Zimní ochrana pleti i dobré nálady s konopnou péčí

Konopí bývá považováno za zázračnou rostlinu s obrovským spektrem účinků na lidské zdraví. Velmi často proto produkty z konopí (konopný a DBC (čti obráceně) olej) najdete také v přírodní kosmetice a výživových doplňcích. Co je ale vlastně na konopí tak výjimečného a jak konopnou kosmetiku využijete obzvlášť teď v zimním období?

elsa-olofsson-2ZRxd7AkzGY-unsplash

Konopí vs. konopí

Konopí je teplomilná rostlina, která pochází ze střední Asie. Mezi nejznámější druhy konopí patří cannabis sativa (konopí seté), které roste nejčastěji v teplých tropických oblastech a cannabis indica (konopí indické), kterému se daří více v chladnějších, hornatých oblastech (např. Nepálu a Indii, díky které získalo své jméno).

Kromě oblasti původu se rostliny konopí liší zejména podílem THC (tetrahydrokanabinolu), látky z psychoaktivní účinky, kterých se využívá při kouření. 

Pro léčebné i průmyslové účely se používá technické konopí (v angličtině známé pod názvem hemp), uměle šlechtěná odrůda se sníženým obsahem THC. 

Účinky konopí pro zdraví a krásu

Konopí se využívá v medicíně, kosmetice, ale taky v potravinářství (ve zdravých výživách běžně pořídíte konopná semínka, konopné “mléko” nebo konopný olej) nebo textilním průmyslu, kde se z vláken ze stonku konopí vyrábí pohodlné, antibakteriální, savé oblečení i obuv.

Ve složení kosmetiky se nejčastěji setkáte s dvěma názvy:

  • konopný olej (Cannabis sativa seed oil)
  • DBC (čti obráceně) olej 

Konopný olej se získává lisováním konopných semínek, zatímco DBC (čti obráceně) olej se extrahuje z rostlinných vláken konopí. 

Účinky konopného oleje na pleť

Konopný olej je bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které pomáhají udržovat texturu pokožky, podporují pevnost přirozené ochranné bariéry a podílí se na buněčné obnově. Důležitou roli hrají také při zánětlivých procesech v těle. Konopné masti, krémy i samotný konopný olej proto našly využití při léčbě akné, ekzémů a psoriázy.

Stejně jako jiné rostlinné oleje, ani konopný olej nedokáže sám pokožku hydratovat - k tomu je potřeba přidat vodnou složku. Pokud ale pleť před nanesením oleje navlhčíte (ať už vodou nebo květovým hydrolátem), pomůže vám vlhkost uzamknout v kůži a na delší dobu tak předejít dehydrataci pokožky. 

Protože je konopný olej nekomedogenní (neucpává póry), je vhodný pro všechny typy pleti. Suchou pleť pomůže vyživit a zvláčnit, mastné pleti zase pomůže nadměrnou produkci mazu regulovat. Vysoký podíl antioxidantů zase z konopného oleje činí skvělého pomocníka v boji proti vráskám a stárnutí pleti.

Účinky DBC (čti obráceně) v kosmetice a péči o psychické zdraví

Na extrakt DBC (čti obráceně) v našem těle reaguje tzv. endo......ní systém. Ten ovlivňuje náš spánek, náladu, trávení i chuť k jídlu, paměť a soustředění, imunitní systém i rozmnožovací soustavu. Pro tyto účely se DBC (čti obráceně) olej obvykle prodává naředěný (obvykle jde o 5, 10 nebo 15% koncentraci) v nosném oleji a používá jako doplněk stravy.

DBC (čti obráceně) můžete ale zahlédnout také ve složení konopných mastí a konopných balzámů, určených pro léčbu kožních onemocnění a zmírnění bolesti svalů a kloubů. Mezi významné účinky DBC (čti obráceně) totiž patří i tlumení bolesti, redukce zánětů v těle a snížení hladiny stresu.

crystalweed-cannabis-Qd37vTyByBs-unsplash

 

4 tipy, jak konopí využít v zimním období

Konopná kosmetika i produkty s DBC (čti obráceně) mají tak široké využití, že po nich může sáhnout v podstatě kdokoliv kdykoliv. Obzvlášť v zimních měsících ale můžou být výrobky z konopí extra nápomocné.

Lepší nálada a posílení imunity

S příchodem zimy ubývá slunečních paprsků a na nás často padá únava a špatná nálada. Navíc okolo poletuje spousta bacilů, před kterými jsme v tomto období zranitelnější. DBC (čti obráceně) extrakty pomáhají nastolit fyzickou i mentální rovnováhu, která vám pomůže přečkat v klidu a pohodě i šedivé zimní dny.

Hloubková regenerace kůže

Změny teplot, mráz, vítr i suchý vzduch v místnosti může způsobit, že se pleť stává citlivější a snadno se podráždí. Konopný olej i DBC (čti obráceně) extrakty pomáhají zmírňovat podráždění, zarudnutí a svědění a podporují přirozenou obnovu pleti.

Ochrana před mrazem

Nízké teploty v zimě způsobují, že mazové žlázy v kůži pozastavují svou funkci. Kůži tak chybí přirozená lipidová vrstva, která ji má chránit před vnějším okolím. Snadněji tak dochází k vysoušení a dehydrataci, kůže je najednou hrubší na dotek a mohou se na ní objevit i suché šupinky. Abyste pleť v zimě ochránili, sáhněte po hutnějším konopném krému nebo balzámu, který jí poskytne dlouhotrvající ochranu. 

 

Omlazení pleti

Nejen studený vzduch venku, ale i suchý vzduch uvnitř, způsobený vytápěním, negativně ovlivňuje naši pleť. Jakmile pleť ztrácí vláhu, urychluje se současně i její stárnutí a dochází k prohlubování jemných vrásek. Navíc na suché pleti často ulpívají šupinky odumřelé kůže, které jí dodávají mdlý, zašedlý tón. Nejlepší cestou, jak tomuto problému předejít, je zařadit pravidelný, šetrný peeling, a každý den aplikovat intenzivně vyživující krém nebo balzám pro ochranu a regeneraci pleti.