Šípkový olej: Olej mládí

Pro jeho léčivé schopnosti ho používali už staří Egypťané, Číňané a Mayové a díky svým účinkům v péči o pleť si vysloužil přezdívku “Olej mládí”. S jakými neduhy vám šípkový olej pomůže a jak ho začít používat?

robert-bahn--obJVOyxqj0-unsplash

Šípkový olej se vyrábí z plodů a semen růže šípkové (rosa canina). Obsahuje obrovské množství vitamínů a esenciálních mastných kyselin, prospěšné pro fungování celého organismu. Své využití tak našel při léčbě žaludečních obtíží, pro zmírnění bolestí svalů a kloubů, i v péči o pleť. V 80. letech vědecké studie poukázaly také na léčivé schopnosti šípkového oleje pro mnoho chronických kožních onemocnění a pro péči zejména o citlivou a zralou pokožku.

Účinné látky

Vitamín C

Šípky mají velké množství vitamínu C, antioxidantu, který je nezbytný pro správnou funkci našeho imunitního systému a pro syntézu kolagenu, který udržuje pevnost a vitalitu naší pokožky. Šípky mají ve skutečnosti vyšší obsah vitamínu C než citrusy, po kterých kvůli tomuto vitamínu často saháme. Navíc jsou oproti citrusům přirozenější pro naše tělo, protože běžně rostou v našich podmínkách a jsou tak vhodné i v zimě, kdy citrusy tělo vnitřně ochlazují. 

Vitamín A

Vitamín A pomáhá pleti bojovat proti nepříznivým vlivům slunečního záření a chrání pleť před předčasným stárnutím. Vyhlazuje jemné vrásky, zmírňuje hyperpigmentaci a pomáhá při léčbě mírného i středně vážného stupně akné

Lykopen

Lykopen je antioxidant, který pleť chrání před volnými radikály. Ty v našem těle vznikají v důsledku UV záření, nevhodné stravy, kouření, smogu a dalších faktorů. Dodává pleti hebkost, vláčnost a mladistvý vzhled.

 

sipkovy-nobilisEsenciální mastné kyseliny

Kyselina linolová 

Kyselina linolová má protizánětlivé vlastnosti, redukuje zánětlivá onemocnění kůže, a je proto prospěšná například v péči o aknózní pleť. Výrazně napomáhá při hojení jizev, zklidňuje podráždění a zabraňuje také vysoušení pokožky i vlasů. Je nepostradatelným stavebním prvkem ceramidů, které tvoří 50 % naší kožní bariéry a chrání naši pokožku před negativními vlivy vnějšího okolí.

Kyselina olejová 

Kyselina olejová pleť udržuje vláčnou a zdravě rozjasněnou. Redukuje projevy stárnutí (vrásky, jemné linky), podporuje funkci imunitního systému a zlepšuje kvalitu vlasů. Stimuluje jejich růst, posiluje vlasová vlákna a pomáhá zbavovat lupů. Kromě toho má také příznivý vliv na ztuhlé a bolavé klouby a předchází u nich vzniku zánětů.

Kyselina palmitová 

Kyselina palmitová změkčuje a vyhlazuje pleť, zabraňuje ztrátě hydratace a nadměrného vysoušení. Je proto prospěšná pro suchou, šupinatou pleť i pro pleť s projevy ekzému nebo psoriázy.

Kyselina stearová

Kyselina stearová - podporuje funkci kožní bariéry, poskytuje pokožce ochranu před vysoušením a před podrážděním vlivem vnějších faktorů. Je vhodná také pro péči o vlasy, které změkčuje a vyhlazuje, aniž by zanechávala nepříjemný pocit mastnoty. 

8 důvodu, proč do péče zařadit šípkový olej

  1. Pomáhá hydrataci - díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin šípkový olej podporuje přirozenou kožní bariéru a zabraňuje ztrátě hydratace.
  2. Jde o tzv. “suchý olej” - snadno se vstřebává a nezanechává na pleti mastný film
  3. Sjednocuje pleť s hyperpigmentací - ať už je způsobená nadměrným opalováním, hormonálními změnami (např. v těhotenství nebo během menopauzy) nebo prodělaným akné
  4. Vyhlazuje jizvy - šípkový olej má výjimečné schopnosti pro hojení drobných zranění a zánětů a současně působí jako velmi efektivní péče pro vyhlazení a zjemnění vzniknutých jizev
  5. Zpomaluje stárnutí kůže - obsahuje přírodní antioxidanty, které redukují negativní vliv UV záření a redukují už existující projevy stárnutí
  6. Rozjasňuje pleť - obsažené vitamíny podporují obnovu kožních buněk a dodávají mdlé pleti zpátky zdravou jiskru
  7. Zpevňuje pleť - podporuje tvorbu kolagenu, nezbytného pro pevnost a elasticitu pleti
  8. Hojí záněty - redukuje zánětlivé procesy v kůži a zmírňuje podráždění pleti při akné, růžovce, ekzému a psoriáze