Aromaterapeutické praní

Složení kosmetiky je důležité. Alespoň pro mě ano, ale neméně důležité jsou přípravky, které používají všichni bez rozdílu i ti, kteří zrovna neholdují kosmetickým lahvičkám.

Řeč je o čistících přípravcích na uklízení a praní. Neznám moc lidí, co by nějak zvlášť rádo uklízelo nebo přebíralo nekončící hromadu špinavého prádla. Taky to nepatří mezi mé nejoblíbenější činnosti, ale naučila jsem se uklízet a prát jinak.

Nepobíhám po drogeriích a nekupuji barevné lahve, spreje a sáčky slibující zázraky. Na úklid je pro mě zázrakem obyčejná jedlá soda a ocet. Vyčistí všechno a investice jsou minimální.

1530539183 (1)

Asi ke všem čistícím přípravkům se dá sehnat ekologičtější varianta a spousta z nich i na váhu, bez obalu, do své vlastní nádoby. Takhle nakupuji třeba přípravek na nádobí anebo na praní.

Znáte tu vůni čerstvě vypraného prádla? Tu má rád asi každý. Za ní ale většinou nemohou prací prášky a gely, ale různé aviváže, které do pračky lijeme. Aviváž funguje na prádlo jako kondicionér na vlasy. Obalí vlákno, které změkčí a dodá mu vůni. Jinými slovy, nutné to není, ale máme to rádi. Různé syntetické složky v avivážích zůstávají i po vyprání v látce a mohou způsobit například alergické reakce.

Začala jsem si proto vyrábět své vlastní „máchadlo“. Je to ta nejjednodušší věc na světě.

Potřebujete jenom 3 suroviny:

  • Ocet
  • Vodu
  • Esenciální olej dle vlastního výběru

Použití esenciálních olejů do aromalampy určitě znáte. Dají se využít i na různé zdravotní neduhy a určitě se v nějakém článku zaměříme na to, které oleje je nejlepší mít v domácí lékárničce.

Na praní je používám asi dva roky. Stačí si do nádoby nalít trochu octa a doplnit ji vodou v poměru asi 1:3. A poté přidat 10 – 15 kapek oblíbeného esenciálního oleje. Tuto směs nalijeme do zásobníku na aviváž.

Prádlo tak nemusí vonět pořád stejně podle jednoho chemického koktejlu z aviváže, ale pokaždé jinak podle náplně pračky. Na svršky používám například esenciální olej geránie nebo grep. Na ručníky, spodní prádlo a další mám ráda osvěžující citrusové vůně jako třeba citrónpomeranč nebo limeta. Někdy je vyměním za eukalyptus nebo mátu. Při praní povlečení přidávám levanduli a vždy o pár kapek navíc, aby vůně vydržela delší dobu, i když lůžkoviny skladuji.

Ocet prádlo změkčí, zachová trvalost barev, pomůže rozpustit zbytky pracích prostředků, nevyvolává alergie a navíc chrání pračku před vznikem vodního kamene. Ocet velmi dobře pohlcuje pachy. Jeho kyselé aroma se ale rychle ztrácí a esenciální oleje ho neutralizují, ve vypraném prádle cítit není. Toto domácí máchadlo stojí pár korun a mně se naprosto osvědčilo.

A ještě jeden čistící typ s použitím olejů!

Na čistění toalety se nemusí nutně používat jen chemické přípravky, které končí ve vodě. Stačí přímo do mísy nakapat pár kapek esenciálního oleje, přidat trochu kyseliny citrónové (dá se koupit na váhu i ve větších baleních) a k tomu přidat o trochu víc jedle sody, asi v poměru 1:2. Tyto dvě látky spolu začnou ve vodě reagovat a pěnit, mísu vyčistí, vydezinfikují, zbaví vodního kamene a díky esenciálnímu oleji i provoní. Mými nejoblíbenějšími vůněmi na toto použití jsou borovicesmrk nebo jedle

Na internetu najdete recepty na výrobu tzv. šumivých bomb, které mají vlastně stejné složení, akorát směs vytvarujete například pomocí formy na led nebo obalu od bonboniéry. Já jsem většinou na tuto výrobu líná, takže jenom vsypávám, ale výsledky jsou stejné.

Pěkné voňavé zážitky!

Hana