Cyklus kůže aneb jak pleť vrátit zpátky do rovnováhy

Podobně jako příroda prochází 4 ročními obdobími, i naše pokožka neustále prochází opakujícím se cyklem. Kožní buňky odumírají a jsou nahrazovány novými, což zajišťuje zdravý, mladistvý vzhled kůže. Ne vždy ale k obnově kůže dochází tak, jak by mělo. Co dělat, když regenerace kůže probíhá déle, než by měla? A jak můžeme obnovu kůže vědomě podpořit svými každodenními návyky?

mrika-selimi-fqXaYrx9Ky8-unsplash

 

3 vrstvy kůže a jejich role

Epidermis = pokožka

Nejsvrchnější a zároveň nejtenčí vrstvu kůže tvoří epidermis = pokožka. Má za úkol chránit hlubší vrstvy kůže přes vlivy z vnějšího prostředí (nečistoty z ovzduší, toxiny, bakterie) a bránit ztrátě vody. 

Buňky, které pokožku tvoří, se nazývají keratinocyty. Jsou produkované v nejspodnější vrstvě epidermis a posouvají se směrem k povrchu, přičemž celý tento proces trvá zhruba 3-4 týdny. S přibývajícím věkem se však proces regenerace zpomaluje, a proto i hojení nedokonalostí nebo drobných ranek trvá déle. 

Pokožka je pokryta hydrolipidickým filmem, který uzamyká hydrataci v kůži a brání pronikání bakterií a plísní. Při nadměrném čištění pleti, zejména nešetrnou kosmetikou s obsahem syntetických tenzidů nebo alkoholu, může dojít k narušení této ochranné vrstvy. Pokožka je poté citlivější k vnějším vlivům, snadno se podráždí a může docházet k jejímu vysoušení, nebo naopak nadměrnému maštění.

Dermis = škára

Další vrstvu tvoří dermis = škára. Hlavními stavebními složkami škáry jsou vlákna kolagenu a elastinu, která zajišťují pevnost a pružnost kůže. S přibývajícím věkem tělo produkuje menší množství těchto stavebních proteinů, dermis se ztenčuje, a dochází tak k ochabnutí kůže a vzniku vrásek.

Dermis obsahuje také krevní vlásečnice, které vyživují pokožku, a nervová zakončení, díky kterým dokážeme vnímat teplo, chlad a bolest.

Subcutis (podkoží)

Nejspodnější vrstvou je podkoží, vrstva složená převážně z tukových buněk a krevních cév. Podkoží uchovává energii a působí jako izolační vrstva vůči ztrátě tepla. 



Jak můžeme obnovu kůže ovlivnit?

 
Zpomalte stárnutí kůže

Přibývající věk a s ním spojené hormonální změny (zejména u žen) se na kůži neprojevují jen zvýšeným výskytem vrásek. Kůže také ztrácí svou pevnost a elasticitu, pomaleji se hojí a snadněji u ní dochází k nadměrnému vysoušení. 

Jedním ze způsobů, jak můžeme obnovu kůže podpořit, je zabránit předčasnému stárnutí. 

To znamená mimo jiné:

  • zvýšit příjem antioxidantů v jídelníčku (např. bobulové ovoce, listová zelenina, olivový olej, avokádo, zelený čaj)
  • chránit pokožku před slunečními paprsky 
  • nechodit spát s neodlíčenou pletí
  • zařadit do pravidelné péče kosmetiku s obsahem vitamínu C, niacinu, kyseliny hyaluronové, kyseliny salicylové, ceramidů apod.

 

 

kalos-skincare-TV94u7ziL1A-unsplashDbejte na kvalitu spánku

Zatímco my spíme, v kůži probíhají důležité obnovující procesy. Zvyšuje se prokrvení kůže, dochází k přestavbě kolagenu a minimalizaci negativních vnějších vlivů, kterým byla kůže přes den vystavená.

Nedostatečný nebo nekvalitní spánek narušuje celý proces regeneraci, urychluje stárnutí kůže, vede ke vzniku vrásek a nerovnoměrné pigmentace i ke zhoršení stávajících kožních onemocnění (např. akné, ekzém apod.).

Jak se vyspat do krásy?

  • Snažte se chodit spát i vstávat každý den ve stejnou hodinu
  • Nedívejte se před spaním do obrazovek a nepracujte dlouho do noci
  • V ložnici na noc snižte teplotu, vyvětrejte a místnost co nejvíc zatemněte
  • Použijte zklidňující éterický olej nebo aromaterapeutickou mlhu pro rychlejší usínání
  • Před spaním vždy pleť důkladně odličte a očistěte

 

Používejte správnou čisticí kosmetiku

Pro správnou funkci potřebuje kožní bariéra optimálně kyselé prostředí. Kosmetika s nevhodným pH může kožní bariéru oslabovat a činit kůži citlivější k nepříznivým vlivům okolí. Snadněji poté dochází k podráždění, vyrážkám, infekcím a zánětům. Pro mytí obličeje jsou proto velmi nevhodná například běžně prodávaná tuhá mýdla, která mívají velmi vysoké pH.  

TIP: Olejové čištění

Metoda olejového čištění pleť spolehlivě odličí, zbaví nečistot a zanechá ji příjemně zklidněnou a hebkou na dotek. Pravidelné čištění touto metodou zároveň pleť vrací zpět do zdravé rovnováhy. Vyrovnává tvorbu kožního mazu, zabraňuje vysoušení a ztrátě hydratace, předchází ucpávání pórů, vzniku akné i projevům předčasného stárnutí.

Jak na to?

  • Na navlhčenou pleť naneste trochu čisticího oleje nebo balzámu
  • Krouživými pohyby pokožku masírujte a nechte olej, ať na sebe nabalí veškeré nečistoty
  • Poté namočte ručník nebo žínku v teplé vodě a jemně zbytky oleje setřete