Jarní únava: Proč vzniká a jak na ni vyzrát?

Přichází jaro a příroda se probouzí ze zimního spánku. Mnoho z nás to ale má naopak a i přes několik šálků kávy bychom si po obědě dali raději šlofíka. Proč na začátku jara tak často cítíme pokles energie, a jak se s jarní únavou můžeme vypořádat?

Jaké jsou příčiny jarní únavy?

Jarní únavou trpí každoročně zhruba čtvrtina lidí. Mezi hlavní příznaky patří kromě fyzické únavy často také bolesti hlavy, kloubů a svalů, zhoršení nálady a koncentrace, podrážděnost a přecitlivělost nebo naopak apatie. 

Přechod ze zimy do jara totiž pro organismus představuje velkou zátěž, a to hned z několika důvodů.

nadine-rupprecht-lRmT2rB0O94-unsplash

 

Nedostatek vitamínu D

V souvislosti se slunečním zářením se často mluví o rizicích rakoviny kůže, oxidačním stresu a zrychleném stárnutí buněk. Sluneční paprsky jsou ale pro naše tělo také hlavním zdrojem vitamínu D, který hraje důležitou roli ve fungování imunitního systému.

Nedostatek vitamínu D, kterým od podzimu do jara trpí velká část obyvatel našich končin, může způsobovat:

  • pokles energie
  • svalovou slabost nebo bolest
  • deprese, úzkost a výkyvy nálady
  • oslabení organismu a zvýšené riziko infekcí

 

Tmavé dny a ztráta elánu

Stává se vám, že když je venku tma a šero, cítíte se ospalí? Je to proto, že při nedostatku světla naše tělo přirozeně produkuje více melatoninu, hormonu spánku. Tmavé dny v těle současně snižují také produkci serotoninu (hormonu štěstí), což ve výsledku vede k únavě, letargii a ztrátě motivace.

 

Změna teplot

S příchodem jara se musí organismus přizpůsobit zvyšujícím se teplotám. Tak jako v zimě potřebovalo tělo udržovat více tepla, na jaře a létě musí postupně víc pracovat na tom, aby se nepřehřálo. Tohle udržování teploty stojí naše tělo určitou dávku energie a než si na nové roční období zvykneme, můžeme se i z tohoto důvodu cítit unaveně a ospale. 

 

Vstávání se sluncem

Slunce na jaře vychází dříve a jeho světlo nás může vzbudit dlouho před samotným zazvoněním budíku. Výsledkem je nedostatečná délka spánku a méně energie během dne. 

 

Letní čas

Ke konci března nás ke všem přírodním změnám čeká ještě jedna "umělá" navíc: Opět budeme muset otočit ručičky hodin o hodinu nazpět. 

Letní čas byl původně zaveden pro úsporu elektrické energie, nicméně daleko větší vliv má na naše biologické hodiny. Pro některé jedince může přivyknutí na změnu času trvat pár dní, těm citlivějším i několik týdnů nebo měsíců. To vše s sebou přináší narušení spánkového cyklu a celkové kvality spánku, ale také podrážděnost, horší soustředění a nižší produktivitu během dne. 

 

toa-heftiba-TGBGd4mAvhg-unsplash

 

Jak překonat jarní únavu?

Jak na jarní únavu vyzrát a užít si jarní dny s plnou energii a dobrou náladou? 

 

Začněte den suchým kartáčováním a studenou sprchou

Suché kartáčování i otužování jsou výborné způsoby, jak podpořit cirkulaci krve a přirozeně organismus nabudit. Tato ranní rutina vám spolehlivě dodá energii a připraví vás na nový den lépe než hrnek kávy. 

  • Pro suché kartáčování zvolte kartáč s přírodními štětinami
  • Vlezte si do sprchy a dříve než zapnete vodu, tělo “vykartáčujte” - začněte u kotníku a provádějte dlouhé, rovné tahy vždy směrem k srdci
  • Kartáčujte tělo cca 5 minut (na kartáč příliš netlačte) a poté mu dopřejte krátkou studenou sprchu - začít můžete vlažnou vodou a teplotu postupně snižovat
  • Na závěr tělo ideálně namažte tělovým mlékem nebo krémem, který se snadno vstřebává

 

  

Buďte přes den co nejvíce na denním světle

Pokud je to možné, snažte se každý den pobýt co nejdéle na denním světle a čerstvém vzduchu. Pozvednete tak svou energii i náladu během dne a v noci se vám bude snadněji usínat. 

Podpořte kvalitu spánku

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je základ. Pokud se vám večer nedaří usnout, nebo se ráno budíte polámaní a bez energie, zkuste:

  • chodit spát a vstávat ve stejný čas každý den
  • snížit na noc teplotu v místnosti a před spaním vyvětrat
  • co nejvíc ložnici zatemnit žaluziemi a závěsy
  • vypnout alespoň hodinu před spaním jakékoliv obrazovky (mobil, televizi, počítač)
  • zapnout na noc aromalampu se zklidňujícími éterickými oleji nebo ložnici provonět aromaterapeutickou mlhou
  • věnovat před spaním pár minut jemnému protažení těla, meditaci nebo dechovým technikám
  • zařadit do stravy doplňky s DBC (čti obráceně) olejem

 

 

Doplňte potřebné živiny

Kromě nedostatku vitamínu D může únavu způsobovat také nedostatek dalších vitamínů a minerálů v našem jídelníčku. Navyšte proto příjem:

  • vitamínu B2, B3, B6 a B12 (játra, ryby, vejce, mléčné výrobky) 
  • vitamínu C (kysané zelí, citrusy, paprika, brokolice, růžičková kapusta, brambory, šípky)
  • železa (červené maso, vejce, fazole, cizrna, čočka, špenát)
  • hořčíku (dýňová semínka, chia semínka, mandle, kešu, arašídy, brambory, rýže)

 

Věnujte pozornost svým emocím

Chronický stres oslabuje celý náš organismus. Pokud se dlouho necítíme dobře po duševní stránce, může dojít až k tzv. emočnímu vyčerpání. To s sebou přináší pocity úzkosti, deprese či apatie a může se projevovat i ve fyzické rovině - zvýšenou únavou, bolestmi hlavy a napětím nebo bolestí svalů. 

Pokud se cítíte fyzicky unavení, nezapomeňte proto věnovat o to víc pozornosti i svému duševnímu rozpoložení. Vyhraďte si každý den čas na odpočinek a sami na sebe, řekněte si o pomoc, odpojte se od sociálních sítí. Udělejte jakékoliv kroky, které vám pomohou zmírnit vnitřní tlak a překonat nepříjemné, vyčerpávající emoce.