Valentýnské rituály: Oslavte lásku k sobě samým

Z regálů obchodů mizí čokolády a dveřmi květinářství prochází víc lidí než kdy jindy. Opět po roce je tu Valentýn. Ať už jste sami nebo ve vztahu, věnujte si v tento den chvilku pro oslavu nejdelší vztah vašeho života - vztahu k sobě samým!

 

Odkud se vzal svátek svatého Valentýna? 

Existuje několik legend, které jsou se s 14. únorem spojují. 

Podle jedné z nich se tento den slaví jako svátek všech zamilovaných na památku římského kněze Valentýna, který byl v tento den (okolo roku 270 našeho letopočtu) popraven na rozkaz císaře Claudia II. 

Aby vojáci kvůli rodině neodmítali jít do války, zakázal Claudius II., aby se mladí muži mohli ženit. Kněz Valentýn ale přesto mladé páry tajně oddával, aby je před válkou uchránil a za jeho rozhodnutí ho císař nakonec odsoudil k trestu smrti.

becca-tapert-8qxdUJf346A-unsplash

 

Jak o Valentýnu projevit lásku sama sobě?

Dovolte si chvilku nicnedělání

Ve společnosti, která tolik tlačí na výkon, je každý nevyplněná chvíle považovaná za ztrátu času. Vědomě lenošení a “nicnedělání” je ale přitom pro naši duševní pohodu naprosto klíčové. Každý z nás potřebuje čas od času zastavit, nad ničím nepřemýšlet, nic nedělat, povolit všechen tlak a na moment jen být.

Dovolte si takovou chvilku právě dnes! 

 

Připravte si domácí salon krásy

Na kosmetické procedury nemusíte vyrážet do profesionálního salonu - vytvořte si relaxační odpoledne s hýčkáním pleti, vlasů a těla v pohodlí domova! Do rituálu můžete zařadit…

  

Vypište se

Máte hlavu plnou myšlenek, které se vám nedaří ani na chvíli rozehnat? Nebo jste se v životě zrovna ocitli v náročné fázi, ze které nevíte kudy ven? Psaní deníku je skvělým způsobem sebepéče a sebeterapie. Pomáhá utřídit myšlenky, spojit se se svými vlastními potřebami a odhalit vnitřní překážky a bloky, které nám brání žít tak, jak bychom si přáli.

 

Užijte si terapii dotekem

Věděl jste, že mají dotek léčivý účinek na naše fyzické i duševní zdraví? Zklidňují nervovou soustavu, snižují hladinu stresových hormonů a naopak způsobují vyplavování oxytocinu - hormonu lásky. Mají příznivý vliv i na náš imunitní systém a napomáhají snižování vysokého krevního tlaku a tím redukují riziko srdečních chorob.

Rozprouděte oxytocin v těle skrz uvolňující, jemnou masáž - ať už od profesionálního maséra, od partnera/partnerky nebo samy od sebe. Praktický návod na sebe-masáž najdete v tomto článku

 

Vyrazte na vědomou procházku

Nechte doma mobil i starosti z uplynulého dne na čerstvý vzduch na procházku. Věnujte si chvíli, kdy pobudete jen se svými myšlenkami a sami se sebou. Neutíkejte do minulosti ani do budoucnosti, ale užijte si naplno přítomný okamžik.

 

Rozpusťte starosti v relaxační koupeli

Teplá koupel odstraňuje napětí ze svalů, zlepšuje cirkulaci krve a stimuluje parasympatickou nervovou soustavu, která navozuje stav uvolnění a odpočinku. Přidejte do koupele trochu přírodní koupelové soli a pár kapek svého oblíbeného éterického oleje a nechte ve vodě rozpustit všechen svůj tlak a nahromaděný stres.

Mezi vhodné olejíčky pro zklidnění a navození dobré nálady patří: 

  • levandule
  • sladký pomeranč
  • bergamot
  • mandarinka
  • citronela
  • grapefruit