Sebeláska není sobectví: Jak podpořit vztah k sobě samému?

Zdravý vztah k sobě samým nám umožňuje navazovat další zdravé vztahy, plnit si své sny a žít spokojený a naplněný život. Jak svou sebelásku posílit a začít se mít rád takoví, jaký jsem?

content-pixie-2V5PJgGqyts-unsplash

Nespojujte svou sebehodnotu s výsledky

Každý z nás zažívá chvíle, kdy jsme nahoře a chvíle, kdy jsme dole. Ne vždy vše vychází podle plánu a očekávání, která na sebe mám my sami nebo naše okolí. To, že se nám zrovna nedaří, by ale nemělo nijak narušit náš vztah k sobě samým. 

Lásku, respekt a uznání (od druhých i od sebe sama) si zasloužíme jen proto, že jsme. Nemusíme dosahovat žádných velkých ani malých cílů, nemusíme být nejchytřejší, nejúspěšnější, nejkrásnější. Stačí, že dýcháme a tluče nám srdce - stačí, že jsme. 

 

Dovolte si dělat chyby

Představte si svého nejlepšího kamaráda nebo kamarádku - reálného nebo imaginárního. Jak reaguje, co říká a jak se k vám chová, když uděláte chybu? Když se vám něco povede nebo něco pokazíte? A teď tuto reakci srovnejte s tím, jak v podobných situacích reagujte vy sami. Nadáváte si? Vyčítáte si to? Cítíte se neschopně? 

Zkuste být i v podobných chvílích sami sobě nejlepšími přáteli. Přestaňte k tobě být tolik kritičtí, dovolte si občas šlápnout vedle a chybu napravit se zdviženou hlavou.

 

Naučte se říkat ne

Důležitou součástí zdravého vztahu k sobě samému, jsou zdravé hranice. Pokud si vážíme sami sebe a respektujeme svoje potřeby, není možné na všechno neustále kývat a snažit se všem vyhovět i za cenu potlačení sebe sama. 

Chraňte si své hranice, a pokud je vám něco nepříjemné, nemáte na to dost energie, nebo máte už jiné plány, odvažte se říct ne. 

 

Omezte sociální sítě

Sociální sítě jsou místem, kde můžeme najít zajímavé lidi i projekty, kde se můžeme seznamovat, inspirovat, vzdělávat i bavit. Vše má ale svoji míru a pokud na sociálních sítích trávíme příliš času, můžou mít na náš život spíš negativní efekt. 

To, co lidé na sociálních sítích sdílí, je totiž jen maličký střípek jejich reality. Zachycují často jen ty hezké, zajímavé momenty, které si chtějí zapamatovat, a které mají potenciál posbírat virtuální srdíčka. Velká část jejich života ale zůstává skrytá. 

Z pohledu zvenku to však může vypadat, že takhle vypadá každá minuta jejich dne. Že sbírají samé neuvěřitelné zážitky, že jsou neodolatelně krásní, šťastní a jejich život je prostě pohádka. Když takové lidi sledujeme dlouhodobě, najednou v nás můžou začít klíčit pochyby. O tom, jestli je náš život dostatečně zajímavý a zábavný a jestli jsme dostateční my sami.

Co si ale v těchto chvílích neuvědomujeme, jsou právě skryté části příběhů na sociálních sítích. Možná že dokonalou zamilovanou fotku následovala nepříjemná hádka. Možná že sluncem zalitá fotka byla pořízená minutu před tím, než začalo pršet. Možná že úchvatná snídaně v posteli vyžadovala hodiny aranžování, focení a následných úprav. A možná že život za fotkami těchto lidí není o nic zajímavější nebo šťastnější než ten náš. 

darius-bashar-DM43UEwenRA-unsplash

 

Dělejte víc věcí jen tak pro radost

Ne každá aktivita musí mít cíl. Ne vším, co děláme, musíme dosahovat nějakých výsledků. Vytvořte ve svém životě víc prostoru na věci, které děláte rádi jen tak, protože je vám při nich dobře. Může to být procházka v přírodě, tanec, kreslení, čtení nebo třeba hraní deskových her. Najděte aktivity, u kterých můžete vypnout a užívat si samotný proces, a vytvořte pro ně ve svém životě víc prostoru.

 

Dopřejte si pauzu

Tak jako stroje potřebují dobít baterku, aby mohli dál pokračovat v práci, musíme se dobíjet i my. Pokud si prostor na odpočinek a dočerpání sil nenajdeme, nakonec nás něco zastaví - obvykle naše vlastní tělo v podobě nemoci. 

Nebuďte na sebe proto tolik příšní a nesnažte se fungovat jako perpetum mobile. Vyhraďte si každý den čas na odpočinek a relaxaci - i kdyby to mělo být jen pár minut. Můžete si třeba…

  • vlézt do postele s oblíbenou knížkou
  • pustit zajímavý film
  • připravit si voňavou koupel
  • zrelaxovat tělo s pomocí aromaterapie
  • dopřát si masáž 
  • zajít do sauny nebo wellness