zatímco jemné, slabé vlasy se snadněji začnou mastit. Stejně tak častější mytí vyžadují rovné vlasy, zatímco vlnité vlasy jsou přirozeně suché a stačí jim nižší frekvence mytí. Pokud používáte nedostatečně šetrné šampony, při častém mytí může docházet k narušení přirozené ochranné vrstvy. Může se tak stát, že se vlasy při mytí příliš vysouší a paradoxně začnou pro svou obranu produkovat větší množství mazu. Vy tak máte pocit, že jsou vlasy mastné a snažíte se je o to častěji mýt … a začarovaný kruh se uzavírá.

Pokud se vaše vlasy extrémně mastí, vybírejte si šampóny, které jsou určené pro denní mytí a vlasy šetrně zbaví nadbytečného mazu, aniž by vlasy příliš vysušovaly.

im

 

TIP: i+m Naturkosmetik Přírodní šampon

✔︎ vytvořený pro potřeby mastných vlasů

✔︎ zbavuje lupů

✔︎ reguluje tvorbu kožního mazu

✔︎ šetrně vlasy myje a zlepšuje jejich kvalitu

 

Nezapomínejte na kondicionér

Kondicioner bývá při mytí vlasů často opomíjený. Pro zdravé vlasy je ale úplně stejně důležitý, jako šampon. Během mytí se vlasové kutikuly (vnější “obal”) lehce zdrsní. Úkolem kondicionéru je potom vyrovnat pH vlasu a kutikuly opět vyhladit, navrátit hydrataci, ztracenou během čistění a uzamknout vlkost uvnitř vlasu. Díky tomu jsou vlasy odolnější vůči vysoušení, krepatění a cuchání vlasů. Kondicionér je velmi důležitý také pro barvené vlasy, protože zabraňuje blednutí barvy.

Zásadní pravidlo při nákupu: Šampon byste měli vybírat na základě stavu pokožky hlavy, kondicionér pro zlepšení kvality vlasů. Pokud se vám například vlasy rychle mastí, pokožka hlavy produkuje nadměrné množství mazu. Vyberte si proto šampon pro mastné vlasy a kondicionér, který pomůže hydratovat suché konečky. 

Kromě klasických kondicionérů na podobném principu fungují i bylinné oplachy. Vyzkoušet můžete třeba novou řadu od české značky Almara Soap.

Volte šetrnou kosmetickou péči

I u vlasové kosmetiky platí pravidlo, že čeho je moc, toho je příliš. Pokud jsou vaše vlasy slabé a poškozené, přehnané používání vlasové kosmetiky může přinést víc škody, než užitku. Nadměrné používání určitého produktu může vlasy zatěžovat, díky čemuž budou vlasy zplihlé, mdlé a hrubé. 

Pozor dejte také na chemické látky, obsažené v konvenční vlasové kosmetice. Při koupi šamponu se proto raději vyhněte produktům, které obsahují:

  • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) a Sodium Laureth Sulfate (SLS) - oslabuje vlasy, zbavuje je přirozených olejů
  • Sodium Chloride (sůl) - může vysušovat pokožku hlavy a způsobovat svědění a padání vlasů
  • Dimethicone - silikon, který zůstává ve vlasech a je ho velmi těžké vymýt, může ucpávat póry pokožky hlavy a způsobovat tak řídnutí a vypadávání vlasů
  • Alkohol - některé druhy alkoholu jako je isopropyl alcohol nebo propanol zbavují vlasy přirozené míry hydratace 

Změna stylu

Vlasy rostou každému jinak rychle, jak často je potřeba zastřihnout konečky, proto záleží na konkrétním případu. Záleží také na jejich celkové kvalitě - zdravé vlasy stačí zastřihnout zhruba 3-4x za rok, pokud se vlasy mají tendenci třepit a lámat se, je vhodné navštívit kadeřníka každých cca 6-8 týdnů. 

Abyste předešli lámání vlasů, zaměřte se také na samotný účes, který nosíte a střídejte volně rozpuštěné vlasy s vlasy sepnutými do (nepříliš pevného) culíku nebo drdolu. 

several-scissors-1319460

Vyhněte se chemickým barvám

Pokud si barvíte vlasy, vždy sáhněte po přírodních barvivech, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Složení barev je různé, ale často se v konvenčních barvách objevují chemické látky, které z dlouhodobého hlediska negativně působí na celkovou kvalitu vlasů. 

Velmi problematický je například peroxid, který se používá pro zesvětlení vlasů a k tomu, aby barva “lépe chytla”. Peroxid narušuje přirozený pigment vlasů a vlasy extrémně vysušuje. V některých případech může způsobovat podráždění pokožky hlavy a může poškodit také vlasové kutikuly, což způsobuje lámání vlas, krepatění a rozštěpení konečků. Hydrogen peroxid je oxidativní barvivo, to znamená, že způsobuje chemickou reakci, která vede ke změně barvy vlasů. Zatímco oxidativní barviva jsou dlouhodobější, současně také způsobují tzv. oxidativní stres. Tak jako oxidativní stres u pokožky způsobuje předčasné stárnutí a výraznější tvorbu vrásek, v tomto případě způsobuje vypadávání vlasů.

Vhodnou alternativou jsou přírodní barvy na základu henny. Ta vlasy nejen obarví, ale také jim dodá pořádnou dávku živin. Vlasy jsou po její aplikaci pevné, lesklé a hebké na dotek.

Omezte horko

Časté používání fénů, kulmu nebo žehliček, způsobuje vysoušení a poškození vlasů. Vlasy se vlivem horka oslabují, lámou se a třepí se konečky. Takto poškozené vlasy nejsou schopny obnovit přirozenou míru hydratace, kterou při použití horka ztratí.

Pokud je to možné, nechte mokré vlasy co nejvíc vyschnout na volném vzduchu, než použijete fén. Když už se vlasy rozhodnete natáčet nebo žehlit, použijte dostatečnou ochranu. Vyzkoušet můžete třeba pár kapek kokosového oleje, olejíčku z grepových jader nebo arganový olej.

Strava

Co se děje uvnitř našeho těla, se projevuje i na venek. A to nejen na naší pokožce, ale i na vzhledu a kvalitě našich vlasů. Pro silné a zdravé vlasy zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na:

  • Kvalitní bílkoviny
  • Vitamín A
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Železo
  • Biotin
  • Zinek
  • Omega 3 mastné kyseliny.

Potřebné vitamíny a minerály můžete také doplnit z pečlivě sestavených potravinových doplňků od PraváJá.

Extra péče

Kromě běžného umývání vlasů šamponem a kondicionerem dopřejte vlasům i extra péči v podobě rostlinných olejů, esenciálních olejíčků a vyživujících masek. Vyzkoušet může například: