Odličování: Z nepříjemné povinnosti oblíbenou částí dne

Je pro vás odličování pleti jen nepříjemnou povinností? A co ho proměnit v relaxační rituál, na který se budete každý večer těšit? 

Proč je odličování důležité

Odlíčení a pravidelné čištění pleti je základním předpokladem zdravé, krásné pleti. Pokud chodíte spát s make-upem, škody neutrpí jen vaše povlečení, ale také vaše kůže.

Spaní s neodlíčenou/neočištěnou tváří způsobuje, že zbytky make-upu, potu, nadbytečného mazu a také bakterie z ovzduší ulpívají v kožních pórech. Kožní póry se tak ucpávají a mohou vést ke vzniku černých teček, pupínků a zánětů kůže

Makeup na kůži vytváří bariéru, která znemožňuje regeneraci kožních buněk, která v noci přirozeně probíhá. Neodlíčený makeup v okolí očí může také vést k zánětům a infekcím, podráždění citlivé pokožky a vzniku vrásek v této oblasti.

Nečistoty z okolního prostředí zároveň v organismu vytváří tzv. volné radikály. Ty mimo jiné ničí kolagen, který má za úkol pokožku udržovat pevnou a napnutou. Ve výsledku tak dochází i k urychlení stárnutí kůže, vzniku vrásek a ochabnutí pleti.

annie-spratt-Zxl_m4KVZDs-unsplash

 

 

Čemu se při odličování pleti vyhnout?

Pokud je po čištění vaše pleť zarudlá a podrážděná, cítíte nepříjemné pnutí a pálení, něco je špatně. Na vině může být nevhodně zvolená kosmetika i nešetrný způsob, kterým pleť čistíte. 

  • Zvolte kosmetiku podle potřeb vašeho typu pleti
  • Nepoužívejte klasické tuhé mýdlo, které pleť vysušuje, dráždí a narušuje správné pH 
  • Použijte přiměřeně teplou vodu - příliš horká voda pleť vysušuje a zvyšuje riziko podráždění
  • Pleť při čištění ani osušování nedřete, vše dělejte jemně a šetrně
  • Vyhněte se kosmetice s obsahem alkoholu, parabenů, syntetické parfemace, SLS a SLES
  • Peelingy a slupovací masky používejte s mírou, cca 1-2x týdně
  • Po odlíčení a čištění nezapomeňte uzamknout hydrataci v kůži pomocí krému nebo pleťového oleje

 

content-pixie-Q0y-1aorvJo-unsplash

 

Jak si čištění pleti zpříjemnit?

Vytvořte si příjemné prostředí

Zorganizujte si svou kosmetiku, ať máte vše na jednom místě, pusťte si do pozadí svou oblíbenou hudbu, zapalte si svíčku nebo pusťte aroma difuzér. Vytvořte si zkrátka v koupelně koutek, kde si budete moct pravidelnou péči o pleť opravdu užít. 

 

Nespěchejte

Dovolte si péči o pleť užít v klidu a bez spěchu. Pusťte z mysli starosti z uplynulého dne a užijte si chvíli péče o sebe sama. Vnímejte dotek rukou a vody na své tváři, zapojte všechny své smysly a naplno vnímejte to, co v daný moment slyšíte, cítíte a vidíte okolo sebe. 

 

Sáhněte po voňavé přírodní kosmetice

Vůně mají na přímý vliv na naši nervovou soustavu. Dokážou během chvíle rozptýlit nepříjemné emoce, zklidnit rozrušenou mysl a navodit příjemnou, zklidňující atmosféru. Vyberte si kosmetiku s přírodními éterickými oleji, která podpoří zdraví vaší pleti a zároveň se postará i o vaši duševní pohodu.

 

Uvolněte se pomocí masáže obličeje

Pro masáž obličeje nemusíte vyrážet k profesionálnímu masérovi. Můžete si ji dopřát i jako součást své každodenní kosmetické rutiny. Po čištění a tonizaci pleti naneste trochu pleťového krému nebo oleje a celý obličej jemnými krouživými pohyby prstů promasírujte. Použít můžete také masážní pomůcky jako jsou gua sha nebo jadeitový roller.

 

Masáž obličeje vám pomůže…

  • zlepšit vstřebávání kosmetických produktů do kůže
  • uvolnit mimické svaly
  • zjemnit vrásky a projevy stárnutí pleti
  • stimulovat správný krevní oběh
  • dodat kůži zdravou barvu
  • podpořit hojení a regeneraci poškozených tkání
  • zmírnit migrény a bolest hlavy
  • zklidnit mysl a nepříjemné emoce

 

  

Nechte péči o pleť být tečkou za vašim dnem

Vytvořte z kosmetického rituálu signál pro váš mozek, že je čas odpočívat. Po péči o pleť už se nepouštějte do dalších úkolů a povinností, ale už si jen přečtěte pár stránek knížky, protáhněte se, vypijte si šálek teplého čaje, nebo rovnou zalezte do postele. Díky tomu se vám bude snadněji usínat a budete se moc doopravdy “vyspat do krásy”.