Jaký je váš typ pleti a jaká kosmetika na vás platí?

Pokud jste ve světě přírodní kosmetiky úplným nováčkem, přečtěte si nejdříve můj článek o chemii v kosmetice. Pomůže vám rychle se zorientovat ve složení jednotlivých produktů a nenechat se nachytat.

Začínáme s přírodní a bio kosmetikou

Někteří přesedlají na přírodní kosmetiku ze dne na den. To je tak trochu chyba, hlavně pokud je vaše pleť velmi citlivá. Přechod na přírodní kosmetiku by měl být postupný. Často se stává, že obzvláště citlivá pokožka může reagovat podrážděně, protože není zvyklá na přírodní ingredience. V první etapě se proto doporučuje upustit od parfémovaných přípravků a nahradit je neparfémovanými. Až poté je zcela nahraďte přírodní nebo bio kosmetikou.

Období, kdy se budete s přírodní kosmetikou seznamovat, bude plné objevování. Poznáte nové značky přírodní kosmetiky, vůně i ingredience. Možná se někdy spálíte, protože uvěříte zdánlivě důvěryhodnému obalu. Může to znít trochu dobrodružně, ale na konci vás čekají zdravé vlasy i pleť a naprostá spokojenost. Přírodní kosmetika málokdy zklame, pokud si ji umíme vybrat správně.

_vyr_1210_untitled-0046

Identifikace typu pleti: Máte mastnou, smíšenou nebo suchou pleť?

Vybrali jste si v obchodě přírodní kosmetiku, poctivě ji používáte, ale kýžený výsledek se nedostavil? Právě špatná identifikace typu pleti je nejčastější důvod, proč to lidé s přírodní kosmetikou vzdají. Prostě podle nich nefunguje a jsou to zbytečně vyhozené peníze. Jenže opak je pravdou, protože přírodní kosmetika funguje přesně tak, jak má. Mandlové oleje promašťují, tea tree vysušuje atd. Vše je o správném výběru přírodní kosmetiky.

Jak poznáte svůj typ pleti?

Suchá pleť postrádá lipidy, díky nimž nedokáže zadržet vlhkost. Důsledkem je nedostatek kožního mazu, který v určité míře potřebuje každý z nás. Kvůli tomu je naše pleť citlivější na podněty zvenčí. Suchou pleť dělí dermatologové na několik stupňů.

Suchá pokožka je mírně napjatá, hrubá a postrádá elasticitu. Velmi suchá pokožka trápí své majitele a majitelky občasným svěděním, olupující se kůží a pocitem napjatosti. Extrémně suchá pokožka způsobuje mozoly, má sklony k popraskání. Často se loupe a nepříjemně svědí.

Mastná pleť naopak produkuje kožního mazu velmi mnoho. Na takové pleti jsou jasně viditelné póry a často také černé tečky a akné. Lidé s lehčí formou akné se potýkají s boláčky v podobě pupínků, vřídků, zarudnutí nebo zanícení.

Smíšená pleť je kombinací obou typů. Lidé se potýkají s mastnou T-zónou (čelo, brada a nos), zatímco zbytek pleti je sušší, nebo dokonce šupinatý. Tento typ se vyskytuje nejčastěji, ale pro své "chování" ho málokdo z nás pozná.

2534663

(foto: freepik.com)

Výběr přírodní kosmetiky podle typu pleti

Ať už máte pleť mastnou, smíšenou nebo extrémně suchou, v sekretáři Matky přírody záchranu najde úplně každý. Neexistuje totiž typ pleti, na který by už něco nevymyslela. Svůj typ pleti už víte s naprostou jistotou. Teď už jen objevit, která přírodní kosmetika vám pomůže zatočit s vašimi problémy.

Suchá pleť potřebuje jediné: Rostlinné oleje a másla

První a jediné pravidlo pro suchou pleť je: Mazat, mazat a mazat. Věnujte sami sobě každé ráno a večer alespoň pět minut, kdy se poctivě namažete krémem nebo olejíčkem. Suchá pleť je náchylnější na zimu. Mějte proto v kabelce nebo tašce cokoliv, čím si můžete namazat obličej nebo ruce i během dne. Ruce chraňte rukavicemi, aby vám nepopraskala kůže na kloubech.

Na suchou pleť jsou jako stvořené rostlinné oleje: jobový, mandlový, mandlový, arganový, olivový nebo avokádový. Vaši pokožku zregenerují a navrátí jí zdraví vzhled. Kosmetika pro suchou pleť by měla kromě toho obsahovat také ylang-ylang, růži, heřmánek a bambucké máslo.

Majitelky mastné pleti: Nepodceňte odličování. Málokomu se chce, po náročném dni v práci, stát před zrcadlem a pracně se odličovat. Jenže právě tento zlozvyk může v mnoha případech za zvýšený výskyt kožního mazu.

Mezi nejlepší odličovače pro mastnou pleť patří odličovací pěny s obsahem konopí. Účinně omezují tvorbu kožního mazu, současně pleť extrémně nevysuší. A hlavně - poradí si s voděodolným make-upem.

Rostlinné oleje jsou perfektní jak pro suchou, tak mastnou pleť

Přírodní kosmetika na bázi olejů je překvapivě vhodná i pro mastnou pleť. Samozřejmě ne všechny druhy olejů, ale jen ty, které zvláčňují a zjemňují. Tyto podmínky dokonale splňuje hroznový olej. Další možností jsou antibakteriální oleje jako je levandulový a šípkový.

Co by rozhodně měla obsahovat kosmetika pro mastnou pleť jsou tyto ingredience: levandule, šalvěj, tea tree, rozmarýn, aloe vera a meruňka. Naopak se zcela vyhněte kosmetice s obsahem alkoholu, která vaši pleť extrémně vysuší.

Na obalech přírodní kosmetiky pro smíšenou pleť hledejte hroznový, jojobový nebo pupalkový olej a levanduli, mátu, geranium nebo pomerančový květ. Tento typ pleti potřebuje hlavně hydratovat, tudíž výrobky zaměřené jen na suchou nebo jen na mastnou pleť vám tak úplně nepomohou.

Která přírodní kosmetika je ta nejkvalitnější?

Bohužel si nejde ukázat prstem jen na jednu konkrétní značku kosmetiky. Všechny značky, jsou-li certifikované nebo převážně z přírodních složek, nabízí kvalitní produkty. Někomu budou vyhovovat více a někomu méně. Vaše pokožka vám dá prakticky okamžitou odezvu.

Reakce v podobě zarudnutí, pálení nebo vyrážky je jasnou známkou toho, že je třeba hledat dál. Pokud vaši kamarádi nebo rodina už přírodní kosmetiku používají, není nic jednoduššího, než ji rovnou vyzkoušet. Pokud tu možnost nemáte, zažádejte si v lékárně, v obchodě nebo přímo u dodavatele o vzorky.