5 ingrediencí, které nakopnou produkci kolagenu v kůži

Kolagen je zásadní pro mladistvě vypadající vzhled naší kůže. S přibývajícím věkem naše tělo produktuje kolagenu víc, a pokožka tak ztrácí svou pevnost a pružnost, začínají se objevovat první vrásky a další známky stárnutí. Co kdyby ale šla produkce kolagenu v těle podpořit a dokonce ho pokožce přímo dodat?

Co je kolagen a k čemu je potřeba?

Kolagen je nejrozšířenější protein v lidském těle. Jeho název je odvozený od řecké “kólla” = lepidlo. Kolagen totiž drží pohomadě naše kosti, svaly, šlachy i kůži. V těle najdeme 16 druhů kolagenu, nejčastěji ale typ I, II a III. První typ má pod palcem kůži, kosti, šlachy a vazy. Druhý typ pomáhá vytvářet chrupavky - pružnou tkáň mezi kostmi. Třetí typ pomáhá ve stavbě svalů a krevních cév.

Nedostatek kolagenu v těle se může projevovat mnoha způsoby. Mimo jiné:

  • Ztrátou pevnosti kůže
  • Vznikem vrásek
  • Ochabnutím svalů
  • Bolestmi kloubů a svalů
  • Problémy s krevním tlakem

mateus-bassan-uL65jGuBfsE-unsplash

Kolagen a kůže

Kolagen hraje zásadní roli ve vitalitě naší pokožky. Zajišťuje její pevnost a zároveň podporuje elasticitu a hydrataci. S přibývajícím věkem se přirozená produkce kolagnu snižuje - poměrně významný pokles zhruba okolo 60 roku je naprosto přirozený. Ženy obvykle pokles kolagenu v těla zaznamenávají po menopauze, kdy současně dochází také k mnohým hormonálním změnám, kvůli kterým je kůže také sušší a průsvitnější.

Co množství kolagenu ovlivňuje?

Podobně jako negativně ovlivňují i další oblasti života, se na nížení produkce kolagenu podílíi faktory, jako je

  • kouření
  • smog
  • nadmíra slunečního záření
  • příliš cukru ve stravě a celkově nevyvážený jídelníček

Naopak mezi látky, které produkci kolagenu podporují, a které je vhodné zařadit do stravy i péče o pleť, patří:

Kyselina hyaluronová

Zhruba polovina množství kyseliny hyaluronové v těle s nachází v kůži, kde pomáhá zadržovat vlhkost. Napomáhá při hojení drobných zranění, má antibakteriální účinky a zabraňuje tak vzniku infekce. Pomáhá zvyšovat podukti kolagenu a stejně jako jako kolagenu i množství kyseliny hyaluronové s věkem klesá. Proto je vhodné i dodat v doplňcích stravy a kosmetice.

Vitamín C

Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, hraje zásadní roli v utváření stabilní kolagenové stavby. Je důležitý pro správný růst, vývoj a regeneraci všech tělesných tkání. Podílí se také na vstřebávání železa a správném fungování imunitního systému, pomáhá při hojení ran a udržuje zdraví chrupavek, kostí a zubů. 

Ve stravě vitamín C snadno doplníte přirozenou cestou ze zdrojů jako jsou šípky, kysané zelí, citrusy, jablka, brokolice, papriky a lesní ovoce. Pokud by vám přesto v jídelníčku chyběl, stačí přidat 1-2 tabletky Vitamín C komplexu od PRAVÁJÁ.

Šípkový olej

Šípkový olej je výborným zdrojem vitamínu C a oblíbenou ingrediencí pro péči o zralou pleť. Pomáhá zjemňovat vrásky a jemné linie, vyhlazuje pleť a podporuje její pevnost a pružnost. Kromě toho také působí protizánětlivě a je hotovým zázrakem při hojení jizev, včetně jizev po akné.

zahrada

 

TIP: Alma růžová zahrada

✔︎ intenzivně vyživuje pokožku

✔︎ posiluje kožní bariéru

✔︎ v létě chrání před sluncem, v zimě před mrazem

✔︎ + růžový esenciální olej pozvedá náladu a nastoluje emocionální rovnováhu

 

 

Baobab

Baobabový olej obsahuje nezanedbatelné množství vitamínu C, který podporuje produkci kolagenu. To společně s vysokým obsahm omega mastných kyselin a přírodních antioxidantů dělá z baobau výjimečnou péči. Pomáhá pleť vyhlazovat, zpevňovat a dodává jí zdravou barvu.

baobab

 

TIP: YAGE ORGANICS Antioxidační balzám GOLDEN TURMERIC

✔︎ podporuje elasticitu pleti

✔︎ hloubkově hydratuje

✔︎ usnadňuje regeneraci buněk

✔︎ vyhlazuje vrásky a zpomaluje stárnutí pleti

 

Ceramidy

Ceramidy jsou lipidy, které se přirozeně vyskytují v buněčných membránách ve svrchních vrstvách naší pokožky. Jejich úkolem je zabraňovat ztrátě hydratace a podporovat bariéru pokožky, která ji chrání před vnějšími agresory, jako je škodlivé UV záření, smog a změny počasí. Díky tomu snižuje také oxidační poškození kůže, které poškozuje kolagen a elastin v kůži. 

ceramidy

 

TIP: DULCIA NATURAL Hydratační krém - Marulový olej a komplex ceramidů

✔︎ reguluje tvorbu kožního mazu

✔︎ působí preventivně proti stárnutí pleti

✔︎ napomáhá hydrataci a přirozené regeneraci pokožky

✔︎ vyhlazuje trobné vrásky