Jak se správně odličovat

Pečlivé odlíčení a správné čištění pleti je základem zdravé pleti. Přesto v něm mnozí dělají chyby, které mohou kvalitu pleti negativně ovlivnit. Proč je odličování tolik důležité a jak pleť zbavit líčidel šetrně a efektivně?

kelly-sikkema-oZqRqFlEXrw-unsplash

Na odličování byste neměli zapomínat, ani když se vrátíte ve tři ráno z večírku. Spaní s make-upem totiž vede k nadměrnému vysušování, ucpávání pórů, vzniku akné i narušené produkty kolagenu, a tím i předčasnému stárnutí pleti. Nehledě na riziko podráždění a infekci očí, způsobené zbytky řasenky a linek. 

Během spánku totiž dochází k důležitým regeneračním procesům kůže. V čase, kdy kůže není vystavena vnějším stresorům (sluneční záření, vítr, mráz, smog, nečistoty), dochází k tvorbě nových kožních buněk a napravování škod, které na kůži způsobilo UV záření. 

Aby mohla obnova buněk proběhnout tak, jak má, potřebuje se kůže zbavit nečistot, které na ní přes den ulpěly. Před spaním je proto důležité pleť očistit a připravit na “šichtu”, která ji čeká, zatímco my čerpáme energii pro nový den.

 

Zvolte si správný produkt

Kosmetických produktů určených k odličování a čištění pleti existuje celá řada. Vybrat si můžete nejen z různých značek, ale také z různých druhů produktů. Každý z nich má svá specifika a sedne jinému typu pleti. Podle čeho se při výběru řídit?

 

Typ pleti

Odličovače se dělí na základní dvě kategorie podle svého složení - odličovače na olejovém základu nebo na vodní bázi. Zatímco u suché pleti je vhodnější sáhnout po odličovacím oleji či balzámu, problematické pleti naopak spíše sedne odličovač s lehčí konzistencí (odličovací gel, emulze, mléko).

 

Použitá líčidla

Kromě typu pleti je při výběru důležité vzít v potaz také druh líčidel, která chcete odstranit. Platí tu jednoduché pravidlo, že podobné se přitahuje. Odličovací kosmetika na vodní bázi lépe odstraní make-up na vodní bázi, zatímco olejovým make-up lépe rozpustí zase olej. 

 

Množství make-upu

S BB krémem a řasenkou si obvykle poradí i lehounké odličovací mléko nebo pleťová voda. U náročného večerního líčení, dlouhotrvající rtěnky a voděodolné řasenky ale mohou mít některé odličovače problém. V takovém případě může být efektivnější například odličovací olej, olejový balzám nebo micelární voda. 

 

Vytvořte si čas a prostor

Pokud chcete pleť odlíčit pečlivě a předejít podráždění, vyhněte se spěchu. Vytvořte si na svou kosmetickou rutinu prostor a postupujte pomalu a šetrně. Pokud je pro vás odličování jen nepříjemnou povinností, zkuste najít způsoby, jak si tuto chvíli zpříjemnit. Pusťte si do pozadí hudbu, nebo váš oblíbený podcast, zapalte si svíčku a udělejte z odličování svůj každodenní relaxační rituál.

 

Odličujte se šetrně

Pleť by po odlíčení nikdy neměla být zarudlá, napjatá, vysušená či dehydratovaná. Odlíčení by mělo být důkladné, ale šetrné. Nepoužívejte k mytí příliš horkou vodu, která pleť vysušuje, a pleť nikdy nedřete odličovacími tampony ani ručníkem. Pokud líčidla nejdou dolů snadno, raději celý proces párkrát zopakujte, nebo zvažte použití jiného, efektivnějšího odličovače.

 

Zaměřte se na oči zvlášť

Řasenka a oční linky bývají na odlíčení nejtěžší. Pokožka očí je navíc nejcitlivější z celého obličeje, a tak bychom ji neměli odličovacími tamponky dřít a dráždit. Základem je proto zvolit vhodný odličovací prostředek - šetrné odličovací mléko pro citlivou pleť nebo olejový odličovač při odstraňování voděodolného líčení. 

Jak správně oči odlíčit?

  • Naneste malé množství produktu na vatový nebo látkový odličovací tampon
  • Zavřete oči a chvíli podržte tampon jemně přitisknutý na víčkách 
  • Dejte produktu prostor, aby kosmetiku rozpustil
  • Poté jemně setřete směrem k vnějšímu koutku oka 
  • Opakujte podle potřeby, až na odličovacím tampon nebudou zůstávat žádné černé šmouhy

Po odlíčení přejeďte pleť odličovacím tamponem ještě jednou a ujistěte se, že na pleti nezůstaly žádné zbytky make-upu, ani odličovacího produktu. 

 

Zbavte se nadbytečného mazu

Po odlíčení přejeďte pleť odličovacím tamponem ještě jednou a ujistěte se, že na pleti nezůstaly žádné zbytky make-upu, nai odličovacího produktu. 


Nezapomeňte na druhý a třetí krok

Po odlíčení by měla přijít na řadu tonizace. Pleťové tonikum pomáhá pleť “dočistit k dokonalosti”, zklidňuje možné podráždění, vyrovnává optimální pH kůže a připravuje pleť na další krok(y) vaší kosmetické rutiny.  

Po nanesení tonika použijte váš obvyklý krém, olej nebo sérum. Pokud používáte bezvodou kosmetiku (pleťové oleje, olejová séra nebo balzámy), nanášejte ji vždy na navlhčenou pleť. Díky tomu produkt nezůstane jen na povrchu, ale bude moct lépe proniknout do kůže a zároveň uzamkne hydrataci uvnitř na delší dobu.