Zdravé vlasy s hennou

Přírodní henna má oproti klasickým barvám na vlasy, které koupíte v každé drogerii, řadu výhod. Z čeho se vlastně henna vyrábí, jaké jsou její účinky a jak se s ní poprat v domácích podmínkách?

Co je Henna?

Henna, v hindštině známá jako Mehndi a hebrejštině jako Chinah se získává z rostliny Lawsonie inermis neboli henovníku bílého. Roste v tropických oblastech Afriky, severní Austrálie a jižní Asie a po tisíciletí je pěstována právě pro prášek, který se z jejího barviva vyrábí. Používá se na tradiční barvení látek, pro přírodní barvení vlasů i jako dočasné malované tetování. 

henna

Rozdíl mezi chemickou barvou a hennou

Běžné chemické barvy narušují přirozenou strukturu vlasu, proniknou dovnitř a změní tak jejich přírodní barvu. Henna funguje jinak - vlasy “obaluje” ochrannou barevnou vrstvou a postupem času neodrůstá, ale bledne a vymývá se. 

Henna reaguje s původní barvou vlasů, ztmavuje je a vytváří naprosto přirozený odstín, který se při opakovaném barvení může lehce měnit. 

Účinky na zdraví vlasů

Většina problémů s vlasy pramení z péče o pokožku hlavy. Zdravé vlasy zkrátka musí vyrůstat od zdravých kořínků. Nezdravá pokožka hlavy je příčinou lupů, vysušených nebo naopak mastných vlasů i jejich vypadávání. Henna pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, pomáhá vlasy udržovat dostatečně hydratované a zároveň zabraňuje zvýšené produkci. Má antimikrobiální vlastnosti, zklidňuje pokožku hlavy, uvolňuje póry a udržuje přirozené pH. Působí také jako kondicionér a zanechává vlasy sametově hebké. Vhodná je také pro vlasy s šedinami, které spolehlivě zakryje.  

Barvení hennou a jeho úskalí

Henna namísto klasických konvenčních barev přináší vlasům kromě změny barvy také důležitou výživu. Proces domácího barvení je o něco složitější, ale výsledky rozhodně stojí za to. Ještě než se rozhodnete pro použití henny, mějte na paměti, že byste měli počkat minimálně 4 týdny od posledního použití chemické barvy - ideální je vydržet, až barva úplně odroste, abyste docílily nejlepšího možného výsledku. Pokud toto pravidlo nedodržíte, hrozí vám, že henna zreaguje s chemickými látkami a chytne nežádoucí nazelenalý odstín, kterého se není snadné zbavit. To samé platí i naopak - pokud chcete po aplikaci henny znovu změnit barvu a použít ne-přírodní variantu, je třeba počkat minimálně 4 týdny.

Samotná henna chytá do lehce narezlé, kovové barvy. Pořídit ale můžete tzv. hennové barvy, do kterých jsou přidané další rostliny jako je cassie, indický angrešt nebo ibišek.

Jak na to?

Henna se prodává ve formě prášku, který je třeba před použitím smíchat s vodou. U tmavších barev lze také použít odvar z černého čaje (který napomáhá tmavnutí vlasů). Důležité je dodržet určitou teplotu vody, která může ovlivnit výsledek. U hennové směsi s obsahem indiga se zpravidla používá nižší teplota, jinak se barvivo poškodí a vlasy chytnou více do červena. 

Před nanášením henny si připravte ochranné rukavice a zakryjte si oblečení nebo použijte takové, které je možné zničit - henna totiž zanechává skvrny, které není snadné odstranit. Je také vhodné si nanést podél vlasů a kolem uší mastný krém, který umožní snadnější smytí henny, v případě, že se “netrefíte”.

Prášek rozmíchejte s vodou (snažte se stále udržovat určenou teplotu) a poté naneste rovnoměrně na celou délku vlasů. Vlasy zakryjte fólií a nechte v teple působit 30 minut až 2 hodiny podle požadovaného výsledku. Poté důkladně vymyjte přírodním šamponem bez obsahu silikonů.