Vánoční tradice a jejich vliv na pleť

Na snídani vánočku s marmeládou, na svačinu cukroví a na oběd smaženou rybu s bramborovým salátem. Namísto každodenního stereotypu spousta nových podnětů, návštěv a oslav. O vánočních svátcích jdou obvykle naše běžné návyky stranou. Jak si tento čas užít naplno, aniž by se negativně projevil na kvalitě naší kůže?

anna-peipina-4iNdXNPXsHs-unsplash

 

Vybalancujte svůj jídelníček

Většina tradičních vánočních pokrmů, které si připravujeme, nepatří zrovna do limitů zdravého stravování. Zvýšený příjem nezdravých tuků, cukru a vysoce zpracovaných potravin může narušit přirozenou hormonální rovnováhu a vést ke vzniku nechtěných pupínků na kůži. 

Co s tím?

Nemusíte se vzdát všech svých oblíbených vánočních dobrot. Snažte se ale svůj jídelníček i v těchto dnech vybalancovat a nejíst až do nového rok jen smažená jídla a cukroví. Zařaďte do jídelníčku také dostatek zeleniny (čerstvé nebo tepelně upravené), kvalitních bílkovin (ať už živočišných nebo rostlinných) a komplexních sacharidů (ovesné vločky, tmavá rýže, quinoa, pohanka…). 

Ve dny, kdy jste doma a nečekají vás žádné návštěvy, si připravte odlehčené, výživné pokrmy, které podpoří vaše trávení a tím i rovnováhu vaší kůže.

 

Dejte pozor na alkohol

Setkání s přáteli u svařáku, lákavé drinky na firemním večírku, dlouhé přípitky na rodinných oslavách a šampaňské na oslavu nového roku. I lidé, kteří přes rok moc nepijí, si na Vánoce a Silvestra často dopřejí nějakou tu skleničku navíc. 

Že alkohol na naše tělo nemá zrovna pozitivní vliv, víme všichni. Jak konkrétně ale může ovlivnit vaši pleť? V prvé řadě alkohol způsobuje dehydrataci. Ta se může kromě pocitu žízně, únavy a bolesti hlavy projevovat také mdlou, unavenou pletí, výrazněji viditelnými vráskami a tmavými kruhy pod očima. 

Co s tím?

Nemusíte být úplnými abstinenty, ale pijte i přes svátky s mírou. Abyste si Vánoce užili, není nutné to ani s jídlem ani s alkoholem přehánět. Držte se také jednoduchého pravidla pro prevenci dehydratace a po každé sklence alkoholu vypijte sklenici čisté vody.

 

Nezapomínejte na svou skin care rutinu

I během Vánoc nezapomínejte na pravidelnou péči o pleť. Díky pravidelné, konzistentní péči předejdete nadměrnému vysoušení, dehydrataci, pupínkům i předčasnému vznik vrásek.

Co s tím?

Není nutné každý den hodiny trávit v koupelně. Poskládejte si jednoduchou rutinu s pár základními kroky, kterou zvládnete dodržovat i během nabitého vánočního období.

 

 

Dbejte na spánkovou hygienu

Dohánění posledních pracovních restů, vánoční večírky a setkávání s rodinou mohou pořádně narušit náš běžný denní režim. A to včetně spánku, který je pro zdravý naší pletí zcela nezbytný. Zatímco spíme, tvoří se nové kožní buňky a kůže napravuje škody, které na ní zanechalo vnější prostředí (např. UV záření). 

Co s tím?

Pokud před sebou nemáte žádnou akci nebo večírek, dopřejte si 7-8 hodin kvalitního spánku. Ideálně choďte spát a vstávejte vždy zhruba ve stejný čas a vytvořte si večerná rutinu, která vám pomůže po nabitém dni zklidnit mysl a připravit se na odpočinek. 

Vždy se také před spaním pečlivě odličte. Zbytky make-upu, nadbytečný kožní maz, pot, prach a nečistoty z ovzduší totiž noční regeneraci výrazně narušit.