Mechanický vs. chemický peeling

Peeling má za úkol odstraňovat odumřelé buňky a napomáhat tak celkové regeneraci kůže. Přestože tento cíl mají všechny peeling společný, způsob, kterým ho dosahují, se může výrazně lišit - obzvlášť, pokud vedle sebe postavíme mechanický a chemický peeling.

Mechanický peeling

Mechanický (fyzický) peeling obsahuje drobné brusné částečky, které jemně obrušují kůži a zbavují ji tak odumřelých buněk. V přírodních peelinzích tak najdete látky jako je třtinový cukr, mořská sůl, jojobové kuličky, mleté lístky čaje, drcená jáderka z ovoce nebo třeba přírodní jíly. 

Mezi konvenčními peelingy (a sprchovými gely nebo zubními pastami) se také můžeme setkat s tzv. mikrokuličkami. Tyto částečky, velké asi 1mm, se vyrábí z plastových materiálů a z našich sprch putují až do volné přírody (do řek, jezer a oceánů), ve které byly v nedávných letech ve znepokojivém množství nalezené.

Kdy mechanický peeling není vhodný?

Mechanický peeling, zejména ten s většími částicemi, není vhodný pro velmi citlivou pleť, kterou může podráždit. Zároveň není vhodné tento typ peelingu používat, pokud trpíte aktivním akné. Kromě toho, že by mohl pokožku ještě víc podráždit, by mohlo dojít také k dalšímu roznesení bakterií.

Jak používat mechanický peeling

    • Před použitím peelingu pleť očistěte tak, jak jste zvyklí, a nechte ji lehce navlhčenou
    • Naneste malé množství peelingu na pleť a krouživými pohyby jemně masírujte
    • Začněte podél lícních kostí, pokračujte přes tváře až k čelu a poté dolů po nosu, okolo úst a na bradu
    • Vyhněte se citlivé oblasti okolo očí
    • Pleť opláchněte vlažnou vodou a zbavte ji všech zbytků peelingu
    • Poté jemně osušte a naneste vaše oblíbené tonikum a krém nebo olej, aby si pleť uchovala správnou míru hydrataci a vláhy

Chemický (enzymatický) peeling

Přestože slovo “chemický” může působit ve světě přírodní kosmetiky zvláštně, není čeho se bát. Chemický peeling obsahuje přirozeně se vyskytující kyseliny nebo enzymy, které “rozpouští” nečistoty a odumřelé kožní buňky bez mechanického obrušování kůže.

Častou ingrediencí chemického peelingu jsou AHA kyseliny (nejčastěji kyselina mléčná a kyselina glykolová), BHA kyselina (= kyselina salicylová) nebo enzymy, získávané z přírodních zdrojů, např. z ovoce.

Enzymatický peeling je vhodný pro všechny typy pleti. Jde o nejšetrnější metodu exfoliace pleti a lze ho použít i pokud trpíte akné nebo jinými kožními problémy. 

Jak používat chemický/enzymatický peeling

    • Pleť očistěte běžným způsobem a zcela vysušte 
    • Aplikujte malé množství peelingu na pleť 
    • Vyhněte se oblasti okolo očí
    • Nechte působit cca 10-20 minut (záleží na jednotlivých produktech)
    • Poté důkladně smyjte a pokračujte ve své běžné kosmetické rutině - nezapomeňte na tonikum pro vyrovnání správného pH (kyselosti) pleti a krém nebo olej pro uzamknutí hydratace

 

Jaký peeling vybrat pro váš typ pleti?

Mastná pleť

Mastná pleť má obecně vyšší toleranci, co se týče peelingu, a je proto možné ho používat i vícekrát do týdne (nic se ale opět nemá přehánět!). Pro tento typ pleti můžete zkusit enzymatický peeling i mechanický peeling. Zvolte ale raději takový, který obsahuje lehčí, snadno se vstřebávající oleje, které na kůži nezanechají nepříjemný mastný film a nebudou ucpávat kožní póry nadbytečným mazem.

TIP na rutinu: 

mastna 

Suchá pleť

Suchost pleti může být mimo jiné způsobena právě nedostatečným používáním peelingu - vrstva odumřelých buněk totiž brání pronikání zvláčňujících látek hlouběji do kůže a pleť tak zanechává suchou a šupinatou. Pro suchou pleť se hodí jak mechanický tak i enzymatický peeling. 

Po použití peelingu nezapomeňte použít tonikum a na ještě vlhkou pleť naneste dostatečnou vrstvu hutnějšího krému nebo balzámu, který pokožku zvláční a poskytne jí intenzivní ochranu.

TIP na rutinu: 

 

sucha-plet

 

 

Smíšená pleť

Pokud je vaše pleť mastná v oblasti T-zóny, ale jinak suchá (zejména na tvářích), je vhodné sáhnout po peelingu, který kombinuje vlastnosti mechanického a chemického peelingu v jednom. Do následné péče potom můžete zařadit kvalitní rostlinné oleje, které napomohou vyrovnat tvorbu kožního mazu a pokožku pomohou udržet v rovnováze.

TIP na rutinu: 

smisena

Citlivá pleť

U citlivé pleti se vyhněte zejména mechanickým peelingům s velkými brusnými částicemi a chemickým peelingům se syntetickými kyselinami, které mohou pleť dráždit. Po aplikaci peelingu je důležité použít tonikum a krém nebo balzám, který pleť zklidní a předejde možnému podráždění a začervenání.

TIP na rutinu: 

kvetova-voda

Problematická a aknózní pleť

Pro problematickou pleť může být mechanický peeling příliš agresivní a může při něm docházet k šíření bakterií po kůži - a tím ke zhoršení celkové stavu. Ideální volbou je proto jemný enzymatický peeling, který pokožku šetrně zbaví odumřelých buněk a napomůže její regeneraci. Pokud vám více vyhovuje mechanický peeling, volte takový, který obsahuje drobné částice a ideálně antibakteriální, přírodní látky jako jsou např. přírodní jíly. 

TIP na rutinu: 

akne

Zralá pleť

S přibývajícím věkem se zpomaluje regeneraci naší pleti a tak mají odumřelé buňky větší tendenci ulpívat na kůži. Pleť je mdlá, unavená a dochází ke zvýraznění projevů stárnutí. Chemický peeling s obsahem kyseliny glykolové pomůže odstranit odumřelé kožní buňky a současně podpoří tvorbu kolagenu a napomůže redukci stařeckých skvrn. Z mechanických peelingů jsou vhodné produkty s obsahem anti-aging ingrediencemi jako je např. šípkový nebo arganový olej, vitamín C, přírodní jíly či aloe vera. 

TIP na rutinu: 

zrala