Harmonický podzim podle ajurvédy

Chladný, větrný, suchý, drsný. I tak by se dal popsat podzim. Stejná charakteristika v ajurvédě odpovídá energii vata, která podzimu v našich končinách vládne. Jak podle ajurvédy pečovat o své tělo a mysl, abychom si toto roční období užili v pohodě, ve zdraví a harmonii? 

 lumitar-yfuAHVBaEvw-unsplash

 

Co je ajurvéda?

Název ajurvéda pochází ze sanskrtu a je složený ze dvou slov - ayur (život) a veda (věda). V překladu tedy znamená věda o životě. Jde o systém holistické (celostní) medicíny, který vznikl zhruba před 3000 lety v Indii a který tu dodnes funguje po boku moderní medicíny.

Ajurvéda věří, že každá nemoc a zdravotní problém, vzniká v důsledku vnitřní nerovnováhy. Abychom mohli žít zdravý a harmonický život, je třeba nastolit rovnováhu těla, mysli a duše. Cílem ajurvédy není bojovat s nemocemi a tlumit jejich symptomy, jako spíš vrátit tělo do optimálního stavu, ve kterém se těší plnému zdraví a vitalitě. Aby toho bylo dosaženo, ajurvéda klade důraz na správnou skladbu jídelníčku (v souladu s naší dóšou i ročním obdobím) a využívá také speciální očistné techniky, léčivé bylinky, masáže, jógu a meditaci.

5 elementů a 3 dóši

Podle ajurvédy se vesmíru tvoří 5 základních elementů - éter, vzduch, oheň, voda a země. Tyto živly jsou nejen okolo nás, ale v nás samotných. Jejich kombinace tvoří 3 životní energie, tzv. dóši, které ovlivňují všechny funkce v našem těle:

  1. Vata (éter + vzduch)
  2. Pitta (oheň + voda)
  3. Kapha (voda + země)

Každý z nás má v těle zastoupeny všechny 3 dóši, ale jedna z nich vždy převládá. To, která dóša je u nás dominantní, podle ajurvédy určuje naši osobnost, naše silné stránky a slabiny, a to na fyzické, mentální i emocionální úrovni. 

 

Roční období podle ajurvédy

Ajurvéda dělí rok na dvě poloviny a každou z nich poté do 3 dalších částí. Celkem rozlišuje 6 ročních období, každé trvající 2 měsíce. 

Toto rozdělení však odpovídá podnebí v Indii, z které ajurvéda pochází, a která se od našeho mírného pásu výrazně liší. Na každém místě světa proto mají různá roční období různou charakteristiku. 

Ajurvéda věří, že naše zdraví a vnitřní harmonie, úzce souvisí i s tím, jak moc v souladu jsme s cykly přírody. Sladit se s místním klimatem a probíhajícím ročním obdobím, je proto jedním z klíčů, jak zůstat v rovnováze.

 

Ajurvédské podzimní rituály pro vnitřní harmonii

Podzim je časem proměny, kdy teploty klesají, stromy shazují své listí a příroda se pomalu připravuje na zimu. Českému podzimu vládne princip vata. Energie, která je suchá, chladná, větrná, lehká, drsná, jasná a pohyblivá.

Mnoho z nás novému ročnímu období přizpůsobuje svoje návyky, aniž bychom si to uvědomovali. Čerstvé smoothie a lehké letní saláty vyměňujeme za ovesné kaše, uzemňující polévky, mastnější a těžší pokrmy, které vyrovnávají suchou, lehkou a chladnou povahu podzimu. Zároveň cítíme potřebu zpomalit, uvelebit se doma v pelíšku a vyhledávat ve svém dni potřebnou stabilitu.

 

Zahřívací jídelníček

Výživná, sytá jídla s dostatkem bílkovin a zdravých tuků (ořechy a semínka, kvalitní rostlinné oleje, ghee), tepelně upravená zelenina, cibule, česnek, sezónní ovoce, kaše a polévky jsou v tomto období skvělou volbou. 

Je vhodné zařadit také zahřívací koření jako je skořice, hřebíček, kardamon, zázvor, kurkuma a muškátový oříšek.

Snížit bychom naopak měli příjem syrové zeleniny a ochlazujících potravin jako jsou rajčata, okurky, listová zelenina, brokolice, květák, banány, jahody nebo kiwi. Pokud po těchto potravinách sáhnete, je vhodné je tepelně upravit (uvařit nebo upéct).

sarah-brown-A8QqDl8Yl-k-unsplash

 

Zpomalení a stabilita

Jak už bylo řečeno, vata je lehká, chladná, pohyblivá. Zesiluje ji pocit strachu a nejistoty, spěch, nadmíra pohybu a nedostatek odpočinku. V tomto čase nám proto prospívá zařadit do svého dne rutiny a rituály, které nás pomohou zpomalit, zklidnit a uzemnit. Vytvořte si proto pravidelné návyky, kterými začnete a uzavřete svůj den. 

 

Péče o pleť

Podobně jako upouštíme od lehkého letního jídelníčku, je vhodné upravit i naši kosmetickou rutinu. Pokožka se na podzim snadněji vysušuje, hůře udržuje hydrataci a vyžaduje intenzivnější ochranu proti vnějším vlivům. Lehké krémy a séra proto nahraďte hutnějšími krémy, oleji a balzámy. Do své rutiny můžete také zařadit příjemný rituál olejového čistění pleti (více zde) a pravidelnou uvolňující sebemasáž.  

  

Jóga a pranayama

Součástí ajurvédy je také jógová praxe ásan (jógových pozic), pranayama (dechové techniky) a meditace. Pro vyrovnání vaty je vhodné zařadit 

  • jemný, uvolněný pozdrav slunci
  • balanční pozice (strom, bojovník, vrána…)
  • pozice, které nás pomáhají spojit se zemí (kobra, dítě, kočka…).
  • jemné inverzní pozice (pes hlavou dolů, svíčka) 
  • relaxační pozice (savasana)

 

Z dechových technik je v současné době velmi prospěšná např. technika nadi shodhana:

  • Sedněte si do pohodlné pozice a zavřete oči
  • V klidu se párkrát nadechněte a vydechněte
  • Jemně ucpěte pravou nosní dírku a nadechněte se levou
  • Ucpěte levou a vydechněte a nadechněte pravou
  • Znovu ucpěte pravou nosní dírku, vydechněte, nadechněte
  • Pokračujte v klidném pomalém dýchání - nádech a výdech je stejně dlouhý - a vždy po nádechu vystřídejte strany

 

Aromaterapie

Skořice, hřebíček, zázvor - koření, které rádi na podzim používáme v našich pokrmech, můžeme využít i v aromaterapii. Kromě zmíněných vůní můžete sáhnout také po cedrovém dřevu, kardamonu, bergamotu, pomeranči nebo mandarince. Nakapejte pár kapek zvoleného olejíčku nebo směsi do aroma difuzéru pro vytvoření příjemné, uzemňující atmosféry při práci i odpočinku.