Koupelnový minimalismus

Po nedávné návštěvě se mě maminka mého partnera ptala: „Kam dáváte ve Vaší koupelně všechny ty kosmetické výrobky? Máte tam pořád tak hezky uklizeno?“

A já si uvědomila, jak jsou to pro mě zvláštní otázky, protože už roky preferuju v koupelně minimalismus. Je pravda, že v současném pronájmu máme asi tu nejmenší koupelnu ze všech. A taky je pravda, že co se těch výrobků týká, nebylo tomu tak vždycky.

christian-mackie-yb9b2wbhxG4-unsplash 

Od mala jsem byla ten typ holky, kterou kosmetika fascinovala. Všechny ty krabičky, dózy, barvy a vůně. Voňavé věci mě bavily nejvíce. Prosila jsem mámu, aby mi kupovala balzámy a lesky na rty, za ušetřené peníze z kapesného jsem si kupovala parfémy, v pubertě potom černé linky na oči, všemožné šampony slibující skvělé výsledky a peelingy, kterými jsem se snažila čistit svou problematickou pleť. A čím víc jsem čistila, tím byla pleť horší.

Musela jsem pochopit, že dokud neuznám a nepřijmu svou vlastní krásu, žádný přípravek mi nepomůže. Do života mi shodou okolností vstoupila vážná nemoc a až díky ní jsem sebe přijala a měla jsem to štěstí poznat osoby, které můj život ovlivnily a nasměrovaly ho novým směrem.

Zbavila jsem se všech chemických koktejlů, kterým jsem svou kůži vystavovala. Nebyl důvod mít v koupelně tyhle přípravky, když jsem ke všem našla přírodní a mnohem zdravější variantu. Začala jsem přírodní produkty používat a dostavily se první výsledky. Najednou jsem nepotřebovala svou pleť ani vlasy donekonečna odmašťovat, aby se mi pak mastily ještě víc.

Nepotřebovala jsem ani chemické vůně, protože esenciální oleje mi voněly mnohem lépe. A hlavně jsem časem zjistila, že nepotřebuju hromadu přípravků, že mi stačí pár kvalitních a ulehčím jak své mini koupelně, tak své peněžence.

Od té chvíle se držím kvality a ne kvantity. Základem v péči o tělo jsou pro mě mýdla. Na tekuté mycí přípravky si příliš nepotrpím. Tuhá mýdla jsou mnohem praktičtější. Kvalitní přírodní mýdlo můžete použít na ruce, na celé tělo, na vlasy, některá i na obličej. Výživné složky v mýdle umyjí tělo nebo vlasy od potu, prachu a nečistot, ale nezbaví je přirozené hydratace. Navíc z mé zkušenosti vydrží mnohem více než tekuté přípravky.

Pokud bych však mohla vybrat jeden jediný přípravek, bez kterého se neobejdu, jsou to oleje. Co se týká multifunkčnosti, tak přírodní olejenemají konkurenci. Využívám je na pleť místo pleťového denního krému a to hlavně v zimě. V létě pak uberu množství na den a pár kapiček použiji večer po odlíčení. Oleje se navíc dají přímo na odličování používat a to zvláště jejich hydrofilní varianty. Víc jak 10 let nosím kontaktní čočky a pro moje citlivé oči jsem na odlíčení lepší variantu nenašla.

Do vlasů vmasíruji pár kapek pro výživu anebo olej můžu použít jako intenzivnější kůru před mytím.

Tělová mléka jsem nikdy v oblibě neměla, protože nemám problémy se suchou pokožkou na těle a oleje je zastoupí mnohem lépe. Do epilaci/depilaci = skvělá věc!

Na poličce v koupelně mám hlavně v létě lehký krém, který střídám v péči o pleť s oleji. Používám ho i na ruce, protože oleje mi na tuhle část příliš nevyhovují. U krémů dávám přednost těm s esenciálními oleji a mojí oblíbenou složkou je bambucké máslo.

Na léto se mi taky osvědčily květinové pleťové vody a to jako voňavé osvěžení, když je horko nebo pro zklidnění pokožky po pobytu na slunci.

Určitě bych se neobešla bez deodorantu. Jedna moje známá ho přestala používat s tím, že už se dostatečně „vyklidnila“, nestresuje se a tudíž ani nepotí. Určitě souhlasím s tím, že když je člověk v klidu, tak tělo nemá potřebu vylučovat negativní věci. Pot jako takový je přirozený, důležitý a sám o sobě není cítit. Souvisí samozřejmě s tím, v jakém prostředí se pohybujeme, jaké aktivity děláme, jaké je venku počasí, ale i třeba s tím, co jíme. S mojí pracovní náplní a celoživotním sklonem ke stresu si neumím představit, že už bych byla dostat v pohodě na to, abych se bez deodorantu cítila příjemně. Přírodní deodoranty jsou alchymie, kdy člověk musí zkoušet a zkoušet. Některé dráždí, některé dělají fleky na oblečení a některé prostě nefungují. Já jsem pořád ve fázi hledání a střídání různých konzistencí. Občas si vyrábím svůj vlastní, do kterého používám esenciální olej kvůli vůni.

Ostatně především příjemná nevtíravá vůně a osvěžující pocit je to, co od deodorantu vyžaduji a jeho forma už je pak vedlejší.

Poslední přípravek, který nemám v koupelně, ale stále u sebe, je balzám na rty. Balzámy na rty používám od dětství. Jasně, že vím, že se na nich dá udělat závislost, ale já se bez nich necítím dobře. Občas si vyrábím svůj vlastní pro sebe a rodinu, protože je to tak jednoduché, ale ráda zkouším různé přírodní varianty, ať už se včelím voskem nebo veganské. Složení balzámů na rty je pro mě osobně nejdůležitější právě proto, že je používám tak často a velké množství se dostává skrz sliznici úst do těla. Chci mít tedy jistotu, že nepolykám složky ropy, ale přírodní másla, vosky a oleje, které se běžně používají třeba v kuchyni.

Spoustu chemických přípravků jsem nahradila šesti, které ještě libovolně kombinuji a používám třeba jen sezónně. Už teď vím, že jsem zapomněla na zubní pastu a na přípravky rozmazlující jako třeba pleťovou masku, kterou si také občas dopřeju.

V koupelně mám pořád uklizeno jednoduše proto, že nevlastním a ani nepotřebuji mraky lahviček. A třeba cestování, kdy člověk nemusí přemýšlet, co zapomněl a kde to koupit, to je pohoda.

S minimalistickou koupelnou souvisí i další věci jako třeba omezení jednorázových kosmetických pomůcek anebo teď hodně skloňovaný zero waste přístup. Tak o těchto tématech a taky třeba o používání esenciálních olejů i jinak než do aromalampy zase příště!

Hana