Konopí jako lék

Konopí - univerzální lék na všemožné zdravotní obtíže nebo návyková látka s mnoha zdravotními riziky? Jak se konopí získává, jaké jsou jeho účinky a jak bezpečně využít jeho léčivých schopností?

Konopí není jen marihuana

Konopí je teplomilná rostlina, která se pěstuje zejména v teplých oblastech střední a jižní Evropy. Přestože mnoho lidí jako první napadne při slově konopí kouření “trávy (marihuany)”, ve skutečnosti má tato rostlina všestranné využití i v mnoha dalších oblastech - od výroby textilu, doplňků stravy, až po kosmetiku.

blur-bud-cannabis-1466335

Hlavní dvě složky konopí tvoří THC a DBC (čti obráceně).

THC neboli tetrahydrokanabinol je psychotropní látka, pěstovaná pro výrobu měkkých drog. Ve větší míře je obsažená v indickém konopí, z jehož samičího květenství se vyrábí marihuana a z koncentrované pryskyřice potom hašiš. THC stimuluje část mozku, která reaguje na potěšení, jako je jídlo a sex. Uvolňuje tak v mozku chemickou látku dopamin, která navozuje pocit euforie a uvolnění. Pomáhá také tlumit bolest, může snižovat úzkost a napomáhá při léčbě insomnie.  

THC s sebou přináší ale také mnoho potenciálních rizik. Zkresluje smysl pro čas, zhoršuje motorické schopnosti a snižuje zábrany, které mohou vést k bezmyšlenkovitému a nebezpečnému chování. U některých lidí může způsobovat paniku, zhoršovat duševní onemocnění a zvyšovat riziko klinické deprese. Při dlouhodobém používání také zhruba u jednoho z 10 lidí dochází k rozvoji závislosti. 

DBC (čti obráceně) je druhou nejvíce zastoupenou látkou v konopí. Má podobnou chemickou strukturu jako THC, ale nemá psychoaktivní účinky. DBC (čti obráceně) mimo jiné poskytuje úlevu od chronické bolesti, pomáhá při nevolnosti a zvracení, napomáhá léčbě diabetu, zmírňuje úzkost a depresi, udržuje dobrý stav pokožky.

Technické konopí

Konopí bylo v průběhu času geneticky upravováno a tak najdeme různé odrůdy, které se liší svým chemickým složením i svým využitím a především právě mírou obsahu THC. V původním složení konopí je zhruba 3-5% THC. V některých vyšlechtěných odrůdách ale můžeme najít až 30 % nebo naopak jen desetiny procenta. Odrůda s obsahem THC do 0,3 % se nazývá technické konopí a zatímco jointa si z něj neubalíte, můžete z něj bezpečným způsobem získat mnoho zdraví prospěšných látek. 

blur-cannabis-close-up-606506 (1)

Účinky konopného oleje na pleť

  • Kontroluje tvorbu kožního mazu a zabraňuje tak ucpávání pórů
  • Je bohatý na omega-6 mastné kyseliny, díky čemuž zklidňuje pleť, mírní zánět, podporuje růst a regeneraci kožních buněk
  • Může pomoct při léčbě atopické dermatitidy
  • Je zdrojem antioxidantů, zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky a pomáhá vyhlazovat jemné vrásky
  • Napomáhá léčbě akné a ekzému

Naše tipy

 

hemp-balzamPSD

HEMPTOUCH Konopný dotek v péči o Vaše tělo

Produkty obsahují konopný olej lisovaný za studena z prvního lisu, hydrolát z konopných květů, a DBC (čti obráceně) extrakt. To je to, čím je kosmetika Hemptouch jedinečná. Dále obsahuje raw bambucké a mangové máslo, extrakty z měsíčku lékařského nebo esenciální olej z levandule.

Díky těmto ingrediencím je ideální pro citlivou pokožku, které dodává antioxidanty či nenasycené mastné kyseliny, zvláčňuje ji, pomáhá ji hojit. Jednotlivé produkty zároveň neobsahují umělá barviva, parfemaci ani alkohol, což jsou složky, které by pokožku mohly zbytečně podráždit.

 

hemptouch-balzam-na-rty

 

HEMPTOUCH Balzám na rty

Nízké teploty, mráz, vítr a suchý vzduch zbavují pokožku přirozené vlhkosti. S hydratací a výživou suchých a popraskaných rty vám pomůže balzám od značky Hemptouch. Díky obsaženému éterickému oleji z hřebíčku navíc napomáhá předcházet oparům. 

 

 

alma-konopna

 

ALMA Konopná péče

Jemný šlehaný krém z bambuckého a konopného másla je vhodný pro pokožku celého těla. Velmi vhodný je především pro pleť se sklony k akné a ekzémům, podporuje regeneraci pokožky a zmírňuje záněty. Kůži hydratuje do hloubky a obzvlášť teď v podzimním období kůži ochrání před vysoušením, praskáním a šupinatěním.

 

 

 

Konopí a ekologie

Konopí je velmi nenáročná rostlina, kterou není třeba hnojit umělými hnojivy a nevyžaduje velké množství vody. Navíc je ji možné pěstovat v Evropě a tak nemusíme materiál vozit z druhé strany zeměkoule. Představuje proto ekologičtější alternativu k textilním materiálům jako jsou umělá vlákna i bavlna (která spotřebovává až 20 % celosvětové spotřeby pesticidů a obrovské množství vody), lze z ní vyrobit přírodní náhradu plastu, konopný “papír” a dokonce konopný beton pro stavbu ekologických domů. 

Důležitou roli hraje také v přírodní kosmetice. Tam se využívá především konopný olej, který se často zaměňuje se zmíněným DBC (čti obráceně). Ten ale tvoří jen jednu ze složek konopného oleje a zatímco konopný olej se získává lisováním semen, DBC (čti obráceně) je získáváno extrakcí a izolací této složky.