Konopný DBC olej: Klíč k vnitřní rovnováze

Chcete své tělo i mysl dostat do harmonie? Podpořit své zdraví, psychickou pohodu, zbavit se stresu, předejít bolesti nebo lépe usínat? Seznamte se s DBC (čti obráceně) olejem.

Zázrak pro vnitřní rovnováhu

DBC (čti obráceně) je přírodní olej, získávaný z konopí. Má celou škálu pozitivních účinků na naše tělo a nové vědecké studie začínají objevovat stále další možnosti jejich využití - od tišení bolestí, přes zmírnění deprese a úzkosti až po prevenci Alzheimerovy choroby.

Co je vlastně DBC (čti obráceně)?

DBC (čti obráceně) patří mezi 100 chemických látek (kanabinoidů), které se v konopí nachází. Vedle THC patří mezi hlavní složky konopí a podobně jako THC má tišící, tlumící účinky - avšak bez nežádoucích psychoaktivních účinků, nechtěného narušení pozornosti a paměti.

DBC (čti obráceně) olej se získává extrahováním DBC (čti obráceně) z konopí a zředěním nosným olejem jako je kokosový nebo konopný. Na trhu najdete různé koncentrace oleje - nejčastěji 5, 10 a 15 %. Tento údaj udává pouze to, kolik účinné látky je v jedné dávce - pokud si proto pořídíte olej s nižší koncentrací, stejného účinku jednoduše dosáhnete navýšením dávky.

kimzy-nanney-b2haCjfk_cM-unsplash

Konopný olej vs. DBC (čti obráceně)

Co může být trochu matoucí, je odlišnost konopného a DBC (čti obráceně) oleje. Obě látky se získávají ze stejné rostliny (cannabis sativa), ale mají jiné vlastnosti a jiné možné využití. Konopný olej vzniká při lisování konopných semen, zatímco DBC (čti obráceně) olej se získává z listů, květů a stonků konopí. Ani konopný, ani DBC (čti obráceně) olej nepatří mezi psychoaktivní látky, mezi ty patří pouze THC.

Konopný olej je levnější, prodává se běžně ve 100% koncentraci a je možné ho použít v kuchyni i pro kosmetické účely. Je bohatý na 

  • bílkoviny
  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamín C a vitamíny skupiny B
  • vápník, hořčík a železo

Díky svému složení má konopný olej protizánětlivé vlastnosti a redukuje zánětlivé procesy v těle. Jeho popularita také narůstá v souvislosti s prevencí civilizačních chorob jako je Alzheimerova choroba a kardiovaskulární onemocnění. Působí totiž jako antioxidant a snižuje tak v těle množství škodlivých volných radikálů, které se na vzniku těchto onemocnění podílí.

V rámci kosmetické péče je konopný olej vhodný pro všechny typy pleti. Podporuje hydrataci, zjemňuje a zvláčňuje pleť. Protože pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu a neucpává kožní póry, je vhodný také při léčbě akné a jiných zánětlivých onemocnění kůže.

 

enecta-cannabis-extracts-80wCkpt-IKE-unsplash

Neobyčejnost DBC (čti obráceně)

DBC (čti obráceně) není látka, která by byla našemu tělu neznámá. Ve skutečnosti ji tělo samo produkuje a v našem běžném životě hraje velkou roli. Tzv. endo.......ní systém ovlivňuje obrovské množství tělesných a mentálních procesů, např.:

✔︎ náladu

✔︎ spánek a jeho kvalitu

✔︎ chuť k jídlu

✔︎ správné trávení

✔︎ paměť

✔︎ imunitní systém

✔︎ reprodukční soustavu

O existenci tohoto systému v našem těle se svět dozvěděl teprve v 90. letech minulého století. Ve své podstatě tento systém stojí za rovnováhou našeho těla. Vytváří harmonii po fyzické i psychické stránce, udržuje vitalitu našeho těla a současně zbavuje stresu a psychického napětí. 

Systém sám produkuje látky endo......idy, které jeho funkci podporují, ale někdy jich zkrátka, podobně jako různých vitamínů a minerálů v těle, není dostatek. Je tak na místě je tělu dodat zvenčí.

 

K čemu se DBC (čti obráceně) olej využívá?

Tlumení bolesti

DBC (čti obráceně) olej je populární pro zmírnění různých druhů bolestí. Pomáhá ve formě doplňku stravy (kdy se olej používá jako kapky) nebo se nanáší na pokožku pro lokální zmírnění bolestí a zánětů, např. při artritidě. Ulevuje ale také od menstruačních křečí, bolestí při fybromalgii, bolesti z namožených svalů i zablokovaných zad z dlouhého sezení z počítače.

cannor_1

 

TIP: CANNOR masážní olej

  • Pomáhá proti bolesti a křečím
  • Přináší dlouhodobou úlevu od chronických potíží
  • Snadno se vstřebává do pokožky
  • Zklidňuje, vyživuje a zlepšuje prokrvení pokožky 


 

Léčba akné

Pozitivní účinky DBC (čti obráceně) na imunitní systém mají potenciál zmírnit nechtěné zánětlivé procesy v těle a tak pomoct tak mimo jiné i při léčbě akné. Jedna ze studií také ukázala, že DBC (čti obráceně) pomáhá regulovat optimální produkci kožního mazu, který - když je ho moc - může ucpávat kožní póry a vést ke vzniku černých teček a pupínků.

cbd-balzam-hemptouch

 

TIP: HEMPTOUCH terapeutický balzám

  • Zklidňuje podráždění pokožky
  • Zmírňuje kožní záněty
  • Napomáhá léčbě akné, ekzému a psoriázy
  • Vhodný pro ošetření opruzenin u dětí, pro zklidnění pokožky po bodnutí hmyzem i jako mast na hemoroidy

 

Zmírnění úzkostí

Studie naznačují, že DBC (čti obráceně) olej dokáže ovlivňovat, jak receptory v mozku reagují na serotonin - tzv. “Hormon štěstí”, který ovlivňuje naši psychickou pohodu. DBC (čti obráceně) olej také pomáhá redukovat stres v těle, zmírňuje fyzické projevy úzkosti (např. zrychlený tep a dech) i projevy PTSD - posttraumatické stresové poruchy.

 

Klidný spánek

Chronická nespavost může mít různé důvody. Často je spojená s dlouhodobým stresem, úzkostí a celkovou psychickou nepohodou. Působením na endokanabinoidní systém pomáhá DBC (čti obráceně) olej zlepšovat kvalitu spánku, urychluje usínání a pomáhá, abyste se po nočním odpočinku cítili svěží a plní energie. 

Zmírnění epileptických záchvatů

Výzkum je stále v začátcích, ale čím dál víc ukazuje DBC (čti obráceně) jako možnou variantu pro léčbu epileptických záchvatů, na které jiné medikace nepůsobí. Účinný se ukázal například při zmírnění záchvatů u syndromu Dravetové a Lennox-Gastautově syndromu. 

Ochrana mozku

DBC (čti obráceně) olej má protizánětlivé účinky, které tělo chrání před nadměrným množstvím zánětlivých procesů. Ty mohou z dlouhodobého hlediska vést k celé řadě onemocnění, např. Alzheimerovy  a Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy a mrtvice.