Zažeňte podzimní únavu vůní

Podzim se blíží a s ním i období šedivých zamračených dní, deště a nevlídného počasí. Snadno na nás tak může padnout únava a nechuť vůbec ráno vstát z postele. Nepříjemný skok ze slunečných letních dnů do sychravého podzimu můžete zmírnit pomocí aromaterapie. Vhodná kombinace přírodních vůní vám pomůže užít si toto období v dobré náladě a s plnou energií.

V čem spočívá síla aromaterapie?

Aromaterapie je považována za umění i vědu. Využívá přírodní éterické oleje pro úlevu od fyzických i psychických problémů a její sílu znali lidé už před tisíci let. Její pravý původ je těžké určit, nicméně byla využívaná různými kulturami v celé historii. Egypťané vytvořili hrnce na destilování éterických olejů z rostlin. Využívali je především při balzamování mrtvých, kde uplatnili jejich antibakteriální vlastnosti a příjemnou vůni. 

Řecká mytologie zase tvrdí, že bohové byli nadaní znalostmi parfému a vůně a pro léčebné účely aromaterapii používal už Hippocrates. Velkou roli hraje aromaterapie také v indické ajurvédě a čínské medicíně, která ji údajně jako první začala používat nejen pro zlepšení fyzického zdraví, ale také pro pozvednutí psychiky.

aroma

Jak olejíčky využívat?

Esenciální (nebo také éterické) oleje mají široké využití pro léčebné i kosmetické účely. Jejich sílu můžete vyzkoušet i sami doma. Pro provonění celého prostoru můžete použít aromalampu nebo keramické difuzéry, které šetrně odpařuje éterické olejů pomocí ultrazvuku. 

Pokud lampičku ani difuzér doma nemáte, postačí vám miska s horkou vodou, do které přidáte pár kapek vonného oleje. Než voda vychladne, bude se vůně postupně odpařovat do okolí. 

Velmi příjemným způsobem, jak lze olejíčky využít, je aromaterapeutická masáž - ať už si na ni zajdete do masážního studia, nebo si uděláte hezkou chvilku s partnerem doma. Většina esenciálních olejů by neměla být nanášená na kůži přímo. Je proto třeba je smíchat s tzv. Nosným (neboli základovým) olejem, kterým může být například kokosový, mandlový, jojobový, šípkový nebo třeba meruňkový olej. 

Účinky aromaterapeutické masáže si můžete užít i sami - naneste si prsty trochu namíchané olejové směsi a jemně promasírovat oblast krku, spánků a středu čela, kde se nachází akupresurní body pro uvolnění stresu a napětí.

5 olejíčků proti únavě a špatné náladě

Každý esenciální olej má jiné využití. Některé olejíčky zvyšují energii, jiné naopak zklidňují a pomáhají zlepšovat kvalitu spánku. Pro podporu dobré nálady v podzimních a zimních měsících vás nezklame kombinace následujících olejů:

  • Sladký pomeranč - pozvedá náladu, uvolňuje napětí z těla i mysli a zlepšuje koncentraci. Pomáhá proti chronické únavě, ulevuje od úzkosti i mírné deprese. 
  • Skořice - její vůně neodmyslitelně patří k podzimu, navozuje hřejivou klidnou atmosféru, povzbuzuje a současně pomáhá proti nespavosti.
  • Citron - pročišťuje organismus, osvěžuje a zvyšuje energii. Napomáhá kontrolovat hladinu stresových hormonů a účinně tak ulevuje od úzkosti a nervozity.
  • Bergamot - má antidepresivní a stimulační účinky, zklidňuje podrážděné nervy a připravuje tělo na uvolnění a relaxaci. Díky podpoře krevního oběhu zvyšuje energii a přináší pocit svěžesti a radosti. 
  • Rozmarýn - Redukuje množství stresu, zlepšuje paměť a koncentraci. Zvyšuje fyzickou i psychickou energii a napomáhá tak proti dlouhodobém vyčerpání.