Ricinový olej v péči o pleť

Ricinový olej se získává ze semen rostliny Ricinus communis. Ta roste v oblasti Afriky, Jižní Ameriky a Indie, která je celosvětovým lídrem v produkci ricinového oleje. Díky svým vlastnostem je dodnes ricinový olej oblíbený v péči o suchou, problematickou a zánětlivou pokožku. Jak konkrétně dokáže pleť podpořit a jak ho můžete do své péče zařadit?

ricinovyProjímadlo i pomocník při porodu

Ricinový olej se používal pro medicínské účely už před tisíci let. Primárně zastával funkci přírodního projímadla a používal se pro úlevu od zácpy. Ricinový olej totiž v tenkém střevě uvolňuje kyselinu ricinoleovou, která má silný projímavý účinek, zvyšuje pohyby svalů v trávicí soustavě a pomáhá tak stravě rychleji procházet střevy. 

Tento účinek potvrdila i řada současných vědeckých studií a v malém množství je ricinový olej dodnes používaný pro léčbu akutní zácpy. Ve vyšších dávkách ale může způsobovat křeče, nevolnost a průjmy, a je proto důležité to s množstvím nepřehánět.

Kromě léčby nevolnosti se už ve starověkém Egyptě ricinový olej používal také pro vyvolání porodu. Na tento způsob použití ale v současnosti existují rozdílné názory - přestože nepředstavuje pro miminko ani rodící ženu žádné vážná riziko, výrazný efekt na vyvolání porodu také nebyl potvrzený. 

Navíc může konzumace ricinového oleje způsobit křeče a bolestivější, nepravidelné kontrakce, což může pro těhotnou ženu vyšší představovat vyšší fyzickou i psychickou zátěž.

  

Ricinový olej v kosmetice

Největší využití našel ricinový olej v kosmetickém světě, kterému kraluje dodnes. Díky obsahu mononasycených mastných kyselin totiž pomáhá zvláčňovat pokožku a zabraňuje ztrátě hydratace skrz nejsvrchnější vrstvu kůže. 

Právě proto ricinový olej našel cestu do všemožných kosmetických produktů, od krémů přes odličovací olejové směsi až po make-upy a dekorativní kosmetiku.Ricinový olej má hustou konzistenci a je proto obvykle smíchaný s dalšími rostlinnými oleji (např. kokosový, mandlový, jojobový, arganový) pro snadnější nanášení na pleť.

Oblíbenou volbou je ricinový olej pro metodu OCM (olejového čištění pleti), která pleť důkladně zbavuje všech nečistot a zároveň jí po zanechává hebkou, zklidněnou a vyživenou.

 

Účinky ricinového oleje na pokožku a vlasy

Napomáhá hojení 

Ricinový olej pomáhá udržovat hydrataci a vláčnost pleti, díky čemuž urychluje hojení drobných ranek a nedokonalostí. Stimuluje navíc růst nové tkáně a pomáhá tak ránu rychleji zacelit a předejít vzniku infekce a zánětu.

Působí protizánětlivě

Kyselina ricinolejová, obsažená v ricinovém oleji, má silné protizánětlivé účinky. Pomáhá redukovat zánět v kůži, zbavuje bolesti a zmírňuje otoky. Díky tomu se ricinový olej často používá například v přírodních přípravcích pro úlevu od bolavých kloubů a revmatické artritidy. 

Zpomaluje stárnutí pleti

Ricinový olej obsahuje antioxidanty, které bojují proti přemnožení volných radikálů v těle. Zpomaluje tak stárnutí pleti a předchází předčasnému vzniku vrásek.  

Pomáhá při léčbě kožních onemocnění

Protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti ricinového oleje z něj činí vhodnou ingredienci pro péči o problematickou pleť. Najdete ho proto mimo jiné v kosmetice pro aknózní a ekzematickou pleť nebo také pro pleť s psoriázou, kterou pomáhá vyživovat, zklidňovat a zabraňuje nadměrnému vysoušení.

Dodává lesk a vitalitu unaveným vlasům

Ricinový olej lze použít také pro péči o vlasy. Regeneruje a vyživuje suché, poškozené vlasy, a zlepšuje jejich pevnost a elasticitu, čímž snižuje riziko lámání a třepení. Pečuje také o pokožku hlavy a předchází tak tvorbě šupinek a lupů, zejména v důsledku seboroické dermatitidy. 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení