Psychohygiena aneb jak každý den pečovat o své duševní zdraví

Tak jako se o naše fyzické tělo staráme vyváženým jídelníčkem, pohybem a každodenní hygienou, měli bychom pečovat i o naši psychiku. Co nám pravidelná psychohygiena může přinést? A jak o své duševní zdraví pečovat v každodenním životě?  

Co je psychohygiena?

Duševní hygiena neboli psychohygiena zahrnuje metody, které nám pomáhají udržovat duševní rovnováhu a předchází psychickým a psychosomatickým onemocněním.

Pravidelná psychohygiena nám umožňuje:

  • lépe zvládat stres a náročné životní situace
  • regulovat emoce a naplno je prožívat, aniž bychom se jimi cítili zahlcení 
  • zvýšit efektivitu při plnění každodenních povinností
  • vnést více klidu, harmonie a pochopení do našich vztahů
  • prožívat větší pocit vnitřního klidu a stability
  • zlepšit svou paměť a schopnost koncentrace
  • udržovat si dlouhodobě motivaci, energii a entusiasmus

 

marcos-paulo-prado-LlrQF5JFRIs-unsplash

 

Každodenní návyky pro duševní rovnováhu

 

Vyhraďte si po ránu pár minut sami pro sebe

To, jak strávíme prvních pár minut po probuzení, významně ovlivňuje průběh celého dne. Pokud vstanete z postele “špatnou nohou” a už od rána se zamotáte do spirály negativních myšlenek a obav ze všeho, co vás čeká, vaší duševní pohodě to zrovna neprospěje. 

Věnujte proto prvních pár minut sobě samým, ještě než vyjdete vstříc povinnostem nového dne. Můžete například:

  • vypsat své nepříjemné myšlenky a emoce do deníku
  • pár minut věnovat meditaci nebo dechovým cvičením
  • protáhnout se a naladit se tak na své tělo a přítomný okamžik
  • v klidu, vědomě si vychutnat snídani nebo ranní kávu
  • přečíst pár stránek knížky
  • užít si každodenní rituál péče o pleť 

 

TIP: 5minutová mindfulness meditace

  1. Nastavte si na mobilu časovač na 5 minut
  2. Sedněte si do pohodlné pozice se vzpřímenými zády a zavřete oči
  3. Uvědomte si dotek svého těla s podložkou (židlí, zemí, postelí) pod vámi 
  4. Poté se zaměřte na svůj dech, nechte ho volně plynout a vnímejte, jak studený vzduch vstupuje do vašeho nosu a ohřátý zase vychází ven
  5. Bez jakéhokoliv hodnocení a soudů vnímejte, co kolem sebe slyšíte a cítíte
  6. Pokud vám do mysli přijdou nějaké myšlenky, nechte je přijít a zase odejít. Nevěnujte jim svou pozornost
  7. Zůstaňte v této pozici vědomého pozorovatele do doby, než mobil zazvoní

 

Nezapínejte hned po ránu sociální sítě

Sociální sítě na nás mají často větší vliv, než si vůbec uvědomujeme. Ovlivňují naše emoce, vztahy i to, jak vnímáme svůj život a svět kolem nás

Sjíždění sociálních sítí po ránu nejen zhoršuje naši soustředěnost a produktivitu, ale také může zvýšit pociťovaný stres a vyvolávat nepříjemný pocit, že stále o něco důležitého přicházíme - tzv. FOMO = fear of missing out. Tím, že první minuty svého dne strávíme ve virtuálním světě, se odpojujeme od toho reálného a tím i sami od sebe. 

Pokud je to možné, užijte si proto svou ranní rutinu bez nakukování na sociální sítě - nic důležitého vám neuteče, i když ve vás tento pocit online svět možná vyvolává.

 

Vyzkoušejte afirmace

Afirmace jsou krátké podpůrné věty, které pomáhají přepsat negativní vzorce v podvědomí a získat pozitivnější přístup k různým oblastem života. Pomáhají uvolnit stres a úzkost, zlepšit náladu, podpořit sebevědomí, překonat náročné každodenní situace a usnadnit dosahování našich cílů.

Práci s afirmacemi do své filozofie zařadila i značka české přírodní kosmetiky Omorfia. Každý produkt této značky je doplněn afirmací, kterou si můžete při jeho používání opakovat a z pravidelné péče o pleť vytvořit prostor pro duševní hygienu a osobní růst.

 

Každodenní rituál krásy Omorfia se skládá ze 3 základních kroků:

 

 

Rozdělte si práci na menší sousta

Náš mozek se zvládá v kuse soustředit jen po určitou dobu. Abychom mohli pracovat produktivně a věnovat svým úkolům plnou pozornost, je potřeba dělat pravidelné přestávky. Díky nim se zbavíte prokrastinace, předejdete vyčerpání a udržíte si motivaci a čistou mysl po delší čas. 

Jako svého pomocníka můžete využít například metodu Pomodoro. Metoda spočívá ve střídání intervalů soustředěné práce a odpočinku. Využít můžete obyčejný časovač na mobilu, nebo si stáhnout některou z aplikací k této metodě určených.

Technika pomodoro

  • Nastavte si časovač na 25 minut a po tuto dobu se naplno věnujte jednomu úkolu. Nenechte se přitom ničím rušit, nekontrolujte e-maily, sociální sítě apod.
  • Poté si dejte 5minutovou přestávku. Můžete si odskočit na toaletu, protáhnout se, uvařit si kávu nebo se jen na chvíli vydechnout.
  • Po skončení pauzy opět věnujte 25 minut své pozornosti práci.
  • Po 4 takových cyklech si dopřejte delší přestávku (20-30 minut) a opakujte tolikrát, kolik času potřebujete na dokončení všech svých úkolů

 

avel-chuklanov-DUmFLtMeAbQ-unsplash

 

Nedělte více, než si naplánujete

Pokud se vám podaří úkoly naplánované na daný den stihnout o něco dříve, než jste očekávali, volný čas využijte na aktivity, které vám dělají radost a kterými si můžete dobít baterky. Pokud se pustíte do dalších úkolů s nadějí, že zítra budete mít o to víc volna, dost možná další den přijde něco navíc, co bude potřeba udělat a čas na sebe opět odsunete na jindy.

 

Dovolte si odpočívat

Buďte sami pro sebe prioritou a i v nabitém dni si předem vyhraďte čas sami na sebe. Čas, kdy můžete úplně vypnout, zapomenout na všechny starosti a povinnosti a dělat to, co vás těší. Dovolte si dělat aktivity, které nemají žádný konkrétní cíl, ale které vás jednoduše baví a u kterých si dokážete odpočinout.