Podzimní chmury: Jak se zbavit únavy a špatné nálady?

Barevné listí, svíčky, horké čaje, světýlka a dýňová lattéčka, kam se jen podíváme - tak vypadá podzim na sociálních sítích. Realita však často bývá odlišná. Nevlídné počasí totiž nevytváří jen výbornou atmosféru pro čtení knížek pod chlupatou dekou. Často s sebou přináší také únavu, lenost, špatnou náladu i sezónní nemoci, vůči kterým jsme v tomto období méně odolní. 

jakob-owens-uE_N2i6-TRM-unsplash

 

Kde se bere podzimní únava?

Podzimní únava není výmysl. Nejde jen o pocit, který přirozeně přichází s koncem bezstarostného léta a návratem k práci a povinnostem. Zkracující se dny a úbytek denního světla má totiž přímý vliv na náš hormonální systém a kvalitu spánku.

 

Příliš aktivní hormon spánku

Naše tělo tmu bere jako signál, že je čas odpočívat, a vyplavuje tak hormon melatonin, způsobující pocit ospalosti. Nedostatek slunečních paprsků může produkci melatoninu narušit, a tak se v šedivých podzimních dnech cítíme ospalí, i když jsme se teprve před pár hodinami probudili.

 

Nízká hladina hormonu štěstí

Méně denního světla může zároveň snižovat produkci serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Serotonin ovlivňuje nejen naši emoční stabilitu, ale také naše trávení, schopnost soustředění a kvalitu spánku. Nízká hladina tohoto hormonu vede mimo jiné k rozvoji deprese a poruch nálad, problémům se spánkem a zhoršenému trávení. 

 

Přetočení vnitřních hodin

Kromě vlivu na produkci hormonů změna ročního období ovlivňuje také naše vnitřní hodiny - cirkadiánní rytmus. 

Hranici mezi dnem a nocí tělo nerozeznává podle rafiček na hodinách, ale podle světla a tmy. Světlo (sluneční paprsky) znamenají, že je čas být bdělý a tma představuje signál, že je čas jít spát. Probouzení do tmavého podzimního rána tak může rozhodit naše vnitřní hodiny a přinést do dne únavu a ospalost.

 

alisa-anton-SiKMqywFKWA-unsplash

 

Jak únavu a špatnou náladu zahnat?

 

Buďte co nejvíc na denním světle

První věc, kterou můžete udělat, je trávit co nejvíce času přes den na přirozeném denním světle. Choďte víc pěšky, vyrazte na procházku, zajeďte o víkendu do přírody za město. Nezavírejte se doma a využijte krátké podzimní dny na maximum.

 

Zaměřte se na kvalitu spánku

Hormonální změny a tmavá, chladná rána, mohou dělat vstávání náročnější než jindy. Obzvlášť proto, že ještě před chvíli nás z postele tahaly teplé letní paprsky. 

Pokud si nemůžete dopřát luxus pozdního vstávání, až sluníčko vyleze, zkuste alespoň podpořit samotnou kvalitu spánku.

Před spaním

  • se vyhněte těžkým jídlům a nápojům s kofeinem,
  • alespoň hodinu nekoukejte do mobilu nebo počítače (modré záření z těchto zařízení narušují přirozenou produkci melatoninu)
  • zatemněte ložnici, aby vám do pokoje nesvítil měsíc ani pouliční lampy,
  • vyvětrejte vzduch v místnosti,
  • krátce se protáhněte nebo zkuste některé z dechových cvičení, která vám pomůžou zrelaxovat tělo i mysl.

 

Najděte svou ideální formu relaxace

Lenost a zpomalení, které na podzim zažíváme, je naprosto přirozené. Nebuďte na sebe proto příliš tvrdí, když občas nezvládnete odškrtat všechny úkoly na dennímu seznamu, nebo nenajdete motivaci k plánovaným aktivitám.

Naopak si dovolte více odpočívat a čerpat energii do zásoby. Stres a zahlcení, které můžete zažívat v práci i v domácnosti, vaší psychice totiž rozhodně nepřidá. Najděte proto činnosti, u kterých se můžete na chvíli úplně odreagovat. Ať už to bude pravidelná návštěva sauny, masáž, lekce jógy, voňavá koupel nebo čtení knížky ve vyhřáté posteli.

 

  

Zařaďte pravidelný aerobní pohyb

Cvičení je možná to poslední, na co máte v těchto dnech chuť. Jste rádi, že se ráno včas vyhrabete z postele a zvládnete splnit důležité povinnosti. Právě pravidelný pohyb a zejména aerobní cvičení (rychlá chůze, běh v pohodovém tempu, plavání, spinning, zumba, jízda na kole…) pomůže do těla vyplavit endorfiny a vrátit vám chybějící energii a dobrou náladu.

 

Zkuste bylinky

Energii a dobrou náladu vám pomohou ovlivnit také vybrané bylinky - ať už formou čaje, éterického oleje v aroma difuzéru nebo voňavé kosmetické péče.

Skvělou volbou je například:

  • máta - povzbuzuje činnost mozku, zmírňuje stres, zlepšuje kvalitu spánku a ulevuje od bolesti hlavy
  • rozmarýn - snižuje únavu, podporuje bdělost a soustředění, zvyšuje krevní tlak
  • třezalka - působí jako přírodní antidepresivum, pomáhá při nespavosti, zmírňuje stres a výkyvy nálad
  • šafrán - pomáhá udržovat emoční stabilitu, zklidňuje nervy a má afrodiziakální účinky
  • ženšen - stimuluje nervový systém, zbavuje únavy a zmírňuje úzkosti