6 důvodů, proč začít používat oční krém a jak na to

Odličovací mléko, pleťová voda, krém, sérum, šampon, kondicionér, tělový krém… lahviček v koupelně máte už tak požehnaně. Proč byste do své kosmetické výbavy měli přidávat další? K čemu vlastně slouží oční krémy a séra, jak se liší od běžných pleťových krémů a proč byste jim měli věnovat pozornost?

erik-mclean-oPWGhqBPNI0-unsplash

6 důvodů, proč používat oční krém

Pokožka okolo očí je citlivější

Pokožka v okolí očí je nejjemnější a nejcitlivější částí naší tváře. Výrazně se na ní podepisuje únava i přibývající věk, a protože se tu nenachází žádné podkožní mazové žlázy, je pokožka okolo očí náchylnější k vysušováníZ těchto důvodu běžné pleťové krémy nemusí naplňovat její potřeby, a navíc mohou způsobovat nepříjemné podráždění.

Oční krémy jsou nejen šetrnější, ale zároveň obsahují aktivní ingredience, které pleť okolo očí intenzivně hydratují, projasňují a omlazují. 

 

Pohyby očí vedou ke vzniku vrásek

S každým pohybem oka, s každým mrknutím a přimhouřením zapojujeme svaly okolo očí. S přibývajícím věkem a postupným snižováním produkce kolagenu kůže začíná ztrácet svou pružnost. Drobné každodenní pohyby očí tak zanechávají na pleti svou stopu ve formě vrásek. Většina očních krémů proto oční okolí nejen hydratuje a vyživuje, ale pomáhá také zmírnit projevy stárnutí a redukovat hloubku již existujících vrásek.   

 

Oční krém pomáhá zmírňovat otoky

Otoky očí mohou mít různé příčiny - nedostatečná kvalita spánku, dlouhé koukání do monitoru, dehydratace, ale také různé alergie, oslabená funkce ledvin, lymfatického systému nebo štítné žlázy. Pokud netrpíte žádným chronickým zdravotním problémem, oční krém vám pomůže ranní váčky pod očima spolehlivě zmírnit. Sáhněte ideálně po krému s obsahem kofeinu, který podporuje cirkulaci krve a pomáhá zbavovat otoků. 

 

Nikdo nechce vypadat pořád ospale

Kromě otoků si oční krém dokáže poradit také s tmavými kruhy pod očima. Vitamín C, často obažený v krémech, pomáhá pokožku zpevňovat, aby nebyla tolik průsvitná, a zároveň ji projasňuje a zmírňuje tak výskyt tmavých kruhů

 

S přibývajícím věkem klesá elasticita kůže

Součástí stárnutí je mimo jiné pokles produkce kolagenu a elastinu - látek, které mají kůži udržovat pevnou a pružnou. Současně je kůže s přibývajícím věkem sušší, tenčí a křehčí, což je na očním okolí vidět velmi zřetelně. 

Oční krémy pomáhají citlivou pokožku okolí očí vyživovat, hydratovat a podporovat u ní produkty kolagenu, čímž předchází vzniku vrásek i ztrátě vody. 

 

Suchá pleť zhoršuje vzhled make-upu

Pokožka okolo očí je nejsušší oblastí naší tváře. Když na vysušenou pokožku pod očima nanesete make-up, suchá místa jen ještě víc zvýrazníte. Oční krém pomáhá suchá místa zjemnit a vyživit, takže při líčení dosáhnete dokonale hladkého, sjednoceného vzhledu pleti.

 

Jak oční krém používat 

Oční krém můžete používat jako součást své každodenní péče ráno i večer. Obvykle oční krémy bývají posledním krokem kosmetické rutiny.

Při nanášení je důležité myslet na to, že je pokožka okolo očí velmi citlivá. Buďte proto opatrní a krém raději do pleti prsty “vklepávejte” a jemně roztírejte směrem k vnějším koutku oka. Nezapomeňte trochu krému nanést i na horní víčko. 

 

Doplňující tipy, jak pečovat oční okolí

Spánek je základ

Ani ten nejlepší oční krém vám nepomůže odstranit tmavé kruhy pod očima, otoky a vrásky, způsobené nedostatkem odpočinku. Špatná kvalita spánku vede k rozšíření krevních cév, které pod tenkou pokožkou v okolí očí prosvítají jako tmavé kruhy. 

Zorganizujte si proto své dny tak, abyste každý den mohli chodit spát a vstávat zhruba ve stejný čas a mohli pleti dopřát potřebný čas na odpočinek a regeneraci.

 

Zaměřte se na správné odličování

Před spaním vždy šetrně, ale důkladně odstraňte zbytky make-upu. V oční oblasti postupujte pomalu a šetrně, trochu odličovacího přípravku naneste na vatový tampon a poté jemně líčidla stírejte směrem k vnějšímu koutku oka

 

Pravidelně se hýbejte

Tmavé kruhy a otoky očí jsou nejčastěji způsobené špatnou cirkulací krve a zadržováním tekutin. Pravidelné cvičení příznivě působí na lymfatický systém, pomáhá vylučovat z těla toxiny a zlepšovat krevní oběh. 

 

Chraňte se před sluncem

Sluneční záření může hrát významnou roli v procesu stárnutí, které se projevuje mimo jiné tmavnutím kůže okolí očí a vznikem vrásek. I v oblačných dnech proto nezapomínejte na pleťový krém s dostatečným ochranným faktorem a při pobytu na sluníčku noste kvalitní sluneční brýle. Zmírníte tak nejen negativní účinky UV záření, ale také prohlubování vrásek vlivem mhouření očí.

 

Zkuste domácí masáž

Jednoduchou masáž očí můžete zapojit do své každodenní péče. Použít k ní můžete své prsty nebo masážní pomůcky jako je guasha či jadeitový roller. Masírování kůže pod očima pomáhá zmírňovat otoky, zlepšovat správné prokrvení a uvolňovat namáhané mimické svaly.