5 důvodů, proč dát šanci menstruačnímu kalíšku

Menstruační kalíšek je praktická pomůcka, šetrná k zdraví, životnímu prostředí i vaší peněžence. Seznamte se s jeho výhodami a zbavte se jednou pro vždy nepříjemností spojených s periodou!

Co je menstruační kalíšek a odkud se vzal?

Menstruační kalíšek je znovupoužitelná menstruační pomůcka, vyrobená z lékařského silikonu. Po zavedení do pochvy sbírá menstruační krev, které tak umožňuje přirozeně odtékat. Většina kalíšků má zvonovitý tvar doplněný “stopkou” pro snadné vyjímání. 

Ačkoliv na velké popularitě začal získávat teprve v několika posledních letech, jeho historie sahá až do 19. století. Prvním prototypem byl tzv. menstruační sáček, který se zavedl do pochvy a zvenku byl připojen na opasek. Jiná verze “kalíšku” byla propojena trubičkou ke sběrnému sáčku, který umožňoval obsah kalíšku vyprázdnit, aniž by byl vytažen z pochvy. 

cup

Většina prvních návrhů ale nebyla zrovna pohodlná ani praktická a nikdy se reálně nedostala na trh. Kalíšky ve formě, jakou známe dnes, se objevily poprvé až ve 30. letech 20. století. Průkopnicí se stala americká herečka Leona Chalmers, která přišla s gumovým kalíškem, který nebyl navenek nijak viditelný a oproti svým předchůdcům ženám poskytoval mnohem větší pohodlí. Během druhé světové války ale došlo k nedostatku gumového materiálu pro výrobu a tak se vývoj a výroba kalíšku opět na pár let zasekla. Po konci druhé světové války Chalmers uvedla kalíšky znovu na trh, ale setkala se s dalším problémem - menstruace v této době byla stále brána jako velké tabu a o “znovuobjevený” kalíšek proto nebyl velký zájem. Firma zanedlouho zkrachovala a nové prototypy kalíšků se objevily až v roce 1987 díky firmě The keeper, která vyrábí a prodává menstruační kalíšky dodnes. 

Nejdůležitější výhody kalíšku 

Praktický při jakékoliv aktivitě

Při správné volbě velikosti a tvrdosti kalíšek poskytuje dokonalé pohodlí. Je velmi praktický při sportu, ať už jdete běhat, cvičit jógu nebo plavat, kalíšek nijak netlačí a nepřekáží. Při používání běžně dostupných menstruačních pomůcek dochází ke “zdrcnutí” krve a vzniká nepříjemný zápach. S kalíškem tento problém řešit nemusíte - zdravá krev totiž sama žádný zápach nemá a kalíšek ji namísto absorpce pouze sbírá.

Skvělý parťák na cestování

Menstruace dokáže pěkně potrápit při cestování nebo pobytu v přírodě, kdy nemáte delší dobu přístup k WC. Jak všechny pomůcky sbalit? Kam vyhodit vzniklý odpad? S kalíškem tyto starosti opadají. Ať už jste kdekoliv, stačí mít po ruce lahev s vodou, jednoduše kalíšek vylít, opláchnout (v akutním případě stačí vytřít toaletním papírem a při nejbližší příležitosti opláchnout) a pokračovat v aktivitě bez dalších problémů. Kalíšek je třeba vyměňovat podle síly menstruace po 4-12 hodinách. Pokud nemáte výrazně silnou menstruaci, výměnu stačí provést klidně 2-3x denně. 

Šetrný k přírodě

Klasické vložky a tampony jsou ve většině případů vyráběny z bavlny, pro jejíž pěstování se využívá velké množství pesticidů, ohrožujících biodiverzitu i zdraví pracovníků na plantážích. Bavlna je poté chemicky bělena, což má potenciální negativní účinky na ženské zdraví.

Vložky navíc obsahují až 90 % nerozložitelného plastového materiálu, který končí na skládkách nebo ještě hůře i ve volné přírodě. 

period

foto: freepik.com

Ohleduplný k ženskému tělu

Menstruační kalíšek je vyroben z lékařského silikonu, díky čemuž je zdravotně nezávadný. Oproti tamponům u něj nebyly zaznamenány případy syndromu toxického šoku, životně ohrožujícího onemocnění, které poškozuje důležité funkce vnitřních orgánů. Díky tomu, že umožňuje odtékání krve namísto její absorpce, nezpůsobuje alergie, záněty, nevysušuje sliznice a nenarušuje přirozeně pH a zdravou mikroflóru vagíny. 

Výrazná úspora peněz

Počítaly jste někdy, kolik peněz každý měsíc za menstruační pomůcky utratíte? Menstruační kalíšek představuje mnohem ekonomičtější alternativu. Při správné péči vydrží 5-10 let a tak se vám investice do něj vrátí téměř okamžitě. 

Jaký kalíšek vybrat?

V nabídce našeho e-shopu najdete menstruační kalíšky od firma české firmy Tierra Verde nebo do dánské firmy OrganiCup.

Tierra Verde má velikosti S a L. Kalíšek menší velikosti je vhodný pro panny a ženy do cca 25 let, které dosud nerodily přirozenou cestou. Může vyhovovat také ženám, které aktivně sportují a mají silné svaly pánevního dna. Velikost L je vhodná pro ženy starší 25 let a po porodu. 

OrganiCup má velikost A, B a MINI.

Velikost MINI (nejmenší) je vhodný pro dívky a slečny

  • Průměr: 37 mm
  • Délka se stopkou: 58 mm (délka bez stopky je 44 mm, délka stopky je 14 mm)
  • Objem: 15 ml

Velikost A (menší) je doporučena ženám, které ještě nerodily, nebo které rodily císařským řezem a je jim méně než 30 let.

  • Průměr: 40 mm
  • Délka se stopkou: 65 mm (délka bez stopky je 50 mm, délka stopky je 15 mm)
  • Objem: 20 ml

Velikost B (větší) je doporučena ženám, které rodily vaginálně a také pro všechny ženy po třicítce.

  • Průměr: 45 mm
  • Délka se stopkou: 70 mm (délka bez stopky je 55 mm, délka stopky je 15 mm)
  • Objem: 25 ml

Před prvním použitím a po skončení každého cyklu je kalíšek třeba dezinfikovat. Vyvařte kalíšek několik minut ve vodě s mořskou solí a tea tree olejíčkem nebo použijte náš čisticí prostředek, který kalíšek spolehlivě vyčistí a zbaví nežádoucích skvrn a zabarvení.