Bio herbář: Vanilka

Vanilkové rohlíčky, vanilková zmrzlina, vanilkový pudink... už se vám sbíhají sliny? A víte, že vanilka nejen krásně voní a dodává tu správnou chuť našim oblíbeným dezertům - ale má také mnoho pozitivních účinků na naše fyzické zdraví i na naši psychiku? 

vanilla-2519484_1920Vanilka v průběhu historie

Vanilka pochází z oblasti Střední a Jižní ameriky a Karibiku. S jejím pěstováním začali Totonakové - indiánské etnikum žijící na pobřeží Mexického zálivu. Její jemnou, nasládlou chuť si zamilovali pro ochucování horké čokolády i cigaret. 

Na začátku 16. století španělští kolonizátoři přivezli vanilku do Evropy. Začala se tak pěstovat v botanických zahradách ve Anglii a Francii, ale pořádnou chvíli se nedařilo z rostliny získat slavná semena. Až o více než 200 let později belgický zahradník Charles Morren přišel s tím, že přirozeným opylovačem vanilky je včela rodu Melipona - hmyz, který se v Evropě nevyskytoval. 

S novou metodou opylování nakonec v 19. století přišel 12letý chlapec Edmond Albius, žijící v otroctví na ostrově Réunion. Jeho technika ručního opylování se rozšířila na Madagaskar a další sousední ostrovy, až ji nakonec začali používat a stále dodnes používají po celém světě.

V současnosti je největším producentem vanilky Madagaskar a Indonésie a bourbonská (madagaskarská) vanilka je považovaná nejlepší na světě. Populární je také vanilky z Tahity a Mexika, která má jemnější chuť a prodává se za nižší cenu. 

Pravá vs. syntetická vanilka

Dumali jste někdy nad tím, proč jsou samotné vanilkové lusky tak drahé, když se vanilka jako dochucovadlo přidává snad do všech sladkostí, i těch nejlevnějších? Není totiž vanilka jako vanilka. Zhruba 95% vanilkového aromatu ve všech produktech od potravin, přes svíčky až po parfémy, je syntetického původu. Namísto extraktu z pravé vanilky se často používá etylvanilín, chemická látka vyrobená z uhelného dehtu. 

Důvod je prostý: Je to levnější. Vanilka totiž patří mezi nejdražší koření na světě a pro trošku vzácného prášku je třeba obrovské množství vanilkových lusků.

Vanilka a její vliv na zdraví

Charakteristické aroma vanilce propůjčuje látka zvaná hydroxybenzaldehyd, která má přirozeně antidepresivní účinky a z vanilky tak činí přírodního pomocníka při chronickém stresu, vnitřním napětí i špatné náladě

Vanilka má zklidňující, hřejivé, uzemňující vlastnosti. Navozuje stav naprostého uvolnění a je proto hojně používaná v koupelových solích, sprchových gelech, ale taky svíčkách nebo masážních olejích.

Molekulární struktura vanilky je podobná lidským feromonům. Působí proto jako afrodiziakum a stimuluje zvýšené množství testosteronu a estrogenu.

Lehce sedativní účinky vanilky pomáhají také navozovat klidný spánek a uvolňovat napětí z těla a mysli. Tak abyste večer zavřeli oči a hned se mohli ponořit do říše snů. Vanilkový esenciální olej vám pomůže rychleji usnout a spát déle, tvrději, aniž byste se čímkoliv rušili. 

Vanilka pro zdraví

  • Působí proti škodlivým bakterií e. coli a listeria
  • Má protizánětlivé účinky
  • Působí jako antioxidant (chrání tělo před účinkem volných radikálů)
  • Ulevuje od projevů PMS - zmírňuje nadýmání, křeče a nastoluje emoční rovnováhu
  • Zvyšuje libido
  • Chrání tělo před předčasným stárnutím a vznikem vážných onemocnění jako je rakovina, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba

Vanilka pro krásu

  • Působí protizánětlivě
  • Zklidňuje a hojí podrážděnou pleť
  • Mírní poškození pleti volnými radikály
  • Redukuje vrásky a stařecké skvrny
  • Urychluje hojení drobných ran
  • Předchází předčasnému padání vlasů