Ricinový olej v péči o pleť

Ricinový olej se získává ze semen rostliny Ricinus communis. Ta roste v oblasti Afriky, Jižní Ameriky a Indie, která je celosvětovým lídrem v produkci ricinového oleje. Díky svým vlastnostem je dodnes ricinový olej oblíbený v péči o suchou, problematickou a zánětlivou pokožku. Jak konkrétně dokáže pleť podpořit a jak ho můžete do své péče zařadit?

ricinovyProjímadlo i pomocník při porodu

Ricinový olej se používal pro medicínské účely už před tisíci let. Primárně zastával funkci přírodního projímadla a používal se pro úlevu od zácpy. Ricinový olej totiž v tenkém střevě uvolňuje kyselinu ricinoleovou, která má silný projímavý účinek, zvyšuje pohyby svalů v trávicí soustavě a pomáhá tak stravě rychleji procházet střevy. 

Tento účinek potvrdila i řada současných vědeckých studií a v malém množství je ricinový olej dodnes používaný pro léčbu akutní zácpy. Ve vyšších dávkách ale může způsobovat křeče, nevolnost a průjmy, a je proto důležité to s množstvím nepřehánět.

Kromě léčby nevolnosti se už ve starověkém Egyptě ricinový olej používal také pro vyvolání porodu. Na tento způsob použití ale v současnosti existují rozdílné názory - přestože nepředstavuje pro miminko ani rodící ženu žádné vážná riziko, výrazný efekt na vyvolání porodu také nebyl potvrzený. 

Navíc může konzumace ricinového oleje způsobit křeče a bolestivější, nepravidelné kontrakce, což může pro těhotnou ženu vyšší představovat vyšší fyzickou i psychickou zátěž.

  

Ricinový olej v kosmetice

Největší využití našel ricinový olej v kosmetickém světě, kterému kraluje dodnes. Díky obsahu mononasycených mastných kyselin totiž pomáhá zvláčňovat pokožku a zabraňuje ztrátě hydratace skrz nejsvrchnější vrstvu kůže. 

Právě proto ricinový olej našel cestu do všemožných kosmetických produktů, od krémů přes odličovací olejové směsi až po make-upy a dekorativní kosmetiku.Ricinový olej má hustou konzistenci a je proto obvykle smíchaný s dalšími rostlinnými oleji (např. kokosový, mandlový, jojobový, arganový) pro snadnější nanášení na pleť.

Oblíbenou volbou je ricinový olej pro metodu OCM (olejového čištění pleti), která pleť důkladně zbavuje všech nečistot a zároveň jí po zanechává hebkou, zklidněnou a vyživenou.

 

Účinky ricinového oleje na pokožku a vlasy

Napomáhá hojení 

Ricinový olej pomáhá udržovat hydrataci a vláčnost pleti, díky čemuž urychluje hojení drobných ranek a nedokonalostí. Stimuluje navíc růst nové tkáně a pomáhá tak ránu rychleji zacelit a předejít vzniku infekce a zánětu.

Působí protizánětlivě

Kyselina ricinolejová, obsažená v ricinovém oleji, má silné protizánětlivé účinky. Pomáhá redukovat zánět v kůži, zbavuje bolesti a zmírňuje otoky. Díky tomu se ricinový olej často používá například v přírodních přípravcích pro úlevu od bolavých kloubů a revmatické artritidy. 

Zpomaluje stárnutí pleti

Ricinový olej obsahuje antioxidanty, které bojují proti přemnožení volných radikálů v těle. Zpomaluje tak stárnutí pleti a předchází předčasnému vzniku vrásek.  

Pomáhá při léčbě kožních onemocnění

Protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti ricinového oleje z něj činí vhodnou ingredienci pro péči o problematickou pleť. Najdete ho proto mimo jiné v kosmetice pro aknózní a ekzematickou pleť nebo také pro pleť s psoriázou, kterou pomáhá vyživovat, zklidňovat a zabraňuje nadměrnému vysoušení.

Dodává lesk a vitalitu unaveným vlasům

Ricinový olej lze použít také pro péči o vlasy. Regeneruje a vyživuje suché, poškozené vlasy, a zlepšuje jejich pevnost a elasticitu, čímž snižuje riziko lámání a třepení. Pečuje také o pokožku hlavy a předchází tak tvorbě šupinek a lupů, zejména v důsledku seboroické dermatitidy.