Domácí hloubkové čištění pleti

Detoxy a očistné kúry jsou s jarem spojené téměr jako barevné květiny a malovaná velikonoční vajíčka. Tak jako se příroda okolo nás probouzí ze zimního spánku, máme i my v tomto období touhu po očistě a novém začátku. Jak dopřát hloubkovou očistu i své pleti? Má smysl sáhnout po detoxikační kosmetice, nebo jde jen o marketingový tah? A jaké ingredience efektivně pomohou uvolnit ucpané kožní póry, harmonizovat pleť a předejít vysoušení i vzniku nedokonalostí? 

sanibell-bv-530lZQXMKGw-unsplash

Jak je to s detoxikací pleti?

Pojem “detox” v posledních letech získal na oblibě nejen v oblasti hubnutí a zdravého životního stylu, ale také ve světě kosmetiky. Na trhu najdete detoxikační krémy, masky, peelingy a séra, která slibují, že pleť zbaví nahromaděných toxinů a podpoří její zdravou rovnováhu. 

Z pohledu biologie však nic jako detoxikace pletí není možné. Jednoduše proto, že detoxikace je přirozený proces organismu, který mají na starosti zejména naše játra, ledviny a střeva.

Toxiny, což jsou škodlivé látky např. ze znečištěného ovzduší, nezdravé stravy nebo třeba cigaretového kouře, se hromadí v naší krvi a vylučují se z těla zejména skrze pot, moč a stolici. Když je vše v našem těle v rovnováze, tento proces probíhá samovolně, aniž bychom do něj museli zasahovat speciálními očistnými kúrami.

Toxiny z vnějšího prostředí nejsou absorbovány kůží a ani se skrz ni nemohou vylučovat. “Detoxikace pleti” je proto prakticky nemožná.

K čemu jsou tedy všechny zmiňované produkty určeny? Jde jen o reklamní tah, který využívá oblíbeného pojmu z wellness světa?

Zásadní problém je v tom, jak slovo detoxikace chápeme. Zatímco v původní význam slova “detoxikace” je doslova “odstraňování toxinů z těla”, ve světě kosmetiky a zdravého stravování je často detoxikací označována v podstatě jakákoliv forma očisty.

 

Hloubkové čištění pleti

Když se lehce odkloníme od původního smyslu slova, detoxikaci pleti můžeme chápat jako proces odstraňování nečistot a odumřelých kožních buněk. I tyhle procesy si kůže dokáže obstarat sama, jenže podmínky, ve kterých žijeme, jí to dost ztěžují.

Každý den je naše pleť vystavená nečistotám z ovzduší, negativnímu vlivu UV záření a také se často musí vypořádávat s tvrdou nebo naopak měkkou vodou, kterou se denně myjeme. (I když je kohoutkova voda většinou bezpečná k pití, citlivou pleť může zvýšený nebo naopak snížený obsah minerálů vyvést z rovnováhy).

Pokud proto chceme, aby naše pleť byla čistá a zdravá, musíme jí v tom pomoct. A prvním krokem je bezesporu správné čištění.

 

Každodenní čištění

Denní čištění pomáhá odstraňovat z pleti nečistoty, nadměrný kožní maz a odumřelé kožní buňky, které by mohly ucpávat kožní póry. Umožňuje tak pleti dýchat, obnovovat se a předchází vzniku nedokonalostí a předčasným projevům stárnutí.

V závislosti na typu pleti můžete zvolit k čištění různé produkty:

  • čisticí gely a pěny jsou díky své lehké, nemastné konzistenci vhodné zejména pro mastnou a problematickou pleť
  • čisticí mléka jsou velmi šetrná a vyhovují i citlivé a reaktivní pleti. Výborně se hodí pro odličování očního make-upu, protože tuto citlivou oblast nedráždí a nevysušují.
  • čisticí balzámy a oleje efektivně rozpouští make-up na olejové bázi a zbavují pleť nadměrného kožního mazu, aniž by ji vysušovaly a narušovaly její přirozené funkce. O olejovém čištění se dočtete více v samostatném článku na našem blogu.
  • micelární vody jsou vhodné zejména pro rychlé a snadné odličování odolného make-upu. Je ale důležité nakouknout do jejího složení - velká část běžně dostupných micelárních vod je plná chemie, která z dlouhodobého hlediska může narušovat zdravou kožní bariéru. V případě micelární vody s mýdlovou složkou je také důležité po použití zbytky smýt čistou vodou a dočistěte pleť tonikem. Předejdete tak vysoušení, alergickým reakcím, vyrážkám a dalším nepříjemnostem.
  • pleťová tonika - pleťová tonika a květové vody představují druhý krok čisticí rutiny. Po očištění pleti pěnou, mlékem či olejem, pomůže tonikum odstranit poslední nečistoty a vyrovnat zdravé pH pleti. Díky tomu je pleť po čištění zklidněná, hydratovaná a nedochází k nepříjemnému pnutí a narušení ochranné kožní bariéry.

 

 

 

Exfoliační kosmetika

Kromě denního čištění by ve vaší péči neměl chybět také pravidelný šetrný peeling. Ten odstraňuje odumřelé kožní buňky, které na pleti ulpívají, zlepšuje texturu pleti, podporuje správnou cirkulaci a dodává pleti zdravou barvu.

Abyste předešli podráždění, je vhodné peeling zařadit do péče nanejvýš 1-2x týdně.

Vybrat si můžete ze tří druhů:

  • Fyzický exfoliant: Tyto exfolianty obsahují jemné abrazivní částice, jako je například cukr, mořská sůl, mletá káva nebo zelený čaj. Tyto částice pomáhají fyzicky odstraňovat odumřelé kožní buňky a pročišťovat tak i kožní póry. Fyzické exfolianty nejsou vhodné pro velmi citlivou pleť, u které mohou způsobovat podráždění.
  • Chemický exfoliant: Tyto exfolianty obsahují kyseliny, které pomáhají nečistoty a odumřelé kožní buňky “rozpustit”. Mezi nejčastěji používané ingredience v těchto produktech patří kyselina salicylová, kyselina glykolová a kyselina mléčná.
  • Enzymatický exfoliant: Tyto exfolianty nečistoty a odumřelé buňky rozkládají pomocí přírodních enzymů, získávaných z ovoce. Představují nejšetrnější způsob exfoliace, vhodný i pro citlivou pleť.

 

Čisticí masky

Očistu pleti můžete také 1-2x týdně podpořit čisticí maskou. Při výběru se zkuste poohlédnout po ingrediencích jako jsou:

  • Aktivní uhlí - má absorpční vlastnosti a dokáže snadno odstraňovat nečistoty a toxiny z pleti
  • Zelený jíl - má čisticí a detoxikační účinky a pomáhá odstraňovat nečistoty a nadměrný kožní maz
  • Kaolín - pomáhá čistit póry a regulovat produkci kožního mazu
  • Kyselina salicylová - má exfoliační účinky a pomáhá rozpouštět odumřelé kožní buňky
  • Tea tree olej - působí protizánětlivě a příznivě působí na pleť s akné
  • Éterický olej z pomeranče - napomáhá regeneraci a reguluje tvorbu kožního mazu
  • Vitamín C - silný antioxidant, zlepšuje texturu pleti a redukuje negativní účinky UV záření

Důležité: Pokud pravidelně 1-2x týdně používáte peeling/scrub, sáhněte raději po čisticí masce s krémovou konzistenci, kterou po nanesení smyjete. Slupovací masky  působí jako exfoliant a ve spojení s peelingem mohou způsobovat podráždění a narušovat zdravou kožní bariéru. 

Pleťová napářka

Příjemným rituálem, který pomůže pročistit vaše póry, podpořit hydrataci a zároveň zlepšit vstřebávání dalších kosmetických produktů do kůže. K přípravě domácí narážky potřebujete jen 10-15 minut, velkou mísu s horkou vodou a osušku, kterou si přehodíte přes hlavu. Do vody můžete přidat také éterické oleje nebo bylinky, které podpoří pozitivní účinek napařování.