K NÁKUPU 2 KS ERE PEREZ DÁREK TUŽKA COCO CRAYON ODSTÍN HEART ❤️

Jíl jako všestranný pomocník

Jíl není jen tak ledajaká hlína. Jeho rozličné druhy našly využití v mnoha různých odvětví - od cihlářství a stavebnictví, přes výrobu keramiky, až po medicínu a péči o pleť a vlasy. Jak jíly vybírat a jak je použít pro kosmetické účely i detoxikaci organismu?

Základní informace

  • Jíl je nezpevněná usazená hornina, v suché podobě jde o sypký materiál
  • Má drobné částice, většinou do velikosti 2 mikrometrů (tisícina milimetru)
  • Svá naleziště má po celém světě
  • Nejčastěji vznikají sedimentací, případně zvětrávání vyvřelých hornin

13040

foto: senivpetro - www.freepik.com

Jíl pro zdraví

Jíl se řadí mezi adaptogeny. Jde o látky, které zvyšují odolnost organismu vůči vnějším vlivům, harmonizují ho a uvádí zpátky do rovnováhy. Jíly působí stejně zvnějšku i zevnitř, protože vždy cílí na původce problému, ať už je kdekoliv. 

Velké využití mají i v kosmetice. Fungují jako skvělé exfolianty, absorbují nadměrný maz, zbavují nečistot a posilují pokožku i vlasy. Pravidelné používání jílů pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a nečistoty usazené v kožních pórech, napomáhá cirkulaci krve a dodává tak pleti zdravou záři.

Jejich účinků jsou si vědoma dokonce i zvířata, která instinktivně používají bahno k ochraně proti hmyzu a broukům a proti nadmíře sluníčka. 

Druhy jílů

Francouzský jíl

Zelený francouzský jíl

Jeho barva je tvořena kombinací oxidů železa a rozložené rostlinné hmoty (většinou mořských řas). Kromě toho obsahuje také hořčík, vápník, draslík, mangan, fosfor, zinek, měď, selenium a kobalt. Při vnitřním použití (stačí rozmíchat lžičku jílu ve vodě) ulevuje od menstruačních bolestí a nevolnosti, pomáhá pročišťovat trávicí systém a zbavuje organismus toxinů. 

Je vhodný pro péči o všechny typy pleti, obzvlášť pro mastnou pleť se sklonem k akné. Šetrně odstraňuje nečistoty, nadbytečný maz a odumřelé buňky, aby kůže mohla volně dýchat. Zlepšuje cirkulaci krve a pleti dodává jemnost a hebkost. Díky tomu, že pomáhá odvádět zánět z těla, usnadňuje hojení drobných ranek, popálenin a zklidňuje kůži po bodnutí hmyzem. 
7458_almara-soap-maska-bright-face-25-g

 
 
 

✔︎ vhodná pro všechny typy pleti

✔︎ šetrně odstraňuje odumřelé kožní buňky

✔︎ osvěžuje, zjemňuje a rozzařuje

 

Žlutý francouzský jíl

Francouzský žlutý jíl je velmi šetrný a je tak vhodný i pro suchou, citlivou pleť. Stejně jako bílý a zelený jíl pomáhá odstraňovat nadbytečný kožní maz a nečistoty, ale současně vrací minerální látky zpátky do kůže. Je vhodný při léčbě ekzému, dermatitidy, lupénky a vyrážek všeho druhu. Dokáže vrátit záři a svěžest do mdlé, unavené pokožky, zanechává ji hebkou, pevnou a pružnou. 

Bílý francouzský jíl

Bílý jíl má z francouzských jílů nejméně absorpční vlastnosti. Je tak vhodný především pro suchou a citlivou pleť, protože z pokožky neodvádí přirozený kožní maz. Vysoký obsah křemíku dodává pleti výživu, hydrataci a navrací ji do jejího přirozeného stavu. Stejně jako žlutý jíl pomáhá při psoriáze a dermatitidě, působí jako velmi jemný peeling a napomáhá tak cirkulaci krve a obnově kožních buněk.

Červený francouzský jíl

Červený jíl má sametovou texturu a barvu, způsobenou oxidy železa a mědi. Je výrazně absorpční a hodí se tak spíše na normální až mastnou pleť. Velmi přínosný je pro lidi, trpící akné. Dokonale pleť vyčistí a osvěží pleť a stáhne rozšířené kožní póry. Červený jíl je vhodný i pro zralou pleť, která ztrácí elasticitu a má sníženou schopnost regenerace. Pomáhá urychlovat hojení, pleť vypíná, zpevňuje a pomáhá vyhlazovat jemné vrásky. 

Účinky červeného jílu si zamilují i ti, kteří trpí na křečové žíly, popraskané žilky na obličeji, modřiny a strie.

Bentonitový jíl

Bentonitový jíl se získává z přírodního vulkanického sedimentu. Svůj název dostal od města Fort Benton v americkém státě Wyoming, odkud se v současnosti zhruba 70 %  jílu získává. Setkat se ale můžete i s názvem aztécká hlína - jíl se stejným složením, jako má bentonit, totiž používali už aztéčtí indiáni. 

Po smíchání s vodou jíl funguje jako houba a mnohonásobně zvětší svůj objem. Díky této své vlastnosti do sebe dokáže natáhnout také veškeré toxiny. Stejně jako francouzský jíl, i bentonit lze užívat vnitřně. Podporuje zažívání, zvyšuje energii a pomáhá alkalizovat tělo, čímž předchází mnoha druhům onemocnění a také poškození tkání a orgánů, které napomáhají detoxikaci těla. Čistí střeva od toxinů, chemikálií a těžkých kovů. 

Bentonitový jíl obsahuje vápník, hořčík, křemík, sodík, měď, železo a draslík. Pomáhá stahovat rozšířené póry, odstraňuje zbytky kosmetických produktů z pleti, Absorbuje nadbytečný kožní maz, takže je vhodný zejména pro mastnou pleť se sklonem k akné. Pomáhá ale zbavovat například i svědění při vyrážce a neštovicích, zbavuje kůži infekce a zánětu. Napomáhá i při léčbě dalších kožních onemocnění jako jsou ekzémy, psoriáza a dermatitida. 

Je výborný také v péči o vlasy - napomáhá jejich růstu, odstraňuje odumřelé kožní buňky z pokožky hlavy.

drought-1149686_1280

Rhassoul (Ghassoul, červený jíl, marocký jíl)

Marocký jíl Rhassoul (někdy ho najdete také pod názvy Ghassoul nebo červený marocký jíl) vzniká vulkanickou aktivitou v kombinaci s geotermálními procesy. Nachází se na jediném místě na světě, v údolí pohoří Atlas v Maroku. Samotný název “rhassoul” pochází z arabského slova pro “umývat”. Stejně jako bentonitový jíl při styku s vodou bobtná, zvětšuje svůj objem a nasává do sebe nečistoty.

Obsahuje velké množství křemíku a hořčíku, mnohem více, než bentonitový jíl. Hořčík se vstřebává skrze kožní bariéru do těla, pomáhá redukovat akné a jiné nedokonalosti a zlepšuje elasticitu kůže. Kromě toho rhassoul pomáhá také pleť hydratovat a zjemňovat, sjednocuje tón a texturu pleti, a zbavuje nadbytečného mazu. Pomáhá také při péči o vlasy - dodává jim lesk, zvyšuje jejich pružnost, čistí reguluje produkci kožního mazu (čistí pokožku hlavy od nadbytečného mazu a zároveň předchází nadměrnému vysoušení vlasů).

Jako jediný není určen k vnitřnímu použití. 

Kaolin (Bílý jíl)

Bílý jíl má velmi univerzální využití. Je nejjemnější ze všech jílů, je vhodný i pro velmi citlivou pokožku, a to i pro denní mytí. Proniká hluboko do pokožky a šetrně ji zbaví všech nečistot. Zklidňuje a zmatňuje pleť, pomáhá při léčbě lupénky, akné a ekzémů. Napomáhá také celkové regeneraci, navrací pokožce pevnost a elasticitu. Lze ho používat i vnitřně pro zlepšení trávení.

 

Jak jíly skladovat a používat

  • Prášek jílu vám doma při dodržení základních pravidel vydrží celou věčnost. Jíl vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo sluneční záření. 
  • S vodou nebo olejem prášek míchejte až těsně před aplikací, abyste docílili nejlepších možných výsledků.
  • Jíl by neměl přijít do kontaktu s ničím kovovým. Při přípravě nápoje nebo pleťové/vlasové masky proto používejte ideálně skleničku nebo plastovou misku a plastovou nebo dřevěnou lžičku na míchání. 
  • Pokud používáte jíl jako doplněk stravy, konzumujte ho alespoň hodinu před nebo po jídle (stejně tak počkejte i pokud berete nějaké léky, aby se účinky s jílem nerušily)
  • Při vnitřním použití to nepřehánějte s množstvím. Stačí přidat jedna lžička jílu do vody nebo třeba do smoothie 
  • Jíly můžete použít pro výrobu domácích pleťových masek, zábalů a obkladů. Stačí pár lžiček jílu smíchat s vodou, nanést na pleť a pár minut počkat, než směs vyschne. S recepty si můžete hrát a přidávat kromě obyčejné vody také květovou vodu, bylinný výluh, zelený čaj, gel z Aloe Vera a podobně.
  • Jíl můžete přidat také do koupele pro detoxikaci organismu a zlepšení stavu pokožky celého těla