Šamponem to nekončí

Péče o vlasy není zdaleka jen o správné volbě šamponu. Každý den jsou totiž naše vlasy vystavené mnoha vnějším faktorům, které mohou způsobovat jejich vysoušení, oslabení a lámání, a proto si zaslouží komplexní péči. Jak ale svou vlasovou kosmetickou rutinu poskládat a na co nezapomenout?

alina-kovalchuk-BdrUHhkPA0M-unsplash

Kondicionér

Kondicionér hraje v péči o vlasy podobnou roli jako má tonikum v péči o pleť. Tak jako tonikum po čištění pleť zklidňuje, zbavuje podráždění a podporuje hydrataci, kondicionér po mytí zceluje a vyhlazuje vlasová vlákna, brání ztrátě hydratace a zanechává je hebké a lesklé.

Aby mohl kondicionér vlasům doručit všechny požadované účinky, je potřeba ho správně používat. Po mytí šamponem proto vlasy vždy jemně (!) vymačkejte, aby nebyly plné vody a aktivní látky z kondicionéru se mohly lépe vstřebat. Poté naneste kondicionér a nechte ho alespoň 1-2 minuty působit (pokud máte čas, nechte ho na vlasech klidně i 5 minut) a poté pečlivě vymyjte.

Při volbě kondicionéru vždy raději nakoukněte do složení i v případě, že obal láká nápisy "přírodní" nebo "bio". Velmi často totiž vyhlazující efekt v kondicinérech způsobují silikony a jsou přidávané i do produktů, které jinak obsahují prospěšné přírodní látky. Silikony vlasům dodávají hebkost a lesk, zbavují je součků a uzamykají v nich hydrataci. To vše zní vlastně skvěle - bohužel má ale používání silikonů i druhou stránku.

Ochranná vrstva, kterou slikony vytváří okolo vlasových vláken může bránit pronikání dalších nutrientů hlouběji do vlasových folikulů. Dlouhodobé používání kosmetiky se silikony navíc vlasy zatěžuje, oslabuje, způsobuje ztrátu objemu a větší lámavost. Silikony navíc nejde z vlasů jen tak vymýt a často je potom zapotřebí použít další chemické látky, které silikony odstraní, ale zároveň mohou přispět dalšímu poškození vlasů.

im-kondis

 

TIP:  i+m Naturkosmetik Kondicionér pro objem s pšeničnými klíčky

  • Posiluje vlasovou strukturu
  • Hydratuje pokožku hlavy
  • Zabraňuje vysoušení vlasů
  • Zvětšuje objem vlasů

 

 

nobilis-kondicioner

TIP: NOBILIS TILIA Výživný balzám na vlasy

  • Vhodný pro lámavé, slabé vlasy
  • Chrání, regeneruje
  • Má antibakteriální účinky
  • Zklidňuje pokožku hlavy

 

 

Vlasové oleje

Rostlinné oleje vlasům dodávají extra výživu, uzamykají uvnitř vlasu hydrataci a pomáhají vlasy posilovat a regenerovat. Použít je můžete 3 způsoby:

  • Hned po mytíPo mytí šamponem a kondicionérem vlasy jemně vysušte ručníkem a fénem (za použití přiměřeného tepla) a poté do ještě trochu vlhkých vlasů naneste pár kapek oleje nebo olejové směsi
  • Jako ochranný sprejNalijte si olej nebo olejovou směs do lahvičky se sprejem a přestříkejte suché nebo vlhké vlasy kdykoliv během dne. Vhodné je sprej použít jako ochranu
    • před teplem při stylingu (žehlení, kulmování)
    • před tím, než vyrazíte někam na sluníčko
    • před plaváním ve slané vodě nebo v chlorovaném bazénu
    • před dlouhou cestou klimatizovaným letadlem/autem (suchý vzduch vysušuje pleť i vlasy)
  • Jako masku Naneste olej po celé délce vlasů, pročeště je širokým hřebenem (aby olej obalil rovnoměrně všechny vlasy) a zabalte vlasy do ručníku. Nechte olejovou masku alespoň 10 minut a poté pečlivě smyjte za použití vašeho běžného šamponu a krému. Pokud můžete, stáhněte si vlasy do volného culíku nebo copu, položte si ručník na polštář a nechte masku působit přes noc, zatímco spíte. Ráno olej vymyjte a vlasy šetrně vysušte.

inlight 

TIP: INLIGHT Bio elixír na vlasy

  • Dodává vlasům bohatou výživu
  • Zbavuje krepatění
  • Usnadňuje rozčesávání
  • Vrací vlasům zdravý lesk

 

 

Jaké oleje se hodí pro péči o vlasy?

  • Bambucké máslo - obsahuje velké množství vitamínu A a E a esenciální mastné kyseliny, které vlasům dodávají zdraví lesk. Zjemňuje a vyhlazuje vlasová vlákna, zceluje roztřepené konečky a předchází lámání vlasů. Díky svým nekomedogenním vlastnostem pečuje také o pokožku hlavy, aniž by ucpávalo kožní póry.
  • Arganový olej - zdroj antioxidantů, esenciálních mastných kyselin a vitamínu E. Posiluje vlasové folikuly, zlepšuje elasticitu vlasů, urychluje růst pevných a zdravých vlasů. Obsažené antioxidanty chrání vlasy před oxidačním poškozením a blednutí barvy u barvených vlasů.
  • Avokádový olej - velmi bohatý na kyselinu olejovou a mononasycené mastné kyseliny, díky čemuž dokáže pronikat hluboko do vlasového vlákna. Vlasy hloubkově vyživuje, předchází jejich lámání a stará se o zdravou pokožku hlavy.

Vlasové masky

Masky jsou výbornou příležitostí, jak vlasům dodat chybějící živiny a okamžitě zlepšit jejich celkový vzhled. Obecně masky pomáhají vlasům vrátit ztracený lesk, dodávají jim chybějící hydrataci, vyrovnávají pokožku hlavy a chrání vlasy před environmentálními faktory jako je sluneční záření nebo suchý vzduch. V současné době najdete na trhu hromadu různých masek pro všechny typy vlasů, které vám pomůžou od jakéhokoliv neduhu, na který si vzpomenete.

oste

 

TIP: Osté kokosové maska Extra kokos

Kokosová maska Osté podporuje tvorbu přirozeného keratinu, oživuje vlasové pigmenty a rozjasňuje tak přirozenou barvu vlasů. Esenciální mastné kyseliny, vitaminy E, K a železo podporují zdravý růst vlasů a patentovaná formule ze zrnek rýže, která vlasům poskytuje ochranný štít před negativními vlivy okolí.

 

 

Jíly

Pokud v kosmetice rádi experimentujete, můžete si vlasovou masku také sami připravit z přírodních jílů ve spojení s květovými vodami, rostlinnými a esenciálními oleji nebo dalšími ingrediencemi jako je med nebo gel z aloe vera.

  • Rhassoul - dodává vlasům pevnost, objem a lesk. Zbavuje pokožku hlavy odumřelých kožních buněk a nadměrného kožního mazu. Uvolňuje ucpané kožní póry, odstraňuje lupy, šupinky a nepříjemné pupínky ve vlasech.
  • Zelený jíl - absorbuje nadbytečný kožní maz, pročišťuje a detoxikuje pokožku hlavy. Pomáhá proti mastným lupům a je vhodný jako péče před barvením vlasů přírodní barvou.
  • Bílý jíl - vhodný zejména pro suchou a citlivou pokožku hlavy a suché vlasy. Šetrně čistí vlasy a pokožku hlavy, aniž by je vysušoval, stimuluje cirkulaci krve, zklidňuje pokožku hlavy a podporuje tak růst vlasů. Současně vlasová vlákna posiluje a zlepšuje jich elasticitu.

Přírodní barvy

Barvení vlasů je obvykle spojované s poškozením vlasů, ztrátou zdravého objemu, lámání vlasů a třepení konečků. Velice ale záleží na tom, jakou barvu zvolíme. Tradičním přírodním barvivem je například henna, kterou pro barevní vlasů i kůže používali už Egyptští faraonové 1200 let před našim letopočtem. Henna má červený nádech, ale v dnešní době se běžně míchá s dalšími přírodními látkami, díky čemuž je možné docílit mnoha různých odstínů.

Kromě toho, že henna vlasy obarví, jim oproti syntetickým barvám poskytuje také velké množství živin, regeneruje je a podporuje jejich pevnost, lesk a elasticitu. Henna má antimikrobiální vlastnosti, díky čemuž zklidňuje pokožku hlavy, zbavuje ji lupů, podráždění, vyrážek a infekcí. Obsažené nutrienty pomáhají zachovávat přirozený pigment vlasů a předcházet předčasnému šednutí, způsobeného oxidačním stresem.