K NÁKUPU 2 KS ERE PEREZ DÁREK TUŽKA COCO CRAYON ODSTÍN HEART ❤️

Vše o silikonech v kosmetice

Dokonale vyhladí a zjemní pleť, vlasům zase dodají oslnivý lesk a usnadní rozčesávání. Přesto u mnoha lidí vyvolávají silikony v kosmetice obavy. Přináší více škody, než užitku? A jakou vlastně v kosmetice hrají roli?

Co jsou silikony

Silikony jsou syntetické polymery, sloučeniny křemíku a kyslíku. Mezi jejich hlavní vlastnosti patří odolnost vůči vodě, horku a UV záření. Najít je můžeme všude kolem nás. Používají se ve stavebnictví, pro výrobu tmelů, součástek do elektroniky, kuchyňských pomůcek (např. formy na pečení), koupacích čepic, menstruačních kalíšků i prsních implantátů. Velké využití našly i v kosmetice, kde zastávají řadu funkcí:

  • Roztíratelnost - snadněji se roztírají po povrchu, než oleje nebo voda
  • Sametový pocit - jsou kluzké a lehké, díky čemuž na kůži vytváří “sametový, nemastný pocit
  • Zjemňují a vyhlazují - ať už kožní póry nebo vlasová vlákna
  • Pomáhají rozčesávání - vyhlazují vlasové kutikuly a umožňuje tak snadnější rozčesávání
  • Redukce pěnění - u čisticí pleťové kosmetiky zabraňují silikony vytváření přílišného množství pěny
  • Dodávají lesk - některé silikony, které nejsou rozpustné ve vodě, mohou vytvářet po nanesení na povrchu film, což je užitečné například u vlasových produktů. Vlasy jsou tak viditelně lesklejší.
  • Chrání před horkem - silikony jsou odolné vůči horku a chrání tak vlasy při žehlení a natáčení s pomocí horka

2693637

Leaf photo created by freepik

Jaká je realita?

Přestože podle výrobců jde o ingredienci s mnoha benefity, existuje také druhá strana mince. 

Veškeré pozitivní účinky silikonů jsou pouze krátkodobé.

Z dlouhodobého hlediska nepřináší pokožce ani vlasům nic pozitivního, narozdíl třeba od přírodních rostlinných olejů. Silikony vytváří umělou iluzi jemnost, hebkosti a lesku. Nedodávají tělu žádnou výživu, která by napomáhala vrátit stav kůže a vlasů do přirozeného, zdravého stavu. Jednoduše tak jen “maskují” problémy a při opakovaném používání navíc zakládají na další.

Způsobují ucpávání pórů 

Silikony stejně jako oleje uzamykají vlhkost v pleti, což se může zdát jako užitečná vlastnosti i péči o suchou pleť. Problém je v tom, že silikony vytváří na kůži nepřirozenou ochrannou vrstvu, skrz kterou udržují uvnitř také všechny nahromaděné nečistoty, pot, nadbytečný kožní maz a bakterie. To může vést k ucpávání pórů a zhoršování kožních onemocnění, jako je akné.

Znemožňují vstřebávání dalších látek

Stejně jako přes silikonovou bariéru nemůže ven, nemůže také nic dovnitř. Pleť tak nemůže přijímat další hydrataci, stává se na silikonu “závislá” a přestává si vytvářet vlastní tukovou vrstvu. Přestože po použití je kůže hebká a jemná, při dlouhodobém používání se jen víc a víc vysušuje. Stejně tak zabraňují i vstřebávání dalších prospěšných látek - pokud jste zvyklí kosmetické produkty vrstvit na sebe, po použití kosmetiky se silikonem (např. micelární vody)  budou mít další produkty oslabený efekt. 

Zatěžují vlasy

I při péči o vlasy silikony vytváří okolo vlasu “ochrannou” vrstvu. Vlasy tak nejsou schopny získat dostatek hydratace a důležitých živin, jsou vysušené, krepaté a snadno se lámají. Extra vrstva vlasy navíc táhne dolů, zatěžuje je a způsobuje, že jsou unavené a bez života. 

Nelze se jich snadno zbavit

Silikony jsou našemu tělu naprosto cizí a náš organismus je tak není schopen odbourat. Velký problém je to obzvlášť v případě silikonů, které nejsou rozpustné ve vodě. Z vlasů tyto silikony nelze smýt jen s pomocí vody, a pro čištění se tak často používají další, ještě škodlivější chemické látky, např. SLS (sodium lauryl sulfate).

Dopad na životní prostředí

Silikony se vyrábí při vysoce energetický náročném procesu, při kterém je použita řada agresivních chemických látek. Vzhledem k tomu, že jde o syntetický materiál, jsou silikony v přírodě naprosto nerozložitelné.

Jak poznat silikony ve složení?

Existuje mnoho druhů silikonů, v seznam ingrediencí je snadno poznáte podle koncovky -cone nebo -siloxane. Běžně v kosmetice můžete najít tyto druhy silikonů:

  • Dimethicone
  • Cyclomethicone
  • Cyclohexasiloxane
  • Cetearyl methicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Dimethicone
  • Amodimethicone
  • Phenyl Trimethicone
  • Dimethiconol
  • Stearyl Dimethicone