Toxické parfémy: Pozor na to, co vdechujete

Parfémy mají v kosmetice svou nenahraditelnou roli už od dávných dob. Kromě toho, že přebíjí nežádoucí zápach dokážou konkrétní vůně také pozvednout naši náladu, dodat nám energii a odvahu nebo dokonce působit jako afrodiziakum. Víte ale, co se za vaší oblíbenou vůní skrývá?

Co s námi dělá vůně

Cestování časem

Čichová paměť je natolik silná, že stačí aby kolem nás prolétla povědomá vůně a už zase sedíme na chatě u babičky nebo relaxujeme na pláži na letní dovolené. Ze všech smyslů je čich nejstarší a přestože mu nebylo donedávna věnováno moc pozornosti, jeho unikátnost je velmi zajímavá. Je totiž propojený s centrem v našem mozku, ve kterém si uchováváme vzpomínky.

Vůně pro psychickou rovnováhu

Vůně ovlivňují také naše emoce a naše psychické rozpoložení. Dokážou zlepšit naši náladu, zmírnit stres a dostat nás do stavu dokonalého uvolnění. Zatímco některá aromata mají stimulující účinky, zvyšují naši energii a ostražitost, jiné naše tělo i mysl zklidňují, zpomalují a připravují například na klidný spánek nebo hlubokou meditaci.

Sexuální přitažlivost

Vůně hrají roli i při volbě našeho partnera. Jaká vůně konkrétně nás přitahuje je přitom ovlivněno geneticky i našim kulturním a sociálním pozadím. Některé konkrétní vonné látky dokonce cílí na centrum v mozku, které vylučuje sexuální hormony a působí tak skutečně jako afrodiziakum. Patří mezi ně například esenciální olej z vetiveru, ylang ylang, skořice, vanilka, růže nebo pačuli.

7057

Pozor na to, co vdechujete

Většina pafémů a parfémových vod, které běžně koupíte, sice hezky voní, ale kromě příjemné vůně mohou přinášet řadu nežádoucích vedlejších účinků. Řada vědeckých studií prokázala, že ingredience v konvenčních parfémech se často řadí mezi alergeny, hormonální disruptory, neurotoxiny, karcinogeny a spouštěče astmatu. U citlivých jedinců mohou způsobovat bolesti hlavy, migrény, závratě, dušnost, záněty dutin, vyrážky a podráždění kůže. Kromě toho mohou z dlouhodobého hlediska vést k závažnějším zdravotním problémům, jak je.:

  • poškození nervové soustavy
  • narušení činnosti hormonální soustavy (mohou narušovat funkci metabolismu, štítné žlázy, pohlavních hormonů)
  • poškození vnitřních orgánů
  • poruchy respirační soustavy
  • zvýšené riziko rakoviny
  • podráždění sliznic
  • narušení zdravého vývoje plodu v těhotenství

Hlavním důvodem, proč některé toxické látky zůstávají stále legální pro použití v kosmetice, je ten, že je není jak vypátrat. Podle zákona nejsou výrobci povinni vonné složky do složení jednotlivě vypisovat, aby se zachovalo prodejní tajemství. Jednoduše je tak všechny na štítku šikovně schovají pod slovo "perfume", "aroma" nebo "fragrance" a zákazníci tak vlastně netuší, co společně s vůní vdechují. Tohle slovo přitom může zahrnovat až 400 různých ingrediencí, mezi kterými lze najít i řad látek, potenciálně škodlivých pro lidské zdraví a současně toxických pro životní prostředí (častou surovin pro tyto vonné látky je např. ropa a ropné deriváty) .

Mezi toxické látky, které se v parfémech dodnes používají, patří například aceton, benzaldehyd, benzyl acetate, benzyl alcohol, kafr, ethanol, ethyl-acetát, dichlormethan nebo ftaláty.

Přírodní vonné látky

Konvenční parfémy často přírodní vonné látky, kterými si chlubí na obalu (různé květy, bylinky, vanilku apod.) nevidí ani z rychlíku. Od začátku do konce jsou vyrobené v laboratoři za použití syntetických alternativ, které jsou levnější a nabízí širší "portfolio" možných vůní a jejich kombinací.

S narůstajícím zájmem zákazníků o to, z čeho je jejich kosmetika skutečně vyrobená a odkud jednotlivé ingredience pochází, ale přichází další a další značky, které nabízí čistě přírodní alternativy. V naší nabídce najdete například olejové parfémy a parfémové vody od české značky Alma, Nobilis Tilia, Saloos nebo slovenské Dulcia Natural.

Vůně v těchto parfémech pochází výhradně z rostlinných výtažků a esenciálních olejů, připravených šetrnou destilací vonných rostlin.

Naše tipy:

DULCIA NATURAL Olejový parfém Zmyselná

Srdce parfém se základem kokosového oleje je složeno z jemné vanilky, vášnivé vůně ylang-ylang, šalvěje a růžového dřeva. Probouzí vášeň a ženskost, otevírá srdce a probouzí lásku k sobě samé.

ALMA Přírodní olejový parfém Láska

Olejovému parfému ALMA vládne vůně růže damašské. Ta je odjakživa spojovaná s ženskou energií, láskou, jemností a romantikou. Otevírá srdeční čakru, rozhání tíživé myšlenky a působí jako přírodní antidepresivum. Zmírňuje stres, pomáhá při nespavosti a ulevuje od menstruačních křečí a projevů premenstruačního syndromu.

NOBILIS TILIA Přírodní parfémová voda Srdcem

Parfémová voda od Nobilis Tilia spojuje vůni svěžích citrusových plodů, lípy a lučních bylin. Vrací její nositelku do přítomného okamžiku, probouzí všechny smysly a pomáhá dostat se do stavu vnitřní harmonie.