Zbavte se zimní dehydratace pleti

Je vaše pleť po čištění nepříjemně napjatá a přecitlivělá? Nebo míváte tmavé kruhy pod očima, i když celou noc klidně spíte? Na vině může být dehydratace pokožky. Jaké každodenní faktory mohou tento stav zhoršovat, a jak pleti dodat potřebnou míru hydratace?

engin-akyurt-PcU17evKnew-unsplash

Zimní dehydratace

Zimní vzduch je v našem prostředí přirozeně mnohem sušší. Nízké teploty způsobují, že se vlhkost rychleji vypařuje, a to platí i pro naši pokožku. Kůže tak v zimě bývá nejen suchá, ale také může vykazovat známky dehydratace.

Problémem je i to, že v zimě obvykle méně pijeme. Chladné počasí totiž dokáže obelstít naše tělo tak, že nemáme žízeň, i když tekutiny nutně potřebujeme. Proč tomu tak je? Když je nám zima, tělo se snaží teplem šetřit a omezuje proudění krve po celém těle. Teplo se drží ve středu těla, což vysvětluje, proč míváme v zimě studené končetiny. Tělo tak chrání důležité orgány, ale zároveň je pro něj potom těží zaznamenat ztrátu tekutin. Ve výsledku tak nevysílá signál žízně, i když začíná docházet k lehké dehydrataci.

 

Proč je hydratace kůže tolik důležitá

Naše kůže je tvořena zhruba ze 70 % vodou. Tři čtvrtiny tohoto objemu se nachází v hlubší vrstvě kůže - dermis, kde hrají důležitou roli v udržování zdravé kožní bariéry. 

Kožní buňky jsou z velké části tvořeny vodou, která se snadno může vypařit. Když k tomu dojde, kůže začne být napjatá, šupinatá a citlivá k nepříznivým vlivům vnějšího prostředí. Je také méně pružná a může k ní dochází k projevům předčasného stárnutí.

 

Signály, že je vaše pleť dehydratovaná

  • pokožka je citlivá na dotek
  • po čištění cítíte nepříjemné pnutí
  • vaší pleti chybí zdravá barva
  • máte tmavé kruhy pod očima



I mastná pleť může být dehydratovaná

Zatímco suchá kůže produkuje nedostatek kožního mazu, dehydratované chybí voda. I k nadměrnému vysoušení může docházet v důsledku mrazivého, nevlídného počasí a špatných kosmetických návyků. Z části je ale suchá pleť dána také geneticky, méně aktivními mazovými žlázami. Jde proto obvykle o dlouhodobou vlastnost kůže, zatímco u dehydratace jde pouze dočasný stav, který se týká všech typů pleti (včetně mastné).


Faktory, které se na dehydrataci podílí

Nejen mráz, vítr a nedostatek tekutin vede k dehydrataci pokožky. Podílí se na ní i další každodenní faktory, jako např.:

 

Nedostatek spánku

Během spánku se více potíme, což pomáhá vyrovnat hladinu hydratace kůže. Zároveň v kůže dochází k regeneraci a “opravě” poškození, která vznikla vlivem každodenním stresorů (počasí, UV záření apod.). Nedostatek spánku také snižuje hodnotu pH kůže, což vede k nadměrnému vysoušení a oslabení schopností ochranné bariéry kůže.

 

Příliš časté čištění

Pokud pleť čistíte příliš často, nebo používáte nešetrnou kosmetiku, může docházet k narušení ochranné bariéry. Kůže se tak stává méně odolná vůči vnějším vlivům a snadněji u ní může docházet k vysoušení a ztrátě vody.  Pleť proto čistěte pouze ráno a večer, používejte šetrnou čisticí kosmetiku a nikdy pokožku nedřete.

 

Nadmíra stresu

Při dlouhodobém stresu v našem těle zůstává zvýšená hladina stresového hormonu korzitolu. Ten oslabuje schopnost kůže udržet vodu, a tak snadněji dochází k dehydrataci pokožky. Zároveň přitom stimuluje produkci kožního mazu, který může ucpávat póry a vést ke vzniku akné. 

To vše narušuje zdravé H kůže a optimální prostředí pro zdraví a vitalitu kůže.

tahlia-doyle-NY7Fop0mkSg-unsplash

Jak na dehydrataci vyzrát?

Pijte dostatek vody

Základem je hydratace zevnitř. I v zimě pijte dostatečné množství tekutin a nenechte se zmást méně častým pocitem žízně. Pokud na pití zapomínáte, nastavte si pravidelné upozornění na mobilu, nebo si někam udělejte čárku za každou vypitou sklenici vody. 

 

Zvlhčete vzduch v místnosti

V zimě není problém jen suchý venkovní vzduch, ale i nízká vlhkost vzduchu v domácnostech. Ta je vytvořená topením, které může vlhkost v domě snížit až po 50 %, což není zdravé pro naší pokožku, ani pro dýchací cesty. 

Pořiďte si proto zvlhčovač vzduchu nebo mlhový aromadifuzér, který pomůže vlhkost vybalancovat.

 

Nanášejte kosmetiku hned po sprše

Krémy a séra nanášejte na lehce vlhkou pleť, hned po čištění nebo hned jak vylezete ze sprchy. Pomůžete tak hydrataci uzamknout v kůži na delší čas.

 

Zkuste hydroláty

Květové vody neboli hydroláty pomáhají hydratovat pokožku a zároveň a zároveň mají řadu dalších benefitů. Napomáhají v udržené zdravého pH kůže, zmírňují podráždění, podporují hojení a regeneraci, regulují tvorbu kožního mazu a příznivě působí na pokožku s akné, ekzémem nebo jinými kožními problémy.

 

Zařaďte kyselinu hyaluronovou

Kyselina hyaluronová je látka, která se přirozeně vyskytuje v našem těle. Zhruba polovina jejího množství se nachází právě v kůži, kde pomáhá udržovat vodu mezi buňkami. Napomáhá při hojení drobných zranění, má antibakteriální účinky a pomáhá zvyšovat produkci kolagenu, kterého tělo s přibývajícím věkem vytváří čím dál méně.

Všechny zmíněné důvody z kyseliny hyaluronové dělají skvělého pomocníka při péči o zralou, suchou a dehydratovanou pleť.