12 způsobů, jak o sebe v novém roce pečovat

Každý nový okamžik je příležitostí ke změně. První leden ale k novým cílům a předsevzetím přímo vyzývá. Abyste si mohli v roce 2023 plnit své sny a přitom se vyhnuli stresu a zahlcení, zapojte do svého plánu některé ze způsobů sebepéče!

roberto-nickson-q9nZUFC1nTw-unsplash

 

Vstávejte o chvíli dřív

Nedaří se vám přes den najít čas sama na sebe? Nastavte budík o pár minut dřív, a než se pustíte do práce a každodenních povinností, věnujte čas sami sobě. Můžete protáhnout své tělo, zajít na 10minutovou ranní procházku, přečíst si pár stránek knížky, nebo si třeba v klidu vypít kávu u poslechu oblíbeného pocastu.

 

Začněte psát deník

Míváte v hlavě neustále pořádný guláš myšlenek? Dělá vám občas problém rozhodnout se, vyznat se ve svých vlastních pocitech nebo si seřadit své priority? S tím vším vám může psaní deníku pomoct. Nemusíte být přitom zrovna psavci, abyste mohli začít. Techniku tzv. volného psaní může praktikovat úplně každý. 

Jak na to?

  • Vezměte si deník a propisku.
  • Na mobilu si zapněte časovač na 5-10 minut.
  • Po celou tuto dobu pište vše, co se vám honí hlavou.
  • Nezastavujte se a pište bez jakýchkoliv soudů a hodnocení. Text nemusí být souvislý, nemusíte v něm řešit krasopis ani gramatické chyby.

Pravidelné volné psaní vám pomůže lépe porozumět sobě samým, pročistit mysl a vytáhnou na povrch myšlenky a témata, která potřebují vaší pozornost.


Poskládejte si kosmetickou rutinu

Udělejte v novém roce něco pro svou pleť a poskládejte si konzistentní kosmetickou rutinu, kterou budete každý den dodržovat! Z kolika kroků se bude skládat a kolik času jí věnujete, záleží jen a jen na vás.

Můžete se držet minimalistické 3 krokové péče (čištění - tonizace - výživa), třeba s kosmetickým rituálem Omorfia, nebo si dopřát třeba luxusní 10 kroků korejského rituálu krásy s Yage.

Pravidelně se hýbejte

Pohyb je důležitý nejen pro naše fyzické tělo, ale také pro naše duševní zdraví a celkovou vnitřní harmonii. Pomáhá totiž do těla vyplavovat endorfiny, tzv. hormony štěstí, a zmírňuje tak špatnou náladu, projevy deprese a úzkosti. Zároveň vám cvičení pomůže napojit se na své tělo a vystoupit na chvíli z víru svých myšlenek a každodenních starostí.

Vyberte si takový pohyb, který vás bude bavit a dokážete u něj vydržet. Ať je už je to běh, tanec, pilates nebo jóga.


Vytvořte si večerní rituál

Večerní rutina nebo rituál nám dodává totiž pocit jistoty a stability. Ať už se venku děje cokoliv, ať už nás přes den čeká cokoliv, víme, že si večer zase protáhneme tělo na podložce, uvaříme si dobrý čaj a zalezeme pod deku s knížkou.

Poskládejte si vlastní večerní rutinu, kterou budete schopni každý den dodržovat a na kterou se budete těšit.

 

Udělejte ze spánku prioritu

Stačí jedna probdělá noc a s naší náladou, energií i sociálními interakcemi to jde z kopce. Jakmile jsme špatně vyspaní, nejen, že se přes den cítíme unavení, ale jsme také podrážděnější, hůř se soustředíme a je pro nás těžší odolat stresu.

Posuňte spánek nahoru na svém žebříčku priorit a zaměřte se nejen na jeho délku, ale i kvalitu. Před spaním v místnosti snižte teplotu, vyvětrejte, zatáhněte závěsy a alespoň hodinu před ulehnutím do postele odložte mobil a počítač. Modré záření z obrazovek totiž narušuje vylučování hormonu melatoninu, který navozuje ospalost.

Naučte se říkat NE

Náš den má jen 24 hodin. A ani naše vlastní energie není nevyčerpatelná. Naučte se proto v novém roce říkat častěji NE. Lidem, pozváním, příležitostem, aktivitám, které pro vás v daný moment nejsou prioritou. Dovolte si postavit sami sebe, své cíle a své duševní zdraví na první místo. 

 

Rozplánujete si jídlo

Tak jako duševní nepohoda ovlivňuje naše fyzické zdraví, stejně tak i péče o tělo působí na naši psychiku. Kromě pravidelného pohybu se proto zaměřte také na vyvážené, pravidelné jídlo, které dodá tu správnou výživu tělu i mysli. Pokud přes den často na jídlo zapomínáte,

  • rozplánujte si předem jídelníček na několik dní dopředu,
  • na základě jídel si sepište nákupní seznam,
  • kupte v obchodě všechny potřebné ingredience,
  • jídlo si připravte do krabiček, abyste po nich kdykoliv mohli sáhnout.

 

ella-olsson-lMcRyBx4G50-unsplash 

 

Dejte šanci meditaci

Meditace není vázaná na žádné náboženství nebo konkrétní duchovní směry. Nejde ani o určitou techniku, jako spíš o stav mysli. Stav, kdy vystoupíme ze svých myšlenek a staneme se nestranným pozorovatelem. 

Pustit se do ní proto může úplně kdokoliv. Pokud vás meditace láká, zkuste začít pár minutami krátké praxe každý den. Pusťte si vedenou meditaci na Youtube nebo v podcastové aplikaci, nebo zůstaňte jen v tichu a sami porozujte, co se uvnitř vás odehrává. 

 

Zapojte vůně

Jednoduchý rituál, kterým se můžete kdykoliv dne napojit sami na sebe, je aromaterapie. Vytvořte si v novém roce sadu svých oblíbených éterických olejů a mějte pár lahviček po ruce doma i v práci. Kdykoliv potřebujete dodat energii, uvolnit stres nebo podpořit soustředění, nakapejte pár kapek vybraného éterického oleje do difuzéru a zhluboka se nadechněte.

TIP: Na cesty si můžete do tašky přibalit také aromaterapetickou inhalační tyčinku nebo praktický roll-on.

 

Zkuste každý týden něco nového

Chcete se v novém roce posunout a prožít celý rok smysluplně a naplno? Vykročte ze stereotypu a vyzkoušejte každý týden něco nového - ať už to bude nový recept, film, knížka, lekce cvičení, návštěva nové kavárny nebo místa, kde jste nikdy předtím nebyli.

 

Odpojte se 

Zkoušeli jste někdy držet digitální detox? A co takhle si ho udělat na pár hodin každý den? Určete si čas, kdy chcete být před den online, a nastavte si hranici, kdy se odpojíte. Může to být třeba po večeři nebo 2-3 hodiny před spaním. V daný čas odložte mobil i počítač, vypněte internet a připojte se zpět a další den ve vámi určený čas.