Tipy na udržitelné vánoční dárky

Patříte mezi ty, kdo vánoční dárky začínají shánět už na září? Nebo vymýšlíte, nakupujete a balíte až těsně před Štědrým dnem? Ušetřete si letos nervy a vyberte už teď dárky, kterými potěšíte své blízké i životní prostředí.

thought-catalog-2plsuhgV53I-unsplash

 

Praktické dárky

“Nechci něco, co potřebuju. Chci něco, co bych chtěla,” říká jedna z postav oblíbeného vánočního filmu Láska nebeská. Shrnuje tak problematické téma praktických vánočních dárků. 

Už jen z pohledu udržitelnosti není vhodné kupovat dárky, které nenajdou žádné využití a bude na ně jen sedat prach. Krabičky do mrazáku, vysavač nebo sada nožů na druhou stranu nejsou zrovna splněným vánočním přáním většiny lidí, jakkoliv jsou praktické.

Při výběru dárku se proto vždy zaměřte na konkrétní osobu, které dárek dáváte. Pokud je to nadšený kuchtík, není nic špatného na tom, aby pod stromečkem našel nové hrnce, mixér nebo lívanečník. Kutil s radostí rozbalí pod stromečkem krabici s vrtačkou a sportovec bude nadšený z nové výbavy na lyže. 

Myslete ale vždy na to, aby dárek kromě užitku přinesl i radost. O tom přece tato tradice je.

 

Kosmetické dárky

Kosmetika pod stromečkem může vyvolat různé emoce. Neosobní zlevněné balíčky z drogerie často bývají známkou toho, že si dárce s výběrem nevěděl rady, nebo dárek sháněl na poslední chvíli. Takové dárky sice obvykle najdou využití, ale s nadšením se zrovna nesetkají. 

Zkuste se proto nad výběrem v klidu zamyslet a pořiďte svým blízkým kosmetiku, která jim skutečně sedne. Jinou kosmetiku koupíte malé slečně, jinou partnerovi nebo babičce.

Vybrat můžete také produkty, které by si vaši blízcí sami nekoupili - produkty, které jsou o něco dražší, luxusnější, nebo nejsou k sehnání v běžných kamenných prodejnách.

 

PRO ŽENY

 

PRO MUŽE

  

PRO DĚTI

  

PRO TEENAGERY

  

PRO PRARODIČE

  

Udržitelná móda

Chystáte se pod stromeček nadělit nějaké “měkkouše”? Zkuste místo fast fashion řetězců, vyrábějících oblečení s pofiderních podmínkách v Bangladéši, podpořit lokální, udržitelnou módu! 

Oblečení těchto značek bývá obvykle o něco dražší, ale pokud namísto třech triček, které se po pár vyprání rozpadnou, koupíte jeden kvalitní kousek, rozhodně to bude mít větší smysl.

 

Útulné dárky

Advent a vánoční svátky jsou mimo jiné příležitostí ke zpomalení, zklidnění a odpočinku. Co takhle tyto příjemné pocity prodloužit a přenést je s sebou i do nového roku? 

Zabalte svým blízkým pod stromeček voňavé přírodní pomocníky, kteří navodí uvolňující, relaxační atmosféru kdykoliv během roku.

 

Zero waste dárky

Pokud kolem sebe máte lidi, kteří se stejně jako vy zajímají o udržitelný životní styl a ekologický způsob života, můžete dárkem podpořit jejich snahu. Jde sice taky o "praktické dárky", ale pokud jsou do této věci vaši blízcí zapálení, určitě jim udělají radost. Skvělým dárkem je třeba:

  • designový termohrnek
  • láhev na vodu 
  • skleněná brčka
  • eko sáčky na nákup ovoce a zeleniny
  • nákupní tašky a síťovky
  • bambusové kartáčky na zuby
  • látkové odličovací tamponky