Jak používat tuhý šampon?

Jak si poradit se „zvláštním“ pocitem na vlasech po umytí mýdlovými šampony 

„Po umytí mám na vlasech zvláštní pocit. Vlasy jsou mastné a jakoby povoskované.“ 

To je častý problém, na který naráží mnoho lidí, kteří začnou mýdlové šampony používat. Máme mnoho zákazníků, kteří vůbec nemají s přechodem na šampon problém, ale někdo má problémy i po několika týdnech užívání. Především lidé s dlouhými vlasy. Jelikož je to časté téma, věnujeme mu delší povídání. 

Přechodné období se může pohybovat od několika dní až po několik týdnů nebo dokonce měsíc. Záleží na tom, jak poškozené jsou vaše vlasy, kolik zbytků komerčních produktů je přítomno a některé důvody mají co do činění s vaší genetikou. 

woman-morning-bathrobe-bathroom

Po použití šamponu mohou být vaše vlasy nebo pokožka hlavy mastné nebo naopak suché nebo dokonce jednou suché a podruhé mastné. Můžete mít na vlasech i nepříjemný voskový pocit. Není to lehké! Ale pokud vytrváte a budete se řídit našimi tipy, vaší odměnou budou zdravé, měkké a hedvábné vlasy. 

Důvodů, proč vaše vlasy mohou „divně“ reagovat, když přivádíte vlasy zpět do jejich přirozeného, zdravého stavu, je několik. 

1) Přechodné období 

Je to nejčastější příčina. Vaše vlasy zažívají přechodné období. Byly závislé na chemií napěchovaném šamponu. Jelikož komerční šampóny odstraňují přirozené ochranné oleje, vaše pokožka hlavy produkuje více oleje, aby ztrátu kompenzovala. Je to bludný kruh. Při přechodu na přírodní mýdlový šampon potřebuje pokožka hlavy čas, aby vyvážila produkci tuku. Během tohoto přechodného období se vlasy mohou cítit extra mastné nebo těžké. Vydržte pár dní či týdnů. Pokud se to ani po měsíci nezlepší, je na čase zvolit jiný způsob řešení, viz níže. 

2) Nesprávný šampon

Zní to banálně, ale někdy může být důvodem opravdu pouze nesprávně zvolený šampon. Vždy vybírejte podle typu vašich vlasů a vlasové pokožky. Neřiďte se vzhledem mýdla ani jeho vůní. Kromě našich dvou mýdel Fresh Hair, Dry Hair a novinky New Hair si vlasy můžete mýt jakýmkoli našim přírodním mýdlem. 

Mýdlo New Hair je určené speciálně na ošetření problematické vlasové pokožky, které napomáhá. Nemá smysl si jím umývat dlouhé vlasy, které nejsou poničené, natož třeba mastné. Někdy je třeba zvolit na dlouhé vlasy více šamponů. 

3) Technika mytí

Důležité je také zvolit správnou techniku mytí. Nepřejíždějte šamponem po vlasech, ale spíše vytvořte na jednom místě hlavy, na ruce či pomocí houby pěnu a tu rozetřete na vlasy a vlasovou pokožku. Pokud byste měli na vlasech příliš velkou vrstvu mýdla, špatně by se vymývalo. 

98161207_3144240945599003_768963647526404096_o

4) Nedostatečný oplach

Na vašich vlasech i pokožce hlavy se může i vlivem stylingových přípravků vytvořit vrstva, se kterou si poradí chemický šampon, ale jemný mýdlový šampon už tak ne. Při přechodu na naše šampony je důležité vlasy pořádně oplachovat. 

5) Tvrdá voda

Máte tvrdou vodu. Někdy to může být voda ze studny v oblasti s hodně vápenitým podložím, jindy voda z místního vodovodu, která je příliš upravovaná minerály. Poznáte to tak, že si vlasy umyjete jinde než doma a vlasy budete mít po umytí v pořádku. Co pomáhá, je mýt si vlasy ve vodě dešťové, destilované (což by však dělal asi málokdo), nebo odvápněné filtrem, který se nasazuje na baterii. Pomůže také tzv. kyselý oplach, o kterém se dozvíte více v dalším bodu. 

6) Vysoké pH pokožky

Jedním z důvodů může být i genetika a pH vaší pokožky, které může být vyšší. Mýdlo má přirozeně vyšší pH a pokud k tomu přičteme třeba i tvrdou vodu, na problém je zaděláno už dřív, než mýdlo vyzkoušíte. Mýdlo je méně účinné ve velmi tvrdé vodě, protože reaguje s přebytečnými minerály na vápenaté nebo hořečnaté soli. Nejsou snadno rozpustné ve vodě a mohou mít za následek mýdlový film. Mytí vlasů v měkké vodě bude mít jiný výsledek, protože zanechává na vlasu méně nerozpustných usazenin. 

Pomůže v tomto případě jediné – hodně oplachovat a neutralizovat vysoké pH něčím kyselým. 

Často používaný je octový roztok, případně kdo nesnese ocet, může použít citron či zmíněnou sodu. 

Nelekejte se, ocet, ten jablečný a ideálně v nefiltrované kvalitě, je perfektní prostředek nejen proti vysokému pH, ale celkově i pro zkrášlení vlasů, proti svědění či tvorbě lupů. 

Jak použít? Poměr je 1:1. Stačí třeba 1/4 hrnku octa a vody. Pokud máte hodně mastné vlasy, můžete použít navíc jednu polévkovou lžíci octa. Pokud máte vlasy sušší nebo trpíte lupy, použijte o jednu polévkovou lžíci octa méně. Umyjte si vlasy šamponem, opláchněte vodou a poté vlasy opláchněte oplachem a buď takto nechejte uschnout, nebo ještě opláchněte vodou. Můžete používat denně, případně méně častěji. Najděte si správný poměr vody a octa i frekvenci mytí. 

Věříme, že vám tyto tipy pomohou ke zdravým a krásnějším vlasům i bez chemie! 

Autor textu: Almara Soap, Veronika Machková, www.almarasoap.cz