Olejové čištění pleti

Olejové čištění pleti (v angličtině známé jako OCM neboli oil cleansing metod) je technika hloubkového čištění pomocí přírodních rostlinných olejů. Máte mastnou pleť a ze slovo “olej” máte husí kůži? Žádný strach! Olejové čištění napomáhá kůži navracet její přirozenou schopnost regenerace i správnou míru tvorby kožního mazu. Technika je tak vhodná pro všechny typy pleti a její účinky můžete pozorovat téměř okamžitě.

Suchá vs. mastná pleť

Z jistého pohledu neexistuje suchá ani mastná pleť - v obou případech jde o kůži nějak vyvedenou z rovnováhy, díky čemuž není schopna dobře ovládat své přirozené funkce. Příčinou může být příliš časté mytí obličeje a používání kosmetiky, která vaši pleť příliš vysušuje. Paradoxně to platí i u mastné pleti - pokud se snažíme “uměle” redukovat produkci kožního mazu pomocí kosmetiky plné chemie, kůže se “lekne” a začne produkovat mazu ještě víc. To může vést k ucpávání pórů, vzniku černých teček i akné.

I u kosmetiky platí, že méně znamená více. Snažte se svou kosmetickou rutinu udržovat co nejjednodušší a s produkty to nepřehánět. S obrovským sortimentem kosmetiky, kterou můžete v současnosti pořídit, je občas těžké si vybrat. A tak někteří lidé používají denně i desítky různých přípravků, čistící gely, peelingy, balzámy, séra, krémy, oleje… A diví se, že kůže pořád nevypadá tak, jak by si přáli. Jenže jak chceme navrátit kůži zpět do rovnováhy, když jí ani nedáme šanci se nadechnout a zapojit své přirozené mechanismy?

wkkOii7w

Jak na olejové čištění

Naneste na suchou nebo navlhčenou pleť trochu oleje nebo čistícího balzámu a krouživými pohyby obličej masírujte. Pokud nosíte make-up, je vhodné v první fázi masáží odstranit make-up a poté celý proces znovu zopakovat.

Pokud máte více času, můžete pleti dopřát krátkou masáž, kterou uvolníte napětí z obličeje. Po dokončení pleťové “masáže” namočte ručník nebo žínku do teplé vody (měla by být co nejteplejší, ale tak, aby vás nepopálila) a přiložte na pleť. Můžete si na chvíli lehnout, položit si horký ručník na tvář a nechat kůži chvíli napařit. Ručníkem potom olej setřete a případně znovu namočte a přiložte na tvář, dokud neodstraníte poslední zbytky. 

Jaké oleje používat?

Volba oleje záleží na typu vaší pleti a na případném problému, se kterým se potýkáte. Používat můžete jeden druh oleje nebo oleje podle požadovaných vlastností míchat, přidat éterické oleje, bylinky apod. Mezi vhodné oleje pro olejové čištění patří:

  • Ricinový olej - má protizánětlivé účinky, urychluje hojení ran, napomáhá regeneraci
  • Mandlový olej - silný antioxidant, pomáhá předcházet předčasnému stárnutí pleti, zmírňuje vyrážky a ekzém
  • Šípkový olej - vyhlazuje vrásky a (i zbytnělé) jizvy, pomáhá léčit akné, sjednocuje tón pleti
  • Jojobový olej - konzistencí připomíná přirozený kožní maz, má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti a je velmi vhodný pro aknózní pleť
  • Avokádový olej - urychluje hojení, působí jako antioxidant, zmírňuje zánět spojený s ekzémem, lupénkou a akné
  • Olej z grepových jader - udržuje kůži pevnou a pružnou, pomáhá léčit akné a ekzémy, zjemňuje jizvy a vrásky
  • Olivový olej - působí jako antioxidant, pomáhá proti bakteriím a pomáhá tak chránit před vznikem akné

K čištění je možné používat také speciální balzámy, které jsou směsí olejů a dalších přírodních ingrediencí, vhodných předně pro vaší pleť. Vyzkoušet můžete například čistící balzám Inlight, který je vyroben ze směsi rostlinných olejů, éterických olejů a bylinek, které se starají u hloubkové čištění a hydrataci pleti. Balzám pomáhá předcházet akné, vráskám i pigmentovým skvrnám a je vhodný i pro citlivou pleť.  

 

LeCYfhsw

Výhody olejového čištění v kostce

  • Je šetrnější 
  • Je vhodné pro všechny typy pleti (včetně mastné, aknózní a citlivé)
  • Podporuje přirozené procesy v kůži
  • Čistí do hloubky a hydratuje zároveň
  • Nenarušuje přirozené pH pleti 
  • Účinně odstraňuje make-up
  • Pomáhá zabraňovat ucpávání pórů a vzniku akné

Olej na sebe nabaluje veškeré nečistoty, které ulpívají na pleti, včetně zbytků make-upu, nahromaděného kožního mazu, bakterií a odumřelých kožních buněk, které ucpávají póry a mohou vést ke vzniku akné. Taky jste někdy zažili, že je po čištění pleť napjatá a podrážděná? To se s olejovým čištěním nikdy nestane. Oproti běžným čistícím produktům, olejová metoda zanechá pleť hydratovanou, zklidněnou a hebkou na dotek.