Cyklická péče o pleť: Klíč k pleti bez hormonálního akné

Vnímáte zhoršení pleti pokaždé, když se začne blížit menstruace? Střídají se u vás dny, kdy se pleť nadměrně mastí, a dny, kdy je naopak suchá a dehydratovaná? To vše je přirozeným důsledkem hormonálních změn, které provází menstruační cyklus. Díky správné péči v jednotlivých fázích ale můžete tyto výkyvy udržet pod kontrolou.

Menstruační cyklus není jen menstruace

Menstruační cyklus začíná prvním dnem menstruace a končí dnem před začátkem další menstruace. Délka cyklu je odlišná u každé ženy, ale v průměru se pohybuje okolo 21 až 35 dní. 

Menstruační cyklu je rozdělen na 4 fáze: menstruační, folikulární, ovulační a luteální. Během jednotlivých fází probíhá v těle řada změn, spojených s činností hormonů. Ty ovlivňují nejen míru plodnosti, ale také to, kolik máme energie, jak se cítíme i jak vypadáme.

TIP: Ke sledování cyklu můžete využít mobilní aplikace, které vám na základě zaznačování menstruace pomohou vypočítat další fáze a dají vám představu o tom, co se ve vašem těle zrovna děje.

 

Přehled jednotlivých fází a doporučení pro péči o pleť:

Menstruační fáze

Stav pleti: pleť je suchá a dehydratovaná

Doporučení: zaměřte se na intenzivní hydrataci, nebojte se mastnější kosmetiky a vyhněte se vysušujícím ingrediencím 

 

Folikulární fáze

Stav pleti: pleť je na svém vrcholu, stačí ji udržovat

Doporučení: pokračujte ve své běžné kosmetické rutině, můžete zkoušet nové produkty

 

Ovulační fáze

Stav pleti: pleť je zdravá a rozjasněná, ale začíná se více mastit

Doporučení: používejte méně mastnou kosmetiku, zaměřte se na důkladné čištění, zařaďte peeling nebo čisticí masku 

 

Luteální fáze

Stav pleti: pleť se více mastí, může docházet ke vzniku hormonálního akné 

Doporučení: dejte pozor na komedogenní ingredience v kosmetice, pleť pravidelně čistěte šetrnou čisticí kosmetikou a zařaďte protizánětlivé ingredience



content-pixie-fMx0jcIxKmw-unsplash


Menstruační fáze

Menstruační fáze trvá obvykle 3-7 dní. Dochází k ní, když vajíčko z předchozího cyklu není oplozeno a odchází z těla spolu s menstruační krví. 

Kromě samotného krvácení se mohou objevit symptomy jako:

  • křeče
  • bolest prsou
  • nadýmání
  • výkyvy nálad
  • podrážděnost
  • bolest hlavy a zad
  • únava

 

Pleť během menstruační fáze:

Snížená hladina estrogenu a progesteronu vede k tomu, že je pleť suchá, unavená a zašedlá. 

V této fázi cyklu je proto důležité více pozornosti věnovat hydrataci zevnitř i zvenku. Vnitřní hydrataci těla zajistí pravidelný pitný režim, zvnějšku zase může pomoct například kosmetika obsahující kyselinu hyaluronovou, ceramidy, aloe vera, květové vody (hydroláty) nebo panthenol.

Při výběru kosmetiky se naopak vyhněte produktům, který by pleť mohly více vysušovat (např. tuhá mýdla a kosmetika s obsahem alkoholu nebo kyseliny salicylové), pleť příliš často nečistěte a nepoužívejte na mytí horkou vodu. 

Během menstruační fáze můžete zařadit krémy a séra s mastnější konzistencí, která pomůže hydrataci předejít vysoušení a ztrátě vody, a vyzkoušet šetrnou metodu olejového čištění pleti.

Vaše pleť také poděkuje, když během týdne menstruace použijete vyživující masku nebo noční zábal. 



 

Folikulární fáze

Folikulární fáze se z části kryje s fází předchozí. Začíná prvním dnem menstruace a končí ovulací. V průměru tato fáze trvá okolo 14 dní. Folikulostimulační hormon (FSH) stimuluje ve vaječníku růst vaječných buněk, ze kterých se vyvine zralé vajíčko, připravené na oplození v následující (ovulační) fázi cyklu.

V této fázi cyklu jsme na pomyslném vrcholu našich síl. Zatímco menstruační fáze byla o útlumu a odpočinku, během folikulární fáze jsme plné energie, lépe se soustředíme, jsme produktivnější, lépe komunikujeme a cítíme se atraktivnější a sebejistější.

 

Pleť během folikulární fáze:

Po skončení menstruace přichází vrchol i pro kvalitu naší pleti. Postupně se zvyšuje hladina estrogenu, který pleti dodává zdravý jas a pomáhá udržovat optimální hydrataci. Zvyšuje se také produkce kolagenu, který má za úkol pleť udržovat pevnou a pružnou.

Během této fáze obvykle nedochází ke vzniku nedokonalostí a jde jen o to, kvalitu pleti udržet. Můžete proto zůstat u své běžné kosmetické rutiny, nebo naopak zkoušet nové produkty a sledovat jejich účinek.

Ovulační fáze

Ovulační fáze je nejkratší ze všech a trvá zhruba 2-3 dny, během kterých má žena nejvyšší šanci otěhotnět. Dochází tu k uvolnění dozrálého vajíčka, které putuje vejcovodem směrem k děloze, kde čeká na oplodnění spermií.

 

Pleť během ovulační fáze:

Péče během ovulační fáze je důležitou prevencí vzniku hormonálního akné. Přestože v této fázi pleť vypadá zdravě a rozjasněně, zároveň se také začíná více mastit. Může za to zvýšená hladinu luteinizačního hormonu, který navíc přispívá i k možnému přemnožení bakterií v kůži.

Během ovulační fáze je proto důležité pleť důkladně (ale šetrně) čistit a používat lehčí kosmetiku s nižším obsahem olejů. Můžete také sáhnout po peelingu nebo detoxikační masce, která pomůže pročistit zanesené kožní póry. 

Zvýšená hladina testosteronu může také podporovat růst chloupků na obličeji. Je proto v této fázi vhodné zařadit epilaci nebo metodu dermaplaningu (seřezávání chloupků pomocí speciální žiletky).



Luteální fáze

Poslední ze čtyř fází je fáze luteální neboli premenstruační. Trvá zhruba dva týdny a končí s nástupem menstruace. Pro mnoho žen je tato fáze nejnáročnějším obdobím celého cyklu. Premenstruační syndrom (PMS) s sebou může přinášet symptomy jako:

  • zadržování vody v těle
  • pocit nafouklého břicha
  • otoky nohou
  • zhoršení pleti a vznik akné
  • výrazné výkyvy nálad
  • větší sebekritika
  • menší chuť na sex
  • podrážděnost, přecitlivělost
  • výbuchy hněvu
  • zhoršená schopnost soustředění
  • větší chuť k jídlu

 

Pleť během ovulační fáze:

Luteální fáze je obdobím, kdy často dochází ke vzniku pupínků, a to i v případě, že vás normálně akné netrápí. Hladina estrogenu klesá a naopak se zvyšuje hladina progesteronu. V důsledku toho kůže produkuje více mazu a může docházet k ucpávání pórů a zanícení. 

Během ovulační fáze je důležité používat nekomedogenní kosmetiku, tzn. ingredience, které nezpůsobují ucpávání kožních pórů. Buďte proto opatrné například s kakaovým a bambuckým máslem, včelím voskem, kokosovým, olivovým nebo arganovým olejem.

Upřednostněte produkty, které pleť nezatěžují, ale zároveň ani nevysušují. Nadměrné vysušování totiž vede k obrannému mechanismu kůže, která začne produkovat o to více mazu. 

Pleť každé ráno a večer pečlivě očistěte, ideálně lehkou mycí pěnou nebo gelem. K následné tonizaci můžete použít například mátovou vodu, která pomáhá vyrovnávat tvorbu kožního mazu a zároveň působí antibakteriálně

Pomoct vám mohou také produkty obsahující niacinamid (B3), kyselinu salicylovou, tea tree, zelený čaj nebo aloe vera. Všechny tyto ingredience mají protizánětlivé účinky, pomáhají pleť zklidňovat a usnadňovat její regeneraci.