Chemie v kosmetice: Na co si dát pozor?

Chemie v kosmetice dnes už není žádným tajemstvím stejně jako fakt, že nám škodí. Podívali jsme se na zoubek těm nejvíc škodlivým látkám, které v kosmetice najdeme.

Co si dáváme do ledniček zajímá čím dál více lidí a je to dobře. Vždyť strava má na kvalitu naší pleti a vlasů velký vliv - stejně jako kosmetika. Jenže ne každá kosmetika pomáhá. Některá funguje pouze jako estetická a některá nám může i škodit. Jak poznat škodlivou chemii v kosmetice si vysvětlíme v tomto článku.

Přírodní kosmetika má mnoho nálepek. Někteří ji stále vnímají jako marketingový tah, jak z lidí tahat peníze. A co si budeme nalhávat, takovou kosmetiku v obchodech potkáte.

Obal i název působí důvěryhodně, ale jakmile začnete číst složení je vám jasné, s kým máte tu čest. Ta přírodní ingredience neviděla ani z rychíku. Proč se tedy vůbec taková kosmetika vyrábí? Jednoduše proto, že je levnější ji vyrobit a je méně práce s papírováním.sili

Ono označit nějaký produkt za přírodní nebo bio není jen tak. Normy jsou přísné a náklady na výrobu vysoké. To si pak bere svou daň na kosmetice bez chemie, která bývá dražší a její nabídka nebývá tak pestrá. Zastánci značek přírodní kosmetiky ale mají jasno: Za nic na světě by ji nevyměnili. ♥

maria-shanina-3GrqSh8C4_E-unsplash

Konzervanty v přírodní kosmetice

Že konzervanty do přírodní kosmetiky nepatří? Pro delší trvanlivost výrobků jsou potřeba. Naštěstí existují přírodní konzervanty, které nám neškodí a fungují stejně jako ty chemické. Které přírodní konzervanty jsou v kosmetice povoleny?

  • Sodium Benzoate (benzoan sodný)
  • Benzoic Acid (kyselina benzoová)
  • Potassium Sorbate (sorban draselný)
  • Salicylic Acid (kyselina salicylová)
  • Sodium Salicylate (salicylát sodný)
  • Phenethyalcohol (fenylethylalkohol)
  • Alkohol

Škodlivé složky v kosmetice

Může to znít strašidelně, ale opravdu škodlivá kosmetika může proniknout naší ochrannou bariérou až do krve. V “lepším” případě jen nebude fungovat, jak slibuje obal nebo naši kůži ještě více vysuší. Chemie v kosmetice ale není jen to, co si mažeme na obličej nebo čím si myjeme vlasy, je to také to, co splachujeme do odpadu. A na to nesmíme zapomínat.

Ale zpět k vaší pleti a vlasům. Proč jsou parabeny, silikony a jiná chemie v kosmetice tak škodlivé? Vždyť bezprostředně po jejich použití máme hladké a lesklé vlasy, sametově hebké rty a dlouhé řasy. Právě tohle je vaše odpověď: Bezprostředně po jejich použití. Z dlouhodobého hlediska vám nepřináší nic dobrého (viz. konkrétní chemické látky níže), jen prohlubují vaše problémy a vaše pleť ani vlasy nedostávají to, co si zaslouží: výživu.

Přírodní kosmetika je sice dražší, ale otázkou je, zda chcete kupovat pouze řešení aktuálního problému nebo dlouhodobou investici. To totiž přírodní kosmetika je: dlouhodobá investice. Pokud jste se rozhodli odstranit z vašich koupelnových poliček kosmetiku obsahující chemii, zaměřte se na produkty, které obsahují:

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate)

Nejčastěji se tyto látky vyskytují v tekutých mýdlech, šamponech a gelech. Díky nim krásně pění a vyvolávají v nás pocit, že tak skutečně fungují. SLS a SLES najdeme až v 90 % kosmetiky, která pění. Látky ale narušují ochranou bariéru pokožky a extrémně ji vysušují. Citlivějším jedincům způsobuje kožní problémy a pálení očí.

Ftaláty (DBP, DMP a DEP)

Najdete je například v šamponech, pudrech, laku na nehty nebo v toaletních vodách. Mají na svědomí alergické reakce a také negativně ovlivňují plodnost. Ftalátům by se měly hlavně vyhnout kojící ženy, protože se koncentrují v mateřském mléce. Na obalech kosmetiky se často ukrývají pod názvem “parfém” nebo “fragnance”, takže nikdy přesně nevíte, které ftaláty byly použity. Pokud chcete mít jistotu, hledejte informaci typu “neobsahuje syntetické parfemační látky”.

Hliník

Obsažen je v některých antiperspirantech, tamponech a opalovacích krémech. Zvyšuje riziko rakoviny prsu a kůže a je velmi toxický pro nervovou soustavu.

Parabeny

Propylparaben, Isobutylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Methylparaben, Ethylparaben. Parabeny. Uf! To jsou škodlivé parabeny, které ale v kosmetice fungují jako konzervanty. Starají se o to, že se do kosmetiky nedostanou žádné bakterie nebo plísně. Zároveň jsou parabeny velmi levné a proto na ně nedá řada kosmetických firem dopustit.

Přesto jsou parabeny předmětem vášnivých diskusí a není 100% prokázána jejich škodlivost. Doporučuje se kosmetiku s obsahem parabenů užívat méně často nebo vůbec. Údajně mohou způsobit alergické reakce, ale mají mít vliv i na vznik rakoviny prsu.

Dimethicon (polymethylsiloxan, E 900)

Tato látka má na svědomí ucpávání kožních pórů, čímž zamezuje naší pokožce volně dýchat. Přesto je hojně používána hlavně jako lubrikant do kosmetických přípravků pro zjemnění a vyhlazení pokožky. Najdeme ji také v šamponech a kondicionérech pro větší lesk a hladkost.

Umělá barviva

Líbivý musí být nejen obal, ale i obsah. Hlavně ten z ropy a uhelného dehtu. V EU jsou umělá barviva sice zakázána, ale mimo je obsahuje mnoho výrobků. Jsou dráždivé pro lidskou pokožku a u dětí mají údajně vliv na poruchu pozornosti. Pokud tedy budete nakupovat kosmetiku ze zemí mimo EU, dejte si pozor na následující umělá barviva: E104 Chinolinová žluť, E110 Žluť SY, E 123 Amarant, E127 Erythrosin, E129 Červeň Allura AC, E132 Indigotin a E133 Brilantní modř FCF.

Silikony v kosmetice: Kapitola sama pro sebe

Je to velké téma. Škodí? Neškodí? Česká biokosmetika jim rozhodně říká "NE", i když by se jistě našli i tí, kteří by se mnou nesouhlasili. Co je na nich tedy špatně? Silikony nejsou rozpustné ve vodě, což v případě šamponů a kondicionerů znamená, že vlasy zůstanou silikonem obalené i po opláchnutí. S každým dalším mytím je tato vrstva silnější. Vlasy sice působí na pohled krásně a zdravě, ale vlasové vlákno zůstává nevyživené. Silikony totiž fungují i jako brána, která do vlasu nevpustí ani látky vyživující vlasy.

Jenže, křivdit všem silikonům také nelze. Některé jsou těkavé po pár hodinách se vypaří) nebo je lze smýt. Seznam jako takový, který by nám situaci ulehčil ale není. Určitá vodítka tu ale jsou. Vezměte s námi lupu a váš šampon a hurá na to!

silikony s příponou PPG nebo PEG + číslo: tento typ silikonů v kosmetice je částečně rozpustný

silikony mající v názvu Copolyol: tento typ silikonů v kosmetice je částečně rozpustný

silikony mající v názvu Dimethicone: nerozpustné silikony

silikony mající v názvu Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane a Cyclopentasiloxane: těkavé silikony

Ale ani teď, když už víte, jaký typ silikonu obsahuje váš šampon nebo jiný kosmetický přípravek nemáte vyhráno. Stále zde existují další "ale" a výjimky, které by vydaly na celou knihu. Jediná rozumná rada tedy zní: Nejste-li dlouhodobě spokojeni se svými vlasy, jsou roztřepené, rychle se mastí nebo naopak stále působ jako vysušené, dejte chemii ve vlasové kosmetice sbohem. Raději ji nahraďte tou přírodní, která vaše problémy zmírní nebo zcela vyřeší.

Závěrem

Může to znít jako velká věda, ale číst složení kosmetiky se prostě vyplatí, když víte, jaké mohou být následky. Nechcete se zabývat luštěním drobného písma na obalech kosmetiky? Udělala jsem to už za vás a mnoho produktů vyzkoušela přímo na sobě. Proto máte 100% jistotu, že na České biokosmetice najdete jen kosmetiku bez chemie. ♥