Jak vyzrát na celulitidu

Celulitida je problém, se kterým se v životě setká 80-90 % žen. U jejího vzniku hraje roli mnoho faktorů, od genetiky, až přes skladbu stravy. Přesto existuje několik metod, jak můžete vlastními silami projevy celulitidy zmírnit i jim předcházet.

Co je celulitida a proč jí častěji trpí ženy?

Celulitida vzniká díky nárůstu podkožních tukových buněk, které tlačí na povrch kůže a vytváří ďolíčky, připomínající svým vzhledem pomerančovou kůru (odtud přezdívka “pomerančová kůže”). Nejčastěji se objevuje v oblasti vnitřních i vnějších stehen, hýždí, někdy i na břiše a na pažích. 

Přestože tento problém může postihovat obě pohlaví, mnohem častěji se objevuje u žen. Ve vaječnících je totiž vylučován ženský hormon estrogen, který stimuluje ukládání podkožního tuku. U mužů je hladina estrogenu mnohem nižší. Díky tomu mají podstatně tenčí vrstvu podkožního tuku a tím pádem i nižší riziko vzniku celulitidy. 

3 stupně celulitidy

Podle závažnosti se rozvoj celulitidy dělí do 3-4 stupňů:

  1. Stupeň - celulitida není na první pohled vidět, hrbolky jsou viditelné až po stisknutí kůže prsty
  2. Stupeň - prohlubně v kůži jsou viditelné ve vzpřímené poloze, při zatnutí svalů, při sezení a při ostrém bočním osvětlení  
  3. Stupeň - hrbolky jsou vidět i při ležení a při jakémkoliv světle, kůže může být citlivá na dotek
  4. Stupeň - závažné poškození pokožky, výrazně hrbolatá kůže, problém je často doprovázený bolestmi a otoky

celulitida

Faktory, které ji ovlivňují

Stejně jako jakýkoliv jiný kožní problém, i celulitida může mít různé příčiny. Mezi hlavní faktory, které ovlivňují její výskyt, patří:

  • Dědičnost - naše vrozené predispozice ovlivňují rychlost metabolismu a další procesy organismu, které se podílí na vzniku celulitidy. Stejně jako u jiných nemocí, se ale nemusí projevit, pokud se nepřidají další problémové faktory.
  • Hormony - mezi riziková období tak patří především puberta, těhotenství a menopauza, kdy přirozeně dochází k určité hormonální nerovnováze. Velkým problémem je v této souvislosti také hormonální antikoncepce nebo jiná hormonální léčba, která uměle zvyšuje produkci estrogenu v těle.
  • Životní styl - zvyšující riziko totiž souvisí s tím, co jíme, jak se hýbeme, i co nosíme za oblečení. Celulitida je pravděpodobnější u kuřáků, u osob s nadváhou a sedavým způsobem života (přestože to tak nemusí být vždy). Co se týče stravy, jako prevence je vhodné snížit příjem nezdravých tuků, nepřehánět to se solí a přidat do jídelníčku větší množství vlákniny. Problém se může také zhoršovat při nošení příliš těsného oblečení, které ztěžuje cirkulaci krve.

Prevence & léčba

Změna jídelníčku

  • Do jídelníčku přidejte dostatek vlákniny, která reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá odstraňovat toxiny z těla.
  • Zařaďte také do jídelníčku více potravin s obsahem draslíku, který se stará o rozvod kyslíku a živin mezi buňkami a pomáhá s vylučováním odpadních látek z těla.
  • Další důležitou složkou je vitamín C, který se podílí na produkci kolagenu, který kůži udržuje pružnou a hebkou.
  • Snažte se používat méně soli, která zadržuje vodu v tělních tkáních a způsobuje, že je celulitidu ještě více viditelná.
  • Pijte také dostatek čisté vody pro podporu cirkulaci krve, činnosti lymfatického systému a snadnějšímu odstraňováním toxinů z těla.

Pravidelný pohyb

Cvičením můžete díky podpoře cirkulace krve projevy celulitidy výrazně zmírnit. I pokud problém nevymizí úplně, díky pevnějším svaly a napnutější pokožce bude celulitida méně viditelná. Zkuste se zaměřit na intervalový trénink (HIIT), cviky jako jsou dřepy, výpady nebo posilovací cviky z Pilates. 

Masáž

Jednou z nejjednodušších a zároveň nejúčinnější věcí, které můžete pro svou kůži udělat, je pravidelná masáž. Zlepšíte tak prokrvení pokožky, jehož nedostatek je jedním z faktorů pro vznik celulitidy. 

2514041

Zdroj fotek: www.freepik.com

Esenciální oleje

Masáž můžete podpořit i esenciálními oleji. Většina olejíčku není vhodné na kůži používat přímo. Je třeba je nejprve “zředit” některým z pečujících olejů, jako je např. avokádový, jojobový, mandlový nebo třeba šípkový olej. Esenciální oleje, které pomáhají při celulitidě, jsou:

Suché kartáčování - jedná se o techniku, která napomáhá odstraňovat odumřelou kůži, zlepšuje cirkulaci krve a navíc vás po ránu dokonale nabudí energií. Použít můžete kartáč nebo speciální masážní rukavice. Tahy kartáčem by měly být dlouhé, přiměřeně silné a vždy směřovat k srdci. Po kartáčování si můžete dopřát krátkou studenou sprchu, která vás skvěle probudí a zároveň posílí vaši imunitu.

Peeling - podobný efekt má také peeling. Běžné peelingové gely ale v masážních částečkách obsahují mikroplasty, které se mohou odpadem ze sprchy dostat až do volné přírody a nenápadným způsobem se podílet na plastovém znečištění. Volte proto přírodní peelingy, jejichž složky nemusíte luštit se slovníkem. Vyzkoušejte třeba voňavý kávový scrub od značky Almara Soap z bio třtinového cukru a nerafinovaného bambuckého másla.

Použít můžete také už hotové přípravky, které cílí právě na tento problém: