Víte, co obsahuje váš opalovací krém?

Doma, na zahradě, u moře, v horách, ve městě ... slunce si můžete užívat na jakémkoli místě, ale vždy byste měli myslet na správnou opalovací péči. Natřením se opalovacím krémem chráníme svou pokožku, ale je tomu tak vždycky? Pokud si vybereme ten správný, máme velkou jistotu, že ano a ještě ochráníme i přírodu okolo sebe. 

Většina opalovacích krémů, které lze běžně sehnat v drogérce nebo lékárně, i za nemalý peníz je pro mě chemický koktejl, snad kromě Lavery a Weledy. 

opalovani

Opalovací krémy lze rozdělit na ty co mají chemické nebo minerální filitryChemické filtry se vstřebávají do kůže, minerální filtry, což jsou na jemný prach rozemleté minerální látky (s obsahem zinku, titanu), které zůstávají pouze na povrchu kůže a vytvářejí zde ochrannou vrstvu, která sluneční paprsky odráží. Nezpůsobují alergické reakce a jsou velmi šetrné k pokožce i životnímu prostředí.

Co by rozhodně váš opalovací krém obsahovat NEMĚL

CHEMICKÉ FILTRY

Octocrylene (Oktokrylen) - může pronikat do kůže a působit zde jako fotosenzibilátor, což by mohlo vést k zvýšené produkci volných radikálů. Volné radikály pak mohou napadat zdravé buňky, vyvolat poškození DNA a přispět ke zvýšení výskytu melanomu.

Oxybenzone (Benzophenone-3, 2-hydroxy-4-methoxybenzophenone)- zvyšuje produkce volných radikálů a tato látka se tak stává potenciálně karcinogenní. V kombinaci se slunečním zářením může vyvolat alergické vyrážky (jedná se o silný alergen), může způsobit hormonální změny a narušit endokrinní systém

Benzofenone (Benzofenon, BP (např. BP2), oxybenzone, sulisobenzone, sulisobenzone sodium) - může narušovat hormonální systém. Evropský úřad pro bezpečnost potravin klasifikuje benzofenon jako známou toxickou látku. Tato látka proniká přes kůži a hromadí se v krvi, ledvinách a játrech, kde je toxická pro jaterní buňky. Benzofenon a jeho deriváty jsou spojovány s narušením endokrinního systému a toxicitou orgánových systémů. Při nevhodné kombinaci se slunečním zářením může vyvolat alergické vyrážky nebo kosmetické akné. 

Butyl methoxydibenzoylmethane (Avobenzone, Butyl-4-Methoxy-Dibenzoylmethan, 1,3-PROPANEDIONE) - degraduje na slunci, což vede k uvolnění volných radikálů. Tím pádem jsou s ním spojována rizika předčasného stárnutí pokožky, vliv na rozvoj melanomů a rakoviny kůže, hromadí se v organismu. Butyl methoxydibenzoylmethane je problematický také kvůli tomu, že může způsobit poškození pokožky nebo alergické reakce a je toxický pro životní prostředí. Není biologicky odbouratelný. 

carlos-felipe-vericat-sanz-OPdXx84OVDc-unsplash

NANOČÁSTICE

Mám na mysli nanočástice oxidu titaničitého a oxidu zinečnatého, které se v opalovacích krémech běžně vyskytují. Vystavením slunečním paprskům, konkrétně jeho ultrafialovému záření, totiž dávají vzniknout dalším sloučeninám, například peroxidu vodíku. Větší množství této látky může být toxické pro fytoplakton – mikroskopické řasy, kterými se živí malé rybky, krevety, ale i velryby. Výzkum nanočástic není zatím u konce, ale doporučuje se jim vyhnout, protože pro živé buňky jsou toxické. Nanočástice by se neměly dostat do otevřených ranek, úst nebo očí, jsou také toxické pro sliznice,např. trávicí trakt (malé děti ochutnávají všchno :-) ) 

Nanočástice VŽDY musí být uvedeny ve složení přípravku - příklad označení v přípravku: Titanium Dioxide (Nano). Výrobci také uvádějí NON NANO - tyto produkty jsou BEZPEČNÉ. 

PARFÉMY/ CHEMICKÉ VŮNĚ - mohou vyvolat alergickou reakci. Jako vůni doporučuji pouze přírodní éterické oleje, nebo z organického zdroje. 

PARABENY - jsou konzervační látky, poznáme je podel přípon methyl, prophyl, buthyl, ethyl, benzyl, penthyl. Parabeny mohou dráždit a přesušovat pokožku a mohou způsobovat alergické reakce. Narušují endokrinní systém, mohou být absorbovány prostřednictvím kůže, dostávají se do krve a trávicího systému, jsou považovány za karcinogeny. Nejsou vhodné pro těhotné ženy a malé děti, mohou narušit vývoj plodu.

Malé shrnutí, co na sebe raději nemazat, ale co si tedy vybrat? 

Jak už jsem psala výše, bezpečný opalovací krém je ten, který obsahuje minerální filtr na ochranu před UVA a UVB záření. Ve složení hledejte titanium dioxide a zinc oxide (non nano), krém by měl být nejlépe z přírodních surovin, a pokud bude v bio kvalitě a třeba se bude i pyšnit uznávaným certifikátem, máte celkem jistotu, že o svoji pokožku a i vodní život budete pečovat dobře a s láskou. 

Vybrala jsem pro vás voděodolnou opalovací kosmetiku od německé firmy Eco Cosmetics, která nabízí přírodní ochranu v bio kvalitě s certifikátem EcoCert Organic Cosmetic. Mrknout na ní můžete tady

Nově v nabídce najdete i čisté produktu od Americké firmy Butterbean Organics na bázi másel, olejů a přírodního minerální UV filtru. Mrknou můžete zde