Nepěstujte si toxickou domácnost!

Toxiny jsou jedovaté látky, které mají negativní vliv na naše zdraví i na životní prostředí. I když se v létě většina lidí pouští do detoxikace skrze stravu, daleko více toxinů nás ohrožuje zvnějšku. A v domácnosti může být paradoxně jejich koncentrace násobně vyšší než venku na ulici. Znáte nejčastější "domácí toxiny"? A víte, jak se jich zbavit?

planetcare-23coWmkTNSg-unsplash

Těkavé organické látky

Těkavé organické látky mohou mít přírodní nebo syntetický původ. Do první kategorie se řadí třeba vonné látky v koření a ovoci, mezi syntetické patří například toluen, aceton, formaldehyd, benzen, chloroform, styren nebo ftaláty. Tato skupina chemických látek se velmi snadno vypařuje a do ovzduší proto uvolňuje potenciálně nebezpečné škodliviny. 

Protože je část z nich přítomna v mnoha domácích prostředcích, může být jejich koncentrace ve vnitřních prostorách až 5x vyšší než venku. Jejich zdrojem jsou například nový nábytek a elektronika, interiérové barvy, lepidla, domácí čističe a osvěžovače vzduchu, deodoranty a některé další druhy kosmetiky, ale také třeba cigaretový kouř.

Vliv na zdraví

Těkavé organické látky mohou způsobovat mimo jiné bolesti hlavy, závratě a problémy s dýcháním. Při chronickém vystavení těmto látkám může docházet ke zvýšenému riziku rakoviny a poškození ledvin, jater a centrální nervové soustavy. 

Jak se těkavým organickým látkám vyhnout?

  • Na malování stěn používejte barvy s nízkým obsahem těchto látek (označené “Low-VOC” nebo “Zero-VOC” )
  • Vyhněte se kouření v uzavřených prostorách
  • Novou elektroniku a nábytek nechte nejprve “vyčpět”, než ji přinesete domů
  • Pravidelně větrejte
  • Snižte teplotu v místnostech

  

 

Pesticidy

Pesticidy mají za úkol ničit rostlinné a živočišné škůdce. Patří mezi ně přípravky, které hubí roztoče, houby a plísně, přípravky proti plevelu nebo třeba proti hmyzu, slimákům a hlodavcům.

V zemědělství pesticidy pomáhají chránit úrodu, ale současně přináší zdravotní rizika pro naše zdraví. Do domácnosti se dostávají nejčastěji ze stravy, zejména z čerstvé a mražené zeleniny a ovoce. Kromě toho je najdeme často také v dezinfekcích a repelentech.

Vliv na zdraví

Pesticidy blokují vstřebávání živin do těla a mají mnoho dalších negativních účinků na naše zdraví. Řadí se mezi karcinogeny, mohou poškozovat ledviny a centrální nervovou soustavu a jsou nebezpečné zejména pro děti a těhotné ženy. Zvyšují riziko spontánních potratů a mohou způsobovat také vrozené vady. 

Mimo to se pesticidy mohou dostávat také do vodních toků, kde ohrožují život ryb a dalších zvířat.

Jak se jim vyhnout?

  • Důkladně umývejte ovoce a zeleninu a případně ji zbavte i slupky
  • Upřednostněte organické, bio potraviny
  • Nepohybujte se po bytě v botách, ve kterých jste chodili venku
  • Svou zahradu chraňte pomocí přírodních pesticidů, jako je např. česnekový nebo cibulový sprej, nimbový olej, výluh z listů rajčat nebo tabákových listů 

 

Plísně

Plísně vznikají v důsledku nadměrné vlhkosti. Proto se nejčastěji objevují v koupelnách a okolo oken, kde se vlhkost drží. Častým viníkem bývá nedostatečné větrání, zateplení domu neprodyšnými mateiály nebo celkově špatný technický stav budovy (zatékání, netěsnící potrubí apod.).

Vliv na zdraví

Plísně při svém růstu produkují již zmíněné těkavé organické látky, které způsobují nepříjemný zápach a mají negativní vliv na naše zdraví. Způsobují alergické reakce, zhoršené dýchání, bolesti hlavy, podráždění pokožky.

Vlhkost v domácnosti navíc kromě plísní vede k množení bakterií, které mohou dále ohrožovat naše zdraví.  

Jak se plísně v domácnosti zbavit:

  • Pravidelně v místnosti větrejte
  • Po sprchování v koupelně použijte ventilátory nebo otevřete okno
  • Zkontrolujte střechu, okna, nebo potrubí, jestli správně těsní
  • Nepoužívejte koberce v koupelnách a vlhkých sklepech

 

Toxiny v čisticích prostředcích

V mnoha případech se bohužel stává, že se jednoho problému snažíme zbavit jiným. Většina konvenčních čisticích prostředků pro domácnosti totiž obsahuje látky, které mají samy negativní vliv na naše zdraví. 

Mezi ingredience, na které byste měli dát pozor, patří zejména:

  • Ftaláty - často součástí umělé parfemace, jejíž složení se kvůli “obchodnímu tajemství” na obalu nedozvíte 
  • Perchloroethylene (PERC) - nejčastěji v prostředcích na suché čištění koberců, na odstraňování skvrn apod.
  • Triclosan - součást většiny antibakteriálních čisticích prostředků (včetně antibakteriálních mýdel)

  • Kvartérní amoniové sloučeniny (QUATS) - v antibakteriálních prostředcích a avivážích

  • 2-Butoxyethanol - obvykle používaný v produktech s odmašťovacími schopnostmi

  • Amoniak - často v univerzálních čisticích prostředcích pro domácnost, čističích oken nebo přípravcích na leštění nábytku