Tajemství péče o mastnou pleť

Péče o mastnou pleť může být někdy trochu oříšek. Speciální kosmetika, určená pro tento typ pleti, kůži často nadměrně vysušuje a vytváří tak opačný problém. Porozumějte své pleti a naučte se, jak o ni správně pečovat!

Proč se kůže mastí?

Kožní maz neboli sébum je látka, připomínající vosk, kterou produkují mazové žlázy. Mazové žlázy jsou rozprostřeny po celém našem těle. Nejvíce jich najdeme na obličeji a pokožce hlavy, naopak jediná místa, kde se žlázy nenachází, jsou chodidla a dlaně. 

Ve správné míře vyživuje pokožku a chrání ji vnějším prostředím.

Mazové žlázy vznikají už před narozením, kdy produkují tzv. mázek (vernix caseosa), bílou pastovitou hmotu, která vyživuje a chrání pokožku před narozením a usnadňuje samotný porod. Do 3-6 měsíce života produkují žlázy tolik kožního mazu, jako u dospělého člověka. V pubertě nastává díky hormonálním změnám k zvýšené produkci kožního mazu až o 500 producent. Právě proto se mnoho lidí potýká v tomto období s mastící se pletí a akné. V pozdějších stádiích života se produkce mazu opět snižuje a ve vyšším věku je pokožka naopak náchylnější na vysoušení a praskání. 

Mastná pleť jako problém

Mastná pleť je z velké části ovlivněna genetikou. Pokud jeden z vašich rodičů má mastnou pleť, je pravděpodobné, že i vy budete trpět na nadaktivní mazové žlázy. Není to ale jediný faktor. Mezi další důvody patří:

  • Věk  - pleť se obvykle více mastí především v období puberty
  • Původ - lidé z teplejších, vlhčích oblastí mají většinou mastnější pleť
  • Rozšířené kožní póry - produkují více mazu, vznikají například po “útoku” akné
  • Hormonální nerovnováha - ať už právě kdy pubertě nebo díky používání antikoncepce, hormonálních léků či jiných zdravotních důvodů
  • Nevhodná kosmetická péče a nadměrné mytí

Nevhodná kosmetika pro mastnou pleť

Volba správné kosmetiky má na mastnotu pleti velký vliv. Zatímco některé látky pomáhají v pleti kožní maz vyrovnávat, jiné narušují její přirozené funkce a způsobují buď vysoušení nebo naopak nadměrnou produkci. Mezi problematické ingredience patří:

Alkohol

V kosmetice se používají různé druhy alkoholu - některé jsou šetrnější (tzv. mastné alkoholy - cetyl, stearyl, cetearyl alcohol), jiné mohou stav kůže výrazně vyvést z rovnováhy. Pokud v ingrediencích narazíte na názvy jako SD alcohol, denatured alcohol nebo isopropyl alcohol, mějte se na pozoru. Časté používání alkoholu pleť vysušuje a zbavuje přirozených olejů. To má za následek, že kůže začne bránit a vylučuje o to více kožního mazu. 

Těžké, hutné oleje

Je chyba myslet si, že pro péči o mastnou pleť není možné používat oleje. Rostlinné oleje jsou nabité zdraví prospěšnými látkami a dokážou harmonizovat dlouhodobý stav pokožky. Záleží ale na to, který olej vyberete. I když si totiž pořídíte kvalitní, za studena lisovaný olej, můžete šlápnout vedle. Pro péči o mastnou pleť není vhodné používat oleje s velkou koncentrací kyseliny olejové, tedy těžší, hutnější oleje. Patří mezi ně:

  • Kokosový olej
  • Rakytníkový olej
  • Sezamový olej
  • Kakaové máslo

Okluzivní látky

Okluzivní látky vytváří na pleti ochrannou bariéru, která zabraňuje ztrátě vlhkosti. Existují syntetické okluzivní látky, například:

  • minerální olejparafín (ropné produkty)
  • propylenglykol (syntetický alkohol)
  • silikony

… a stejně tak i jejich přírodní alternativy. Sem se řadí třeba už zmíněné kakaové máslo nebo také skvalen, včelí vosk nebo lanolín (tuk z ovčí vlny). Okluzivní látky jsou skvělými pomocníky při péči o suchou pleť, mastné pleti s výjimkou skvalenu zrovna neprospívají. Extra vrstva totiž může pleť nepříjemně zatěžovat, ucpávat póry a zvyšovat tak výskyt pupínků a černých teček. 

Správná péče

1. Používejte šetrnou kosmetiku

Příliš se mastící pleť jen upozorňuje, že něco uvnitř je v nerovnováze. Nešetrná kosmetika jen do budoucna zakládá na další a další problémy. Upřednostněte přírodní kosmetiku, která nenarušuje přirozené procesy kůže a naopak je pomůže vrátit zpátky do rovnováhy. V e-shopu si můžete vybrat z mnoha značek kvalitní české i zahraniční kosmetiky, určené právě pro tento typ pleti.

2. Nepřehánějte to s čištěním

Mastnou pleť je třeba důkladně zbavit nečistot, aby se neusazovaly v rozšířených kožních pórech. Nic se ale nesmí přehánět. Příliš časté a nešetrné mytí způsobuje stejný problém jako chemické látky v kosmetice - zbavuje pokožku přirozených olejů a nadměrně ji vysušuje. Pleť bohatě stačí očistit 1-2x denně. Ráno ji jemně ráno zbavte toxinů a nečistot, které se odplavily během noci, například pomocí látkového tamponku, namočeného do přírodní květové vody. Večer potom pleť zbavte nečistot, které nasbírala během dne, třeba s pomocí konjak houbičky. 

3. Nezapomínejte na hydrataci

I mastná pleť potřebuje hydratovat. Po očištění proto vždy vraťte pleti ztracenou vlhkost pomocí lehkého hydratačního krému.

TIP: DULCIA NATURAL Hydratační sérum - kolagen - svěží hydratační sérum, vhodné pro mastnou a problematickou pleť

4. Vybírejte správné oleje

Mastná pleť je náchylnější k ucpávání pórů a vzniku pupínků a černých teček. Při volbě oleje je proto důležité, aby byl olej nekomedogenní a měl lehčí konzistenci. Správnou volbou je tak například:

  • Jojobový olej- univerzální olej pro všechny typy pleti, je svou voskovou konzistencí nejpodobnější přirozenému kožnímu mazu
  • Konopný olej - neucpává póry, pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, odvádí zánět z kůže
  • Šípkový olej- je lehký, rychle se vstřebává, dodává pleti potřebnou výživu a pomáhá předcházet pupínkům
  • Skvalan - látka, která je zastoupena i v našem vlastním kožním mazu, je nekomedogenní, působí antibakteriálně  

5. Pravidelně používejte peeling

Pravidelný peeling (alespoň 1x týdně) je důležitý pro všechny typy pleti. Pokožku zbaví odumřelých kožních buněk a nečistot, aby mohla znovu volně dýchat. Vyzkoušet můžete například Cukrový peeling od značky ALMARASOAP nebo, pro citlivější pleť, jemný lávový peeling od Nobilis Tilia.

 

Extra péče

Pokud rádi doma experimentujete, vyrábíte si vlastní masky a zábaly, mnoho pozitivních účinků získáte z následujících ingrediencí:

  • Jíly - absorbují přebytečný kožní maz, čistí a detoxikují pokožku
  • Aktivní uhlí - čistí pleť do hloubky, stahuje rozšířené póry, zbavuje nadbytečného mazu, 
  • Med - má antibakteriální a antiseptické vlastnosti, udržuje pleť hydratovanou a zabraňuje vznik pupínků
  • Aloe vera - zbavuje nadbytečného mazu a nečistot v pórech, osvěžuje a zklidňuje pleť
  • Ovesné vločky - zklidňují podráždění, kontrolují tvorbu mazu, zbavují odumřelých kožních buněk