8 způsobů, jak vypnout hlavu

Taky si někdy přejete mít tlačítko, kterým byste mohli vypnout svou hlavu a vystoupit z nekonečného proudu myšlenek? Cítíte se často zahlcení, zažíváte velkou míru stresu a neumíte se při odpočinku úplně uvolnit? Vyzkoušejte některý z 8 způsobů, jak se z hlavy vrátit zpět do těla a dobít si vlastní baterky. 

 

Tělo, hlava a stres

Vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, napětí ve svalech, oslabený imunitní systém - to vše patří mezi projevy dlouhodobého stresu. Pokud jsme pod neustálým tlakem, nedovolujeme si zpomalit a najít si čas na relaxaci, ohrožujeme tím své fyzické zdraví i duševní rovnováhu.

Příliš uspěchané tempo a vysoké požadavky, které na sebe máme, navíc negativně ovlivňují i výsledky, o které usilujeme. Pod tíhou stresu a vyčerpání se totiž hůř soustředíme, máme problém s rozhodováním, namísto logického, vědomého přemýšlení přebírají velení emoce a naše snažení je o to méně produktivní.

To nejlepší, co v těchto vypjatých chvílích můžeme udělat, proto není přidat plyn, ale zastavit a odpočinout si.

8 způsobů relaxace

Práce s dechem

Hluboké, klidné dýchání “do břicha” pomáhá aktivovat parasympatickou nervové soustavy, která v těle navozuje stav uvolnění. Tak jako ve stresu automaticky dýcháme zrychleně a mělce, můžeme se pomalým dýcháním vědomě zklidnit a uvolnit.

Progresivní svalová relaxace

Když jsme ve stresu, naše svaly jsou napjaté a ztuhlé. Jde o přirozenou reakci těla, které se chystá na boj nebo útěk před nebezpečím. Jedním ze způsobů, jak se uvolnit a zmírnit stres, je proto vědomě povolit svoje svaly. S tím vám skvěle pomůže progresivní svalové relaxace.

Technika spočívá ve vědomém zatínání a povolování skupin svalů a v pozorování rozdílu mezi napětím a uvolněním. Nejúčinnější je, pokud se provádí pravidelně a dlouhodobě, ale pozitivní změny můžete pozorovat už po první praxi.

Jak na to?

  1. Sedněte si nebo si lehněte na záda
  2. Nejprve zaměřte pozornost na chodidla a kotníky, s nádechem roztáhněte prsty na nohou a s výdechem prsty uvolněte
  3. Přitáhněte špičky směrem k sobě, vnímejte tlak v lýtkách a zase povolte
  4. Propněte kolena do podložky, vytvořte tlak ve stehnech a poté oblast uvolněte
  5. Sevřete půlky, na chvíli vnímejte vzniklé napětí a poté hýžďové svaly povolte
  6. S dalším nádechem zpevněte svaly hrudníku a břicha, s výdechem opět uvolněte
  7. Přitáhněte ramena k uším, lehce zakloňte hlavu a vnímej tlak v oblasti krku a ramen, poté svaly úplně uvolněte
  8. Zatněte všechny svaly obličeje, zašklebte se a vytvořte v obličeji co největší tlak, který následně zase povolte
  9. Nakonec zatněte společně všechny svaly těla a úplně tělo uvolněte

 

Jin jóga

Jóga má mnoho stylů, z nichž každý má trochu jiné cíle a účinky. Oproti “jangovým” stylům jógy, které jsou dynamičtější a zaměřují se na zpevnění těla, jin jóga je pomalá, jemná a jejím záměrem je uvolnění těla a mysli. 

Jde o systém jógy, který spočívá v klidné praxi relaxačních pozic, ve kterých se vždy setrvává 3-5 minut, aby mohlo dojít k co největšímu uvolnění.

Zatímco jangová jóga vás nabudí energií, po jin józe budete cítit klid, vnitřní ztišení a příjemnou ospalost. Ideální je proto cvičit večer před spaním nebo v čase, kdy vás už nečekají žádné další důležité úkoly.

8 způsobů relaxace

Masáž nohou

Nohy nás nosí každý den z místa na místo. Přesto jim málokdy věnujeme pozornost, kterou si zaslouží. Přitom pravidelná 5minutová masáž nohou může být právě tou aktivitou, která vám pomůže vystoupit z víru starostí a naladit se zpátky na sebe sama.

Tip: Užijte si příjemnou relaxační masáž s voňavým bylinným balzámem Inlight!

 

Volné psaní

Volné psaní je terapeutická metoda, při které si vezmete propisku a papír/deník a chvíli píšete vše, co se vám zrovna honí hlavou. Cílem je zachytit volný proud myšlenek právě tak, jak hlavou probíhají. 

Při volném psaní vůbec nemusíte řešit krasopis, hrubky, ani správný slovosled, můžete se naprosto uvolnit a nechat hluboko ukryté myšlenky vyplavat na povrch. Díky tomu vám tato technika pomůže dostat ze sebe pocity, které neumíte jinak vyjádřit a získat nadhled a úlevu v náročných situacích.

8 způsobů relaxace

Koupel

Zakončete šedivý podzimní den uvolňující horkou vanou! Koupel vám pomůže povolit napětí z těla, snížit hladinu stresu a stimulovat parasympatickou nervovou soustavu, která navozuje stav uvolnění a odpočinku.

Tip: Pro ještě větší relaxační účinek přidejte do vody koupelovou sůl a éterické oleje podle vlastních preferencí. Sáhnout můžete také po již hotové směsi, sestavené pro maximální uvolnění těla i mysli.

Aromaterapie

Inhalace éterických olejíčků má přímý vliv na naši nervovou soustavu, pomáhá uvolňovat napětí a vyčerpání,zlepšovat náladu a zklidňovat mysl. Aromaterapií můžete doplnit všechny předešlé metody relaxace:

  • zapnout aroma difuzér do pozadí své jógové nebo dechové praxe, psaní deníku či čtení knížky
  • vytvořit si příjemnou relaxační atmosféru s přírodní aromaterapeutickou svíčkou
  • namasírovat tělo voňavým aromaterapeutickým krémem nebo olejem
  • přidat pár kapek vybraného olejíčku do koupele