Saunováním ke zdraví a krásné pleti

V horkém létě výlet do sauny zrovna nezní jako nejlákavější způsob trávení volného času. Většinu času spíše hledáme způsoby, jak organismus zchladit. Podzim je ale za dveřmi a tak se přímo nabízí se saunovým rituálem začít. Kromě příjemného uvolnění má totiž saunování řadu pozitivních účinků na naše tělo i psychiku. A obojí si v sychravém počasí zaslouží vzpruhu!

Krátká historie saunování

Finská sauna, biosauna, infrasauna, solná sauna… v dnešní době si můžete vybrat z mnoha druhů a jejich specifických vlastností. Původně však sauny byly mnohem prostší. 

První sauny byly v podstatě uměle vytvořené jeskyně, ve kterých přes den pod hromadou naskládaných kamenů hořel oheň. Poté, co oheň zhasl, se kameny polily vodou a horká pára vyhřívala prostor jeskyně, ve které lide spali. Nešlo tehdy o relaxační rituál, jak ho známe dnes z wellness center, ale čistě o praktickou záležitost, která umožňoval přežití v chladných dnech.

Zajímavou saunovou tradici měli poté Skytové, kočovní bojovníci z oblasti dnešního Íránu. Ti do svých stanů nosili horké kameny z ohniště, polévali je vodou a pokládali na ně konopná semínka. Poté v kruhu kolem nich relaxovali a vdechovali páru smíchanou s kouřem. Snažili se tak pravděpodobně z části utlumit bolest ze zranění, která ve válkách utržili.

Své místo má saunování i v dalších oblastech světa. V antickém Řecku a Římě byly tradiční lázně balnaeae, v Rusku se popularitě těšila tradiční parní koupel bania a už na počátku našeho letopočtu jí přišli na chuť také Finové.

 

huum-K65M3GbRYq8-unsplash

 

Účinky sauny na tělo a pleť

Saunování je příjemný rituál s mnoha pozitivními účinky na zdraví i duševní pohodu. Krátkodobé vystavení organismu vysoké teplotě vzduchu zlepšuje cirkulaci krve, zvyšuje pocení, redukuje zánětlivé procesy, oxidační stres, tělesné i psychické napětí.

 

Silnější srdce

Pravidelné saunování má pozitivní vliv na celou kardiovaskulární soustavu. Přispívá k rozšiřování cév, zlepšuje krevní oběh a pomáhá regulovat hladinu krevního tlaku

Pokud však trpíte vysokým krevním tlakem, buďte při saunování obezřetní a v případě pochybností, návštěvu sauny zkonzultujte se svým lékařem. Jestliže se do sauny přesto vydáte, po nahřátí nechoďte hned do ledové sprchy nebo bazénku, ale pomaličku, postupně nejprve tělo zchlaďte vlažnou vodou.

Pokud naopak trpíte nízkým tlakem, sedejte si v sauně vždy na nižší lavičky, kde teplota není tak vysoká.



Méně stresu 

Stresu se v každodenním životě nedá zcela vyhnout. Je normální, že se čas od času cítíme pod tlakem, a v určitých situacích nám dokonce stres může dodat energii a sílu se s náročnými povinnostmi vypořádat. 

Problém však je, pokud jsme stresu vystavení dlouhodobě a nemáme jak ho odbourat. Chronický stres oslabuje naši imunitu, zvyšuje zánětlivost v těle, urychluje stárnutí buněk, způsobuje bolesti hlavy i vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. 

Pravidelné saunování pomáhá snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu, zmírňuje úzkost a depresi a podporuje vyplavování endorfinů - tzv. hormonů štěstí.

 

Lepší prokrvení kůže

Krevní oběh zajišťuje rozvádění kyslíku a živin do všech buněk našeho organismu. Pokud je cirkulace krve narušená, projeví se to mimo jiné i na naší kůži. Pokožka vypadá mdle, unaveně, snadno se zanítí a ranky a nedokonalosti se špatně hojí. Pobyt v horkém prostředí sauny podporuje správné prokrvení kůže, rozjasňuje ji a napomáhá zdravé regeneraci.

 

 

Konec akné

Teplo sauny způsobuje, že se mnohem více potíme. Během 15 minut vypotíme až půl litru vody. Tělo se tak snaží ochladit a udržet optimální tělesnou teplotu. Zároveň ale také s potem z těla odchází škodlivé toxiny a dochází k otevřené kožních pórů. 

Saunování tak může pokožku zbavit nečistot, nadměrného mazu, bakterií a odumřelých buněk, které se v pórech nahromadily a mohly by vést ke vzniku pupínků a černých teček.

Studená voda ve sprše nebo bazénku po saunování poté zase póry stáhne a sníží tak riziko jejich ucpávání.

 

huum-9uxyllY50zg-unsplash

 

Rychlejší regenerace svalů

Máte za sebou náročný trénink a cítíte, že vás tělo bude další dny pořádně bolet? Potom je ideální čas vyrazit do sauny. Saunování tělo příjemně uvolní, zbaví ho ztuhlosti, zmírní bolest a díky lepší cirkulaci krve urychlí regeneraci svalů.

 

Zpomalené stárnutí pleti

S přibývajícím věkem naše pokožka ztrácí svou mladistvou pevnost a pružnost. Může za to přirozeně klesající produkce proteinů kolagenu a elastinu. Kůže tak začíná ochabovat a dochází k tvorbě vrásek.

Jedním ze způsobů, jak stárnutí pleti oddálit, je vyrazit do infrasauny. Ta pomáhá stimulovat produkci kolagenu a elastinu a, podobně jako jiné druhy saun, zlepšuje cirkulaci krve, takže unavené pleti vrátí zpět zdravou barvu.

 

Jak ze saunování získat maximum?

  1. Před návštěvou sauny alespoň hodinu nejezte
  2. Než do sauny vejdete, vždy se osprchujte a osušte tělo ručníkem
  3. Pokud míváte studená chodidla, před saunováním je osprchujte teplou vodou, abyste urychlili proces pocení
  4. Jestliže se saunování začínáte, sedejte si v sauně na nižší příčky, na kterých není takové horko
  5. V sauně vydržte 10-15 minut (pokud začínáte, může být doba kratší) - k měření času můžete použít přesýpací hodiny na stěně
  6. Po sauně se osprchujte vlažnou a poté studenou vodou, využít můžete také ochlazovací bazének
  7. Dejte si pár minut pauzu, lehněte si, relaxujte a pijte dostatek tekutin
  8. Celý proces alespoň jednou znovu zopakujte