Bio herbář: Aloe vera

Přehnali jste to se sluníčkem a vaše pleť je zarudlá a bolavá? Nebo vám na obličeji vyskákaly nepříjemné pupínky zrovna v momentě, kdy se vám to nejmíň hodí? A nebo možná cítíte, že je vaše pleť mdlá a unavená a potřebovala by vzpruhu? Přizvěte do svého arzenálu přírodních pomocníků aloe vera.

lacey-williams-iqbk5e3evrc-unsplash

Na světe existuje zhruba 420 různých druhů aloe vera, nejčastěji pro péči o pleť je používaná odrůda aloe barbadensis Miller. Ta je oblíbenou ingrediencí všemožných krémů, šamponů, balzámů i hojivých mastiček a gelů pro poraněnou pokožku. Obsahuje 75 potenciálně aktivních látek, které přispívají vitalitě pleti. Mezi nimi:

  • Vitamín A - podporuje funkci imunitního systému, usnadňuje hojení pokožky a neutralizuje volné radikály, které urychlují stárnutí kůže
  • Vitamín C - podporuje tvorbu kolagenu v kůži, předchází předčasnému stárnutí, zmírňuje záněty a pomáhá sjednocovat pleť s nepřiměřenou pigmentací
  • Vitamín E - redukuje poškození pleti volnými radikály, zpomaluje její stárnutí, podporuje přirozenou obnovu kůže a posiluje ochrannou bariéru pokožky
  • Kyselina salicylová - šetrně pokožku zbavuje odumřelých kožních buněk, zbavuje zarudnutí a otoků, pomáhá při léčbě akné a urychluje hojení zanícené pokožky

  • Minerály (vápník, hořčík, chrom, měď, selenium, zinek a další) - podporují přirozené funkce kůže

 

8 způsobů, jak do každodenní péče zařadit aloe vera

Výživa bez pocitu mastnoty

Aloe Vera má lehkou konzistenci, díky které nezanechává na pleti mastný film. Současně oproti některým rostlinným olejům neucpává kožní póry, ale naopak je uvolňuje a pleť celkově zjemňuje a vyhlazuje. Kosmetika s aloe je tak vhodná pro každodenní péči pro všechny typy pleti včetně mastné a problematické.

 

Zklidnění pokožky po holení

Časté holení narušuje celkovou kvalitu pokožky. Kromě momentálního podráždění, začervenání nebo svědění může docházet k poškození přirozené ochranné bariéry kůže a tím k nadměrnému vysoušení a přecitlivělosti pokožky. 

Po holení je proto důležité pokožku vždy ošetřit vhodnou kosmetikou, která ji zklidní, zvláční a podpoří její přirozené funkce. 

Aloe díky obsaženým vitamínů, minerálům a dalším aktivním látkám pomáhá hojit drobná říznutí, podporue regeneraci pokožky a poskytuje jí intenzivní hydrataci.

dulcia-holeni

 

TIP: Dulcia Natural Balzám po holení  

  • Zklidňuje podrážděnou pokožku
  • Má příjemně chladivý efekt
  • Hojí drobné rány
  • Působí protizánětlivě
  • Předchází vyrážkám po holení

 

 

 

Spálení od slunce

Aloe vera využijete při letním opalování u bazénu i v zimě na horách, kdy zrádně ostré sluníčko na pleť neútočí o nic míň. Aloe má protizánětlivé vlastnosti a je proto jednou z oblíbených ingrediencí pro péči o pleť po opalování. Příjemně chladí, zbavuje začervenání a pomáhá pokožce obnovit její hydrataci. Současně je bohaté na antioxidanty a další minerály, které urychlují proces hojení a zbavují bolesti.

poopalovaci-mleko

 

 TIP: ECO COSMETICS Mléko po opalování BIO 

  • Ochlazuje a osvěžuje pleť
  • Zbavuje začervenání a nepříjemného pocitu pálení
  • Podporuje přirozenou regeneraci pokožky
  • Hloubkově ji hydratuje

 

 

 

Ochrana před stárnutím pleti

Přestože aloe vera nezbavuje existujících vrásek, pomáhá předcházet jejich prohlubování a působí preventivně proti předčasnému stárnutí kůže. Stimuluje fibroblasty v kůži, které produkují kolagen a elastin - látky, které pleť udržují pevnou a pružnou a díky vysokému obsahu antioxidantů pokožku chrání před oxidačním poškozením (způsobené vlivem UV záření, smogu apod.).

Obsažené enzymy v aloe vera také působí jako jemný exfoliant, pleť šetrně zbavují odumřelých kožních buněk a zanechávají ji hebkou a jemnou.      

 

Úleva od chronických kožních problémů

Zvláčňující efekt ale vera ulevuje od suché, svědivé pokožky, která provází ekzém a psoriázu. Pomáhá také proti seboreické dermatitidě - nepříjemnému onemocnění pokožky hlavy, na které se tvoří drobné pupínky, ucpávají se kožní póry a hlava potom stále svědí.  

Velmi efektivní je také pro zanícenou aknózní pleť. Okamžitě zklidňuje zarudnutí a podráždění a redukuje zánětlivé procesy v kůži. Pleť jemně zbavuje nečistot, uvolňuje ucpané kožní póry a díky svým antimikrobiálním schopnostem pomáhá hojit existující pupínky, aniž by pleť vysušovalo kůži. Navíc díky obsahu vítamínu C stimuluje produkci kolagenu a pomáhá pleť zbavovat pigmentových skvrn po prodělaném akné.  

7177_alma-ochrance-antimikrobialni-sprej-na-ruce-s-alkoholem-a-aloe-vera-50-ml_1Regenerace suché pleti

Zatímco mastnou pleť zbytečně nezatěžuje, předchází ucpávání pórů a vzniku pupínků, suchou pleť krásně vyživuje, zjemňuje a zbavuje hrubosti. Je velkým pomocníkem i v současné době plné dezinfekcí a nadměrného mytí rukou, které výrazně vysušuje pokožku. 

Do složení svého antimikrobiálního spreje tak aloe vera zařadila například česká značka ALMA. Ochránce obsahuje 70% alkoholu, který spolehlivě hubí viry a bakterie, ale díky obsahu aloe vera rukám poskytuje také hydrataci a výživu, takže vysušující efekt alkoholu dokonale vyvažuje. 

Léčba drobných poranění

Látky obsažené v aloe vera ničí škodlivé bakterie v ranách a zabraňují zanícení. Současně popdporuje tvobu kolagenu a urychluje tak zacelení rány a podle vědeckých studií až 8x urychluje tvorbu nových kožních buněk. Péče s aloe je tak vhodná pro hojení drobných poranění, např. říznutí nebo odřenin, a také při popáleninách 1. a 2. stupně. 

 

Pro zdravé vlasy

Aloe vera zlepšuje prokrvení pokožky hlavy, stimuluje růst vlasů a dodává vlasům mnoho potřbenýchh vitamínů a minerálů. Obsažené proteolytické enzymy obnovují odumřelé buňky na pokožce hlavy a zabraňují tak ucpávání pórů. Současně reguluje tvorbu kožního mazu, takže předchází jak přílišnému maštění, tak i vysoušení a svědění. Díky tomu předchází i tvorbě lupů.