10 způsobů, jak v zimě chránit svou pleť

Každé roční období s sebou přináší nové výzvy. Tak jako se v létě pláži chráníme opalovacím krémem před spálením, i v zimě je třeba kůži poskytnout dostatečnou ochranu před vnějšími vlivy. Mráz, vítr a suchý vzduch ve vytápěném bytě totiž mohou vést k suché, šupinaté pokožce, která vypadá nejen mdle a unaveně, ale taky může nepříjemně svědit a bolet. 

martin-reisch-4aIOIjIFfus-unsplash

 

Jak přes zimu o kůži správně pečovat?

Nepoužívejte příliš horkou vodu

Vrátili jste se z mrazivé procházky venku a plánujete se naložit do horké vany? I když to může znít jako dobrý nápad, příliš vysoká teplota vody se negativně podepisuje na naší kůži. Horká voda totiž narušuje ochrannou lipidovou vrstvu kůže a vede k rychlejšímu vysoušení.

 

Zaměřte se na šetrné čištění

Stejně jako příliš vysoká teplota vody, může pokožku vysušovat také nadměrné čištění a používání nešetrné čisticí kosmetiky. Ať už jde o odličovače, pleťové vody, mýdla na ruce nebo sprchové gely. Volte proto ideálně produkty s přírodním složením a vyhněte se nadměrnému mytí. Pro odličování a čištění pleti můžete namísto gelů také použít raději čisticí balzámy nebo oleje, které už při čištění pomohou pleť zvláčnit a předejít ztrátě hydratace.

 

Hned po sprše použijte krém

Při každém mytí zbavujeme pokožku určitého množství mazu, který jí poskytuje přirozenou ochranu. Právě tato vrstva pomáhá kůži uzamykat hydrataci a předcházet vysoušení. Po sprchování a čištění pleti proto hned sáhněte po vyživujícím krému, oleji nebo balzámu.

 

Upřednostněte hutnější krémy a balzámy

Tak jako v létě raději saháme po lehkých tělových mlékách, která se do kůže rychle vstřebají, v zimě potřebujeme pravý opak. Protože se pokožka snadno vysouší, je vhodné volit krémy, balzámy a oleje, které zamknou hydrataci na delší dobu a vytvoří na kůži ochrannou bariéru proti vnějšímu prostředí.

 

Věnujte pozornost svým rukám

Chránit potřebuje nejen náš obličej, ale i další části našeho těla - zejména ty, které jsou nepříznivým vnějším vlivům často vystavené. Pokožka rukou bývá navíc suchá nejen kvůli mrazu, větru a studenému vzduchu, ale také kvůli častému používání mýdla a antibakteriálních přípravků s obsahem alkoholu. Ty sice ničí škodlivé bakterie, ale zároveň vedou k výraznému vysušování. 

Mějte proto vždy po ruce zvláčňující ochranný krém a alespoň tam, kde můžete, používejte šetrné přírodní mýdlo. 

  

Používejte pravidelný šetrný peeling

Peeling pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, které mohou způsobovat mdlý vzhled pleti a které se mohou hromadit v kožních pórech. Nečistoty, zbytky mazu, potu a šupinek suché kůže tak mohou póry ucpávat a vést ke vzniku pupínků a černých teček. 

I v zimě 1-2x týdně do své péče zařaďte šetrný peeling, který jemně odstraní odumřelou kůži, podpoří cirkulaci krve, dodá pleti zdravou barvu a usnadní vstřebávání dalších kosmetických produktů.

 

Nezapomínejte na pomádu

Zimní podnebí se výrazně podepisuje také na citlivé pokožce rtů. Nejen že se na suchých, popraskaných rtech dobře nevyjímá výrazná rtěnka, ale mohou také pořádně bolet. 

Základem prevence suchých rtů je dostatečný pitný režim a pravidelné používání balzámu. Když už náhodou rty popraskají, vyhněte se olupování a kousání, které může problém jen zhoršit. Namísto toho mějte vždy po ruce ochranný balzám a rty během dne co nejčastěji mažte.

 

Volte správné oblečení

Pokud trpíte suchou pokožkou, vyhněte v zimě oblečení z kousavých materiálů, které kůži zbytečně dráždí. Noste raději volné, pohodlné oblečení z příjemných látek a při praní upřednostněte přírodní přírodní prací prostředky určené pro citlivou pokožku. 

Pokud rádi v zimě nosíte teplé vlněné svetry, vyhněte se jejich přímého doteku s kůží a oblečte si pod svetr přiléhavé tričko s dlouhým rukávem.

 

Zvyšte vlhkost vzduchu v domácnosti

Ideální vlhkost vzduchu je pro nás zhruba 50 %. V zimě se však vlivem topení doma a v kanceláři pohybujeme okolo 20-30 %. To s sebou přináší řadu problémů, od nadměrného vysoušení pokožky po pálení očí, škrábání v krku a vysychání sliznic. Navíc je nám v suchém prostředí pocitově ještě větší zima, protože se pot z těla rychleji odpařuje, a tím se rychleji ochlazuje i naše tělo. 

Zvýšit vlhkost vzduchu vám doma pomohou zvlhčovače, mlhové aroma difuzéry a částečně také odpařovače zavěšené na radiátorech. 

 

  

Dbejte na dostatečný pitný režim

Pitný režim v zimě je stejně důležitý jako v létě. Protože ale v nízkých teplotách nemáme tak často pocit žízně, můžeme ho mít tendenci zanedbávat. I v mrazivých zimních dnech ale může snadno dojít k dehydrataci, která se mimo jiné podepisuje i na kvalitě kůže.