Podzimní ranní rutina pro energický start dne

Vylézt z vyhřáté postele do chladného rána bývá pokaždé malým vítězstvím nad sebou samými. Jak si (pod)zimní rána zpříjemnit a jak během pár minut probudit tělo a připravit mysl na program, který máte před sebou?

Ranní rutina jako základ dne

Od prvních momentů po probuzení se nám hlavou honí to, co všechno nás přes den čeká. A když to zrovna nejsou aktivity, ze kterých bychom skákali do stropu, je pro mnohé z nás brzké ranní vstávání výzvou. 

Ranní rutina je skvělým nástrojem, jak nastartovat den s energií, dobrou náladou a bez zbytečného stresu. Spočívá jednoduše v tom, že opakujeme stejné aktivity ve stejném pořadí každý den. Díky tomu se můžeme i v náročných dnech, plných úkolů a povinností, vyhnout pocitu zahlcení a získat zpět pocit kontroly a vnitřního klidu. 

Ranní rutina má prokázané pozitivní účinky na naši psychiku i naše výkony:

  • Zlepšuje soustředěnost a zvyšuje produktivitu
  • Snižuje stres (a tím i riziko vzniku úzkostí a deprese)
  • Pomáhá budovat zdravé návyky a zbavovat se škodlivých zlozvyků 
  • Dodává energii a usnadňuje start nového dne
  • Podporuje emoční stabilitu a pocit vnitřního klidu

 

Tím, že máme jasně daný “ranní program”, také nemusíme hned po probuzení zatěžovat náš mozek a přemýšlet nad tím, co uděláme jako první. Namísto toho můžeme svým ránem v klidu proplout a bez spěchu a tlaku připravit tělo i mysl na nový den.

samantha-gades-RJl-ZYWCs7M-unsplash

 

Ranní rutina pro chladná (pod)zimní rána

Ranní rutina může vypadat všelijak. Kromě toho, že první minuty po probuzení můžete věnovat svému tělu, můžete tento čas využít také pro své koníčky, na které obvykle během dne nenacházíte čas.

Můžete tak například:

  • přečíst pár stránek knížky, na kterou se už tak dlouho chystáte
  • věnovat chvíli učení a procvičování cizího jazyka
  • poslechnout si epizodu vašeho oblíbeného podcastu
  • popsat pár stránek deníku
  • zhlédnout lekci zakoupeného kurzu nebo videa na oblíbeném vzdělávacím Youtube kanálu

Poskládejte si zkrátka svou ranní rutinu podle vlastních možností a tak, abyste se na ni mohli těšit. Pokud je pro vás po ránu největší výzvou překonání ospalosti, můžete zařadit následující aktivity.

 

Budiž světlo!

Naše tělo má své vlastní vnitřní hodiny. Na světlo reaguje stavem bdělosti a tmu bere jako signál, že je čas jít spát. Právě nedostatek denního světla a slunečních paprsků proto způsobuje, že se na podzim a v zimě cítíme věčně ospalí. 

Hned po probuzení proto roztáhněte závěsy v ložnici, a pusťte světlo do místnosti, zatímco pokračujete ve své ranní rutině. Pokud nevstáváte příliš brzo a nespěcháte do práce, můžete se také po probuzení jít na chvíli projít na čerstvý vzduch.

 

Rozhýbejte své tělo

Jakkoliv to zní paradoxně, pohyb je skvělým lékem na únavu. Ať už si půjdete ráno zaběhat, věnujete pár minut józe, nebo si zapnete oblíbenou hudbu a chvíli si zatancujete. Pohyb podporuje správnou cirkulaci krve v organismu a vyplavuje do těla endorfiny - tzv. hormony štěstí. Pomůže vám tak po ránu rozehnat ospalost i negativní myšlenky. 

 

louise-vildmark-bHEoayA42qg-unsplash

 

Napojte se na sebe

Ještě než se natáhnete po mobilu, nebo myšlenkami začnete utíkat k práci, vyhraďte si chvilku na spojení sama se sebou. Pár minut meditace, pomalého dýchání nebo mindfulness technik (inspiraci najdete tady) vám pomůže najít vnitřní stabilitu a vzít si ji s sebou i do zbytku dne.

Pro prohloubení této praxe a snadnější načerpání energie můžete také využít účinků aromaterapie. Stačí, když si do pozadí zapnete aroma difuzér se svým oblíbeným éterickým olejem. 

TIP: Nadechněte energii se sluneční pranayamou 

Pokud po ránu býváte nejen ospalí, ale je vám také zima, můžete vyzkoušet jógovou dechovou techniku surya bhedana. Oproti jiným dechovým technikám, má nejen relaxační, ale také stimulující efekt. Podporuje správnou cirkulaci krve, pročišťuje dýchací cesty, zbavuje únavy a lenosti a zlepšuje koncentraci. 

Jak na to:

  • Sedněte si do pohodlné pozice s narovnanými zády
  • Pokud je vám to příjemné, zavřete oči
  • Jemně malíčkem nebo prsteníčkem pravé ruky ucpěte levou nosní dírku a nadechněte se pravou
  • Dech na okamžik zadržte
  • Ucpěte palcem pravé ruky pravou nosní dírku a vydechněte levo
  • Pokračujte pár minut stejným způsobem - nadechujte vždy pravou nosní dírkou a vydechujte levou

 

Zkuste suché kartáčování

Suché kartáčování podporuje cirkulaci krve a pomůže vám po ránu organismus přirozeně nabudit. Jak na to? Než ráno vlezete do sprchy, “vykartáčujte” celé své tělo kartáčem s přírodními štětinami. Začněte u koníků a provádějte dlouhé, rovné tahy vždy směrem k srdci. Kartáčujte tělo cca 5 minut (na kartáč příliš netlačte) a poté se osprchujte, jak jste zvyklí.

TIP: Při sprchování můžete sáhnout také po aromaterapeutickém sprchovém gelu, který podpoří vaši náladu a dodá vám energii lépe než hrnek kávy.

 

Nakopněte se studenou sprchou

Na závěr sprchování otočte kohoutek směrem k nižším teplotě. Když překonáte prvotní nepříjemný pocit studené vody na kůži, nebudete litovat. Otužování posiluje centrální nervový systém a stimuluje nadledviny, díky čemuž vás po ránu spolehlivě nakopne.

 

Vychutnejte si vědomou snídani

Přivstaňte si o něco dřív a namísto rychlého jedení ve dveřích si vychutnejte snídani v klidu a bez spěchu. Sepište si recepty a inspiraci na chutné, zdravé snídaně, které si můžete připravit, a které vás každé ráno pomůžou dostat z postele.